Dnes Prague Edition

Soudy i špatná správa, tržnici tíží minulost

-

Magistrát věří, že v příštím roce skončí letité soudní spory o tržnici v Holešovicí­ch. První dílčí opravy areálu mohou začít letos. PRAHA Už roky měla být Pražská tržnice v Holešovicí­ch obchodním, společensk­ým i kulturním centrem hlavního města. Místo toho ale návštěvníc­i ve špinavém a chátrající­m areálu najdou především změť stánků s výrobky pochybné kvality, nebo dokonce nevěstinec. Naopak řada památkově chráněných budov je prázdná a z jejich zdí opadává omítka.

Od roku 1995 byla správcem tržnice náležící do majetku Prahy společnost Delta Center. Jenže s koncem roku 2012 jí město vypovědělo nájemní smlouvu kvůli neplacení nájemného. Od té doby brání nutné obnově soudní spory, které proti sobě vedou obě strany.

Nároky Delty vůči hlavnímu městu na 282 milionů korun už byly pravomocně zamítnuty, naopak soud dosud nerozhodl o téměř 252 milionech korun, které požaduje magistrát – většinou za neuhrazené nájemné z let 2010 až 2012. Ještě koncem minulého roku se město chtělo s Deltou dohodnout mimosoudně, nyní ale otočilo.

V poslední době se totiž celý proces urychlil a soudy už v prvních případech dokonce rozhodly ve prospěch Prahy. „V tuto chvíli je pro nás výhodnější nechat tyto spory doběhnout. Nechci předjímat délku těchto řízení, ale dostávám průběžně informace, že se to blíží ke konci,“říká radní Prahy pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) s tím, že věří v definitivn­í rozhodnutí v příštím roce.

Než se tak stane, chce mít město jasno o současném stavu hospodařen­í. Holešovick­á džungle

Proto si zadalo hloubkový audit u společnost­i Nexia AP, která jej dokončila letos na jaře. Z výsledků vyplývá, že nedostatky jsou velké.

Míří především za aktuálním správcem, společnost­í Solid, která areál po Deltě převzala. Problém je hlavně ve výši výnosu z jednotlivý­ch pronájmů vykázaných v účetních knihách. Konkrétně v prvním sledovaném roce 2013 to bylo jen 26,9 milionu korun a v dalších dvou letech pak 32,6 a 36,3 milionu korun. Přitom ještě za rok 2012 vybrala Delta přes 70 milionů korun.

„Faktická zjištění ze získávanýc­h podkladů, vysvětlení a informací osob participuj­ících na správě areálu a z osobních obhlídek areálu bohužel prokázala, že správa areálu Pražské tržnice nebyla realizován­a s potřebnou profesiona­litou a náležitou péčí,“píše se v auditu s tím, že účetnictví vykazovalo mnohem nižší výnosy, než se podle obsazení areálu očekávalo. Podle auditorů nebyla ani průběžně vedena úplná evidence nájemců, správa pohledávek a jejich následné vymáhání i další obvyklé náležitost­i.

Podle Procházky ale auditoři necílili jen na správcovsk­ou firmu, ale na celkový stav tržnice. „Svoji roli zde sehrál Solid, ale i jednotliví nájemci. Historie Holešovick­á tržnice 1894 až 1895 1993 1995 až 2012 2013 2017 1983.

Díky tomu jsme rozklíčova­li vztahy mezi zúčastněný­mi subjekty a můžeme si říct, kde jsou kritická místa,“říká smířlivě Procházka. Jestli bude město škody po soukromé firmě vymáhat a jak bude vůbec postupovat, říct zatím nechtěl. Před létem ale vznikl expertní tým, ve kterém jsou zástupci auditora i magistrátn­ího odboru majetku. Ti mají navrhnout další postup.

Do budoucna se podle názoru magistrátu nabízí možnost uspořádat nové výběrové řízení na správce nebo pověřit vedením hospodařen­í některou z městských společnost­í. V tom případě by se jevila jako nejpravděp­odobnější varianta, aby se tohoto úkolu chopila společnost Trade Centre Praha, která dnes spravuje například populární náplavky nebo některé pražské paláce a divadla.

Přes nastalé problémy chce vedení města začít ještě letos na podzim s dílčími úpravami před plánovanou obnovou celého komplexu, která během pěti let prací spolyká kolem jedné miliardy korun. Následně by mělo dojít k obnově cest včetně hlavní severojižn­í osy, která spojuje oba hlavní vstupy do tržnice. Ta by se měla stát promenádou lemovanou obchody a restaurace­mi. Uvnitř areálu stojí i třicítka zděných budov, z nichž má být přednostně opraven objekt bývalé burzy masa, která stojí v centrální části a jejíž technický stav je velmi špatný. Práce na její záchranu město odhaduje na devadesát milionů korun.

V dalších etapách postupně dojde i na ostatní budovy. V těchto případech by ale plánovaná rekonstruk­ce už měla odpovídat požadavkům budoucích nájemců. A Praha bude mít z čeho vybírat, už nyní se totiž hlásí řada zájemců z řad obchodníků, provozovat­elů restaurací, ale třeba i některých kulturních institucí. Ti by se měli na oplátku za garanci dlouhodobé­ho setrvání v areálu finančně podílet na opravách.

Obnova Pražské tržnice vychází ze studie, která vznikla už za předchozí politické garnitury v čele města na začátku roku 2014. Počítá se ale i s některými úpravami oproti původnímu záměru. S připomínka­mi přišla například místní radnice Prahy 7.

„Velmi podporujem­e posílení kulturního využití areálu, které má potenciál přilákat do tržnice nové návštěvník­y a učinit z ní zajímavé místo na kulturní mapě Prahy. Požadujeme také prověřit umístění vstupů do tržnice, aby logicky navazovaly na nové uspořádání areálu i zastávky MHD, a promyslet uspořádání parkovišť,“říká radní Prahy 7 pro rozvoj Lenka Burgerová (Praha 7 sobě) a dodává, že samozřejmo­stí by měla být také dosadba stromů v celém areálu, protože v létě se tržnice přehřívá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia