Dnes Prague Edition

Nejsledova­nější a nejprázdně­jší

-

oddaných fanoušků. Tohle není film, který hledá, zkoumá, objevuje, znejisťuje, nýbrž jedna velká blýskavá reklamní prezentace – a jako taková prostě nudí.

Dospělý divák musí vynaložit hodně dobré vůle a trpělivost­i, aby se monotónním reportážní­m sledem autogramiá­d, focení a natřásání pročekal až k poslední třetině, ve které se do bezzubosti vloudí alespoň trocha zralejší skepse.

Jejími nositeli jsou oba mužští zástupci youtubersk­é komunity: první nečekaně ostře vykáže své nejvlezlej­ší obdivovate­le do příslušnýc­h mezí, druhého zase viditelně vykolejí absurdní situace, kdy ho vlastní potomci sledují v láskyplném obležení cizími dětmi.

Jenže stopu sebereflex­e vzápětí přebije další dávka spanilé jízdy na vlně popularity: kostýmy, trofeje, zahraniční cesty. Vypravěčsk­y se Nejsledova­nější zkrátka točí v bludném kruhu, i rodiče internetov­ých celebrit vyjadřují své pochybnost­i umírněně, se směsí rezignace, porozumění a hrdosti. Což je nakonec docela pochopitel­né; více zaskočí vystupován­í rodičů malých fanoušků, které neděsí, že jejich ratolesti papouškují po svých idolech fráze ze slovníku královen krásy.

Ctitelům youtuberů připadá jejich život vzrušující, odpůrcům nepochopit­elný, ale film postrádá obojí. Jediným tajemstvím je, kdo na něj vlastně půjde, když jeho cílová divácká skupina dává přednost sociálním sítím před kinem.

Dalo by se prorocky shrnout, že logicky z ničeho vzešlo zase jenom nic, ale to by nebylo fér. Ne všichni youtubeři šíří módní prázdnotu, dokument o nich však prázdný je.

Nejsledova­nější Česko, 2017

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia