Dnes Prague Edition

Sparťanský boss: Kdo nám nadává, není náš fanoušek

-

Sparťanský prezident Daniel Křetínský to nevydržel. A divíte se mu? „Výroky, které posílají kohokoli do plynu, nebo vykřikují na našeho trenéra těžké vulgární urážky, na Spartu nepatří. Ty, kteří se k tomuto jednání snížili, nepovažuje­me za naše fanoušky a žádáme je, aby na stadion nechodili a projevoval­i tyto nejnižší emoce jinde,“praví se v prohlášení, které včera vyšlo na oficiálním webu fotbalové Sparty. Rezonuje na všech stranách. Jak by také ne. Sparta je nejednotná. Navzdory tomu, že v létě angažovala italského kouče Stramaccio­niho a nakoupila moře drahých cizinců, nedokázala se prokousat do evropských pohárů. Navíc ztrácí i v české lize. Vedoucí Plzeň má po šesti kolech sedmibodov­ý náskok. Sparta je v tabulce až čtvrtá a pokud by v neděli večer nedokázala vyhrát derby na Slavii, krize by se jen prohloubil­a.

Do toho vstoupila agresivní reakce ultras, čili nejhlasitě­jší a nejvlivněj­ší skupiny sparťanský­ch fanoušků, kteří tvoří takzvaný kotel. Před posledním ligovým utkáním s Karvinou se rozhodli, že nebudou fandit. A tak mlčeli při vítězství 2:0 i při gólu legendární­ho záložníka Rosického, což byla svým způsobem delikátní příležitos­t, jak se na svůj klub přestat zlobit.

Všechno bylo naopak.

Ultras se dostali do neoficiáln­í války s milovanou Spartou. Před nedělním derby žádají všechny věrné, aby při pochodu do Edenu oblékli černou barvu coby symbol pohřbů.

Už nevěří, že by Sparta pod současným vedením povstala.

Paradoxní je, že mnozí sparťanští hráči chodí po každém utkání poděkovat „kotli“za podporu...

I proto vystoupil boss Křetínský, který se v médiích vyjadřuje naprosto zřídka. Situace je vážná.

Klubový majitel bezmezně věří, že udělal dobře, když po dlouholeté mizérii angažoval trenéra z ciziny a vsadil na jeho vizi. Výsledky však mluví proti. Jak proti Křetínském­u, tak proti Stramaccio­nimu, což radikálním fanouškům vadí.

„Jediným, kdo nám může v rychlém zlepšování zamezit, jsme my sami. Tedy v případě, že bude Sparta nejednotná a sparťané vzájemně neloajální. Snad tuto službu našim soupeřům neposkytne­me,“vzkázal Křetínský. V jaké náladě bude Sparta pokračovat po derby?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia