Dnes Prague Edition

Sparťan, který velí Slavii

-

Možná stačilo, aby nezkazili deset minut v předkole, a včera večer mohli vyběhnout na stadionu Realu Madrid. Koho by to neštvalo, co? Liga mistrů je top. A Real je strop. „Zahrát si proti Ronaldovi, Kroosovi, Modričovi. To by byl splněný sen,“zamyslí se Josef Hušbauer, vůdce fotbalové Slavie. Ale protože je flegmatik, nedá na sobě znát zklamání: „Beru to s klidem. APOEL Nikósie bude mít nádherné zážitky, my zase Evropskou ligu. I to je fajn.“

Dnes v 19.00 to vypukne, proti Maccabi Tel Aviv v Edenu. Přišlo mi to líto až ve chvíli, když nás nalosovali do Evropské ligy. Ty dvě skupiny jsou úplně jiné. Je to těžká i hratelná skupina. Netradiční soupeři. Astana kazašskou ligu válcuje, zatímco Maccabi teď v izraelské nijak zvlášť nezáří. A Villarreal? U toho je jasné, že je favorit, i když na startu španělské ligy ze tří kol dvakrát prohrál. Může být. Kdyby se nám povedlo vyhrát, bude to velké povzbuzení. Postoupit ze skupiny chceme.

Určitě bychom neměli udělat ostudu, ale konkrétní úkol nezazněl. Počkejte, nebylo to s Baníkem? Léto 2010, v Tbilisi. Dával jsem gól v předkole Evropské ligy. Pak jsme vypadli s běloruským Mogilevem, který přijel do Ostravy autobusem. Trochu nás v odvetě šmiknul rozhodčí.

No jasně. Ale nejdřív jsem se chtěl dostat do ligy, všechno ostatní byla nadstavba. A poháry? Když vám vylosují silného soupeře, chcete se ukázat a poznat ten rozdíl, jestli vůbec Počasí Dnes

V severozápa­dní polovině území převážně zataženo a déšť. V jihovýchod­ní polovině území polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 16 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 22 °C. Čerstvý západní, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jižní vítr 5 až 10 m/s.

Zítra 18/6 Slunce

Oblačno, přechodně i polojasno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, bude během dne slábnout a měnit se na jihovýchod­ní.

Pozítří 17/6 6:34 19:15

Oblačno až zataženo, místy, během dne na většině území občas déšť, v jihovýchod­ní polovině území četnější. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s. existuje. Zjistit, o co jsou hráči, které sledujete v televizi, lepší než vy. V rychlosti? V důrazu? Že to jsou týmy velmi dobré na míči. Bylo těžké jim ukrást balon, protože s ním pracovali přesně a ve velké rychlosti. My jsme museli hrát blízko u sebe, neudělat chybu, protože v takových zápasech se jakékoli zaváhání trestá. Přesně, doma jsme vypustili souboj osm minut před koncem a prohrálo se 0:1. O odvetu jsem kvůli nemoci přišel a dodnes mě mrzí, že jsme to nedotáhli do prodloužen­í. Chelsea v poslední minutě vyrovnala na 1:1 a bylo hotovo. Asi jo. Proti mně hrál Frank Lampard, ikona, vedle něj Ramires... Moc ne. Zbyl na mě portugalsk­ý obránce Paulo Ferreira.

Ne, nejvíc si vážím dresu italského nároďáku, který propotil záložník De Rossi. Určitě v osmnácti, když jsem v lize začínal. Jinak se na zápasy těším, nemám z nich nervy. To jsem nervózní byl, i když to před kamerou možná nevypadalo. Občas mě štve, když to video někdo vytáhne a dělá z toho senzaci. Tak Měsíc 0:00 15:42

Bio 1 Mírná zátěž Běžný denní režim bez omezení, pouze s přihlédnut­ím k zdravotním­u stavu. Klidná síla to prostě chodí, fotbal je nevyzpytat­elný. Byli jsme děti a každého z nás nějak vychovával­i. Mě jako sparťana, Vašona jako slávistu. Přijde mi hloupé, jestli to ještě dnes někdo bere vážně a něco mi vyčítá.

Jo, stane se. Sparťani mi občas řeknou, že to nechápou, že mě nemají rádi. Nedávno za mnou šel jeden fanoušek Sparty snad padesát metrů, počkal si, až dotelefonu­ju a povídá: Musím ti říct, žes mě zklamal! Ze začátku to fakt nebylo snadné. Celý život ve Spartě a pak se dostanete k největšímu rivalovi... Považoval jsem Slavii za největšího soupeře a najednou jsem oblékal její dres. Ale nakonec jsem to zvládl docela rychle, kluci v kabině mi pomohli. Tak hrozné jsem to neměl. Snažil jsem se nepřipoušt­ět si to, ale pravda, nepotěší, když přijdete do nového klubu a z tribuny slyšíte nadávky. Asi jsem si o to řekl výkony. Snažím se, bojuju, nechávám na hřišti všechno. Vyhráli jsme titul, tak snad jsem se trochu odvděčil, i když vím, že se mezi fanoušky pořád najdou tací, kteří mě nebudou mít rádi nikdy. Ano, ale neřekl bych, že přehnaná. Spíš teď přemýšlíme nad tím, proč ztrácíme v lize tolik bodů venku. Tři zápasy, tři remízy. To je moc.

Nedáváme góly, to se musí zlepšit. Obrana funguje slušně, inkasovali jsme jen jednou. A asi bych se přiznal zase, kdyby se mě rozhodčí zeptal. Možná bych netvrdil, že jsem zahrál evidentně rukou, ale kontakt bych přiznal. Kapitán Huňa mě naháněl po hřišti a trenér Marko mi to dal sežrat v kabině. Bylo mi dvacet, tak jsem to schytal. I proto jsem pak říkal, že si příště reakci rozmyslím, jenže já takový nejsem. Bylo by mi to trapné. Neřekl bych, že hrajeme úplně špatně, ale pořád to není ono. Je tu dost nových hráčů a sedá si to. Sestava není ustálená a hodně hráčů rotuje. Do toho dost cizinců, což je další nezvyk. Je složitější si něco říct, oni neumějí česky a občas ani anglicky.

Anglicky, někdy rukama a nohama. Minulou sezonu jsme odehráli ve třinácti čtrnácti lidech, z cizinců tam byl Simon Deli, který se česky dorozumí, a Míša ten jako jediný moc neumí. Tým fungoval a na hřišti to bylo vidět.

Určitě ne! Tým máme hodně silný, přišli skvělí hráči, vysoká úroveň. Jen potřebujem­e, aby se to ustálilo. Návyky nám trochu chybějí. Každý, kdo se zajímá o fotbal, sleduje, co se ve Spartě děje. Změn zřejmě udělala až moc, ale nevyčítal bych jí to. Od roku 2007 vyhrála jen dva tituly, tak se rozhodla něco změnit. Třeba jen potřebuje čas, aby si to sedlo. Pak může být silná. Vůbec ne. Oba týmy chtějí vyhrát, derby je svátek. Když jsem byl ve Spartě, zažil jsem Slavii v dolních patrech, takže jsme byli většinou favorit. Teď je zase favoritem Slavia. Půjdeme za vítězstvím. Evropská liga FCSB vs. Plzeň

Dnes Rozhodčí: Předpoklád­aná sestava Plzně: Slavia vs. Maccabi

Dnes Rozhodčí: Předpoklád­aná sestava Slavie: Zlín vs. Tiraspol

Dnes Rozhodčí: Předpoklád­aná sestava Zlína: O Evropskou ligu jsme bojovali celý minulý rok, takže ji rozhodně nemůžeme odsouvat na vedlejší kolej. To neexistuje! Jestli chceme postoupit ze skupiny, měli bychom Maccabi porazit. A pak v neděli vyhrát derby, to je jasné. Kdyby to bylo po 25. kole, řeknu ano, ale zbývá dost času a na každého přijde krize. Jistě, ztrácíme zbytečně moc. Plzeň potvrzuje, že se nehraje na krásu, ale na body. Kdo chce titul, nesmí ztrácet s papírově slabšími soupeři. Nepotřebuj­u. Když víc hraju, cítím se líp. Rád jsem v zápřahu a nejradši bych hrál všechno. S tím nemám problém. Když dávají zajímavý zápas, televizi zapnu rád. Ale už si vybírám.

Tak jdu na golf. Mám handicap 31 čili průměr. Vyrůstal jsem u Vltavy a jako malý jsem rybařil, bavilo mě to a pořád mám doma pruty, ale před čtyřmi lety mě brácha uvrtal do golfu, což mě chytlo ještě víc.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia