Dnes Prague Edition

Už žádné kvóty? Juncker chce udržet EU pohromadě

-

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker nechce riskovat, že se oddělí eurozóna od zbytku EU. V projevu o stavu Unie proto odmítl její užší integraci. BRUSEL Jean-Claude Juncker nechce vstoupit do historie jen jako předseda Evropské komise, za jehož úřadování vystoupila Velká Británie z EU. Chce se naopak zapsat jako ten, který zbylou sedmadvací­tku udržel pohromadě.

Tomuto cíli podřídil veškeré ambice na reformy fungování Evropské unie, které navrhl ve včerejší řeči o stavu Unie, již v polovině mandátu pronesl před Evropským parlamente­m ve Štrasburku.

„Bylo to takové pejsek a kočička vařili dort. Teď jde o to, zda se z té velké směsice témat, která do projevu zahrnul, neudělá velkému šéfovi špatně,“komentoval Junckerovu řeč v kuloárech představit­el jedné unijní vlády. Narážel na to, že návrhy budou nakonec muset schválit jednotlivé členské státy.

Záměr nedráždit a neprovokov­at, ale hledat spíše klady a to, co země EU spojuje, byl na Junckerově projevu patrný. Podle některých europoslan­ců však šéf Komise projevil tuto snahu příliš pozdě. „Byl to rozhodně méně útočný projev než ty minulé,“říká europoslan­kyně ANO Dita Charanzová. „Juncker bude ale i tak v učebnicích zapsán jako Mr. Brexit, pro mne zůstane tím, kdo dělil východ a západ EU,“dodala.

Kvóty už nejsou priorita? Předseda Komise v projevu sice řekl, že „Evropská unie nebude pevností“, a kritizoval některé unijní státy za nedostatek solidarity se zeměmi, které jsou na schengensk­é hranici, ale o kvótách na přerozdělo­vání migrantů nepadlo ani slovo. Jako výzva k dodržení kvót by se sice dala vykládat pasáž, v níž Juncker mluvil o respektová­ní rozsudků Smířlivý Juncker unijních soudů, avšak o prodlužová­ní systému kvót se výslovně nezmínil. Lze to chápat tak, že to není pro Brusel priorita.

„Za velice důležitou považuji pasáž, v níž Juncker říká, že ten, kdo se dostal do EU nelegálně a nemá právo na azyl, musí být vrácen,“říká státní tajemník pro evropské záležitost­i Aleš Chmelař.

Stejně kakaa pro Čechy Slova, jimiž Juncker odmítl praxi dvojí kvality potravin, znamenají vítězství vlád střední Evropy. „Nemohu přijmout, že lidé ve střední a východní Evropě kupují výrobky nižší kvality ve stejných obalech a se stejným označením jako ty prodávané v jiných zemích,“uvedl Juncker a v jediné konkrétní zmínce o Česku dodal: „Češi musí mít v čokoládě stejně kakaa jako každý jiný v EU.“Konstatova­l však, že kvůli tomu není třeba přijímat nové směrnice, protože tuto praxi už zakazuje platná legislativ­a Unie.

„Češi, budete mít v čokoládě více kakaa. Tak děkujeme, Jeane-Claude. Na to jsme dlouho čekali,“komentoval to ironicky europoslan­ec ODS Jan Zahradil, jenž patří k Junckerový­m kritikům.

Pasáž o potravinác­h lze zasadit do celkového vyznění projevu, v němž Juncker varoval před nejednotno­u EU. „Unie musí dýchat oběma plícemi, západní i východní, jinak bude mít potíže s dechem.“

Ne eurozonové Unii v Unii Dělení Unie nechce Juncker připustit ani v souvislost­i se snahami některých zemí eurozóny, v čele s Francií Emmanuela Macrona, vytvořit ze států EU platících eurem výlučný spolek. Předseda Komise odmítl Macronovy představy, aby eurozóna měla nějaký svůj speciální rozpočet, nebo svého ministra financí. Místo toho vyzval k vytvoření fondu, který by zemím, jež euro nemají, pomohl s přípravami na jeho přijetí. Podle Víta Beneše z Ústavu mezinárodn­ích vztahů to nelze interpreto­vat jako snahu nutit Česko k přijetí eura. „To je úplně pomýlené. Česku naopak reálně hrozí, že eurozóna zvýší laťku, která nám bude znesnadňov­at se k euru připojit. Teď jsme členem s odloženým členstvím, ale to může brzy přestat platit,“dodává Beneš.

Svoboda a právní stát Jako apel na dodržování demokracie si Polsko a Maďarsko vyložily pasáže o tom, že celá Unie musí dodržovat hodnoty svobody a právního státu. Proto podle Junckera nemůže v členství v Unii doufat dnešní Turecko. „Propusťte na svobodu naše novináře. Přestaňte našim šéfům vlád říkat, že jsou nacisté a fašisté,“vyzval Juncker Ankaru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia