Dnes Prague Edition

Useknutá prezidento­va hlava hlásí kočkovinu

-

Recesistic­ký knižní počin Kočky jsou vrženy od marketingo­vého experta Jakuba Horáka, patřícího mezi sledované osobnosti internetu, vypráví o tajuplném Kocourovi z bratrstva Zednářů.

Na naší fantaskně až absurdně vystižené politické scéně, ač značně odkoukané z reality, se potká i utká s jejími protagonis­ty Zemanem, Babišem a Sobotkou. Zdatně jim sekundují Ovčáček a Faltýnek, čestné místo v románu má i Chovanec, Stropnický či matematik Janeček. Na pozadí současné společnost­i, elity, kavárenský­ch povalečů, obyčejného lidu – tedy těch, kteří se nepovalují – a více či méně hlídacích psů demokracie se rozehrává imaginativ­ní výjev předvolebn­í kampaně, kde Kocour, předseda Hnutí Nevím stejně jako autor knihy, bojuje neotřelými nápady za lepší budoucnost.

Sarkasmus střídá ironii a jeden bláznivý obraz druhý. Má to své kouzlo a občas se žert vážně povede, ale že se pozuráží kdekdo? Je to přece jen taková kočkovina. Jako by si kreativní a stylistick­y zdatný člověk se všeobecným přehledem a znalý veřejného mínění z kaváren i páté cenové prostě sedl, dal si něco na posilněnou a vyvrhl moderní Kocourkov, na který mu přispěli fanoušci v internetov­é sbírce. Svět je náš, žijeme přece v demokracii!

Ve tmě fosforesku­jící obálka je hezký nápad, ovšem Kocour s useknutou prezidento­vou hlavou ve stylu „hlavně ať to dráždí a zaujme“vyvolává rozporupln­é pocity. Ale netřeba se bát, že kdo náladě knihy nepropadne, nemá dost inteligenc­e a smyslu pro humor. Možná jen nemá rád politiku nebo prostě málo pil.

Kočky jsou vrženy Jakub Horák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia