Dnes Prague Edition

Hurikány – nový argument ostrovů v otázce klimatu

-

WASHINGTON Devastace, kterou způsobil hurikán Irma v karibské oblasti, posílí požadavky malých ostrovních států, aby jim hlavní spotřebite­lé fosilních paliv pomohli vypořádáva­t se se škodami, jež lze přičíst klimatický­m změnám.

Ostrovní státy se v této otázce střetnou s USA a dalšími bohatými zeměmi během klimatické konference, která se uskuteční v listopadu v německém městě Bonn.

Americký prezident Donald Trump pochybuje o globálním oteplování a prohlásil, že odstoupí od klimatické dohody, která má proti němu bojovat. Další bohaté státy již dlouho odolávají výzvám, aby platily jiným zemím za „nevyhnutel­né ztráty a škody způsobené klimatický­mi změnami“.

„Pokud se někdy naskytl důvod platit za ztráty a škody, pak je to tento případ,“uvedl s poukazem na hurikán Irma a další bouře z poslední doby Ronny Jumeau, vyslanec ostrovního státu Seychely při OSN. Seychely ležící v Indickém oceánu jsou členy Asociace malých ostrovních států (AOSIS), které se cítí nejvíce ohroženy stoupající mořskou hladinou.

„Hurikán Irma znázorňuje destruktiv­ní sílu klimatický­ch změn a ukazuje, že ztráty a škody nejsou pouhým abstraktní­m pojmem, ale životní realitou dneška pro lidi, kteří k tomuto problému přispěli nejméně,“prohlásil Thoriq Ibrahim, ministr životního prostředí Malediv, které AOSIS předsedají.

Irma v neděli udeřila na Floridu a vyvolala jednu z největších evakuačníc­h akcí v amerických dějinách. Rovněž takřka srovnala se zemí karibské ostrovy Svatý Martin a Barbuda. Již předtím, 25. srpna, zasáhl americký stát Texas hurikán Harvey, který v oblasti vyvolal rekordní záplavy, usmrtil asi 60 lidí a způsobil škody ve výši miliard dolarů.

Ministři malých ostrovních států budou poukazovat na těsně za sebou následujíc­í bouře, aby přinutili vyjednavač­e v Bonnu k souhlasu s mechanismy, které by jim a dalším zemím pomohly zvládat škody způsobené přírodními pohromami.

Klimatolog­ové uvádějí, že vzduch a voda, jejichž teplota se zvýšila v důsledku klimatický­ch změn, mohly přispět k ničivé síle těchto bouří. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí tato tvrzení odmítá s tím, že jde o snahu přírodní katastrofy politizova­t. (Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia