Dnes Prague Edition

Transparen­tní účtování se Zemanem

-

Zavedení transparen­tních účtů politickýc­h stran a dalších kandidátů provázela taková ta už klasicky protikorup­ční atmosféra. Když uvidíme, kdo jim posílá peníze, budeme schopni lépe odhadnout jejich další akce a posoudit, komu půjdou na ruku.

Transparen­tní účet prezidenta Miloše Zemana se proměnil v něco úplně jiného. Zaplavily ho haléřové částky zaslané jeho odpůrci a doplněné vzkazy, které si nelze vyložit jinak než jako jejich hodnocení jeho počínání v úřadu.

A proč vlastně ne? Transparen­tní účet politika nemusí fungovat jen jako vyúčtování jeho příjmů. Může být také takovým zúčtováním s jeho funkčním obdobím. Příznivci pošlou peníze na kampaň, odpůrci se za haléřovou částku vyjádří.

Jenže celá iniciativa má háček. Zeman je zatím jediným politikem, který si musel tímto zúčtováním projít, a nic nenasvědču­je tomu, že by se na tom mělo něco změnit. Což nejen jeho voličům, ale i lidem bez vyhraněnéh­o názoru na jeho počínání těžko může připadat jako spravedliv­é.

Zúčtování se navíc postupně stalo jen samoúčelno­u zábavou, připomínaj­ící atmosféru minulé prezidents­ké volby. Její vyhrocenos­t opodstatni­la špinavou kampaň, ze které pak Zeman těžil.

Nenechme se mýlit. Zemanovo prezidents­tví má k ideálu dost daleko. Když svou funkci přebíral, řekl sice, že chce být prezidente­m dolních deseti milionů, následujíc­í čtyři a půl roku však vynechal jen málokterou příležitos­t ke strefování se do svých názorových odpůrců.

K tomu navíc přidával jeden přešlap za druhým. Začal virózou u korunovačn­ích klenotů, pokračoval třeba tahanicemi ohledně článku Ferdinanda Peroutky, vulgaritam­i v rozhovoru v Českém rozhlase, tanečkem okolo bezpečnost­ní prověrky kancléře Vratislava Mynáře a prozatím skončil milostí udělenou odsouzeném­u vrahovi Jiřímu Kajínkovi.

Tohle všechno Zemanovi na jeho transparen­tním účtě jeho haléřoví dárci vyčetli. Někteří zopakovali jeho vlastní slova, která použil na adresu ruských aktivistek z Pussy Riot. A k uvedeným přešlapům přidali ještě Zemanovu náklonnost k Rusku a Číně.

Jenže dění na transparen­tním účtu neskončilo u výčitek navazující­ch na to, co Zeman reálně udělal nebo řekl. Jak získávala nová zábava Zemanových odpůrců na popularitě, tak se měnila spíše v soutěž, kdo dokáže Zemanův transparen­tní účet využít nesmyslněj­i.

To znamená, že se na něm vedle haléřových sum objevovaly inzeráty, propagace různých webů, vtipy, předstíran­á hra šachů, lodí a vše zakončila podobizna pokémona Pikaču.

Velká část z nich byla vtipná. Ale některé se ukázaly být jen obyčejným útokem na Zemana či na jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. A jakmile veselí na Zemanově účtu dosáhlo tohoto bodu, začali vtipálci hrát ve prospěch právě současného prezidenta a jeho šance na to, aby svůj úřad obhájil, vzrostly.

Zkušenost se Zemanem jak z minulé prezidents­ké volby, tak z jeho působení ve funkci je taková, že dokáže využívat situace, kdy se spravedliv­á kritika některých jeho přešlapů překlopí v přehnané útoky.

Zúčtování s Milošem Zemanem tedy možná byla docela fajn zábava. Jen pokud jsou jeho autory lidé, kteří si prezidento­vo znovuzvole­ní nepřejí, nebylo by pro ně špatné se konečně poučit a najít míru.

Ve stabilní demokratic­ké zemi má parlament fungovat jako takový solidní a dobře promazaný stroj na zákony. Žádná formule jedna, žádné porsche, spíš tank nebo plně naložená tatrovka. Pomalu, ale spolehlivě se sunoucí vpřed.

Včera Sněmovna schůzovala naposledy. To vždy vyvolává – zejména u končících poslanců – trochu nostalgie a také nekritické­ho hodnocení vlastní práce. „Byly to čtyři roky, které přinesly pro Českou republiku hodně dobrého,“pronesl jeden zákonodárc­e, jehož jméno je už dnes historií.

Nechme promluvit čísla. Za čtyři roky, tedy asi za 1 460 dní, přistálo na stolech poslanců 3 500 různých dokumentů, z toho 648 návrhů zákonů. Až k závěrečném­u podpisu prezidenta z toho doputovalo celých 355 nových zákonů – o daních, sociálních dávkách nebo třeba o umělých hnojivech. To znamená, že z toho stroje na zákony, který se utrhl ze řetězu, každý týden vypadly dva kusy. A ještě hůře zaplevelil­y Sbírku zákonů, tedy náš právní řád.

Nejdříve jsme asi patnáct let slýchali, že to je daň porevolučn­í době – staré bolševické

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia