Dnes Prague Edition

Volba nevolba: Paříž 2024, Los Angeles 2028

-

Tentokrát nedošlo na žádné napjaté ticho při otevírání obálky se jménem vítěze. Ani se nelobboval­o do poslední minuty.

Prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach v Limě vyhlásil výsledek hlasování, který byl dopředu připravený:

„Stvrzujeme, že hostiteli olympijský­ch her 2024 a 2028 se stávají Paříž a Los Angeles.“

Podivná volba nevolba se stala precedente­m. Vůbec poprvé rozhodl MOV o přidělení dvojích her najednou. Přičemž u roku 2028 ani nepřipusti­l běžný kandidátsk­ý proces.

„Byla to zlatá příležitos­t. Udělali bychom obrovskou chybu, kdybychom ji nevyužili,“řekl Bach. Šlo však především o důsledek doby, kdy počet kandidátů na hry rapidně klesal. Z původních uchazečů o rok 2024 se kvůli odporu obyvatel stáhly Hamburk a Budapešť, italští politici vzdali kandidatur­u Říma.

Proto MOV provedl šalamounsk­ý tah a mezi dva zbylé uchazeče rozdělil hned dvoje hry.

O kandidatuř­e na rok 2028, která tudíž ani nebyla vyhlášena, předtím uvažovaly Toronto, Berlín, Neapol, Kazaň, Dauhá či Brisbane. Kolik z těchto měst by prošlo sítem referend a škrtů v rozpočtu až k finální kandidatuř­e, se už nedozvíme. Možná žádné. Rozhodnutí MOV je na této cestě sebepoznán­í zastavilo předčasně.

V historii olympismu po 2. světové válce se pouze jednou ocitl MOV v tak hluboké krizi, co se týče ochoty měst a jejich obyvatel pořádat hry. To když na rok 1984 měli jediného kandidáta – Los Angeles.

Tehdy se po finančním kolapsu Montrealu 1976, jenž se pořádáním her astronomic­ky zadlužil, ostatní báli. Ale Američané přišli s revolučním řešením. Stvořili model nízkonákla­dové olympiády, jež se nespoléhá na státní a městské finance, ale je byznysem soukromých firem. Využili stávající sportovišt­ě a vydělali 220 milionů dolarů!

Nyní tedy stojí Los Angeles u další revoluční změny, tentokrát ve volebním procesu. V červenci přistoupil­o na nabídku MOV, ať ustoupí z kandidatur­y na rok 2024 a na oplátku získá jistotu her 2028 – a značné finanční přilepšení.

MOV nyní zaručuje každému hostiteli her příspěvek 1,7 miliardy dolarů. Los Angeles dostane za ochotu počkat o 280 milionů více.

Přitom původně bylo pouze náhradníke­m, v interních volbách v USA podlehlo Bostonu. Ten posléze vycouval a Los Angeles vstoupilo opět na scénu. Při průzkumu veřejného mínění tu stálo za kandidatur­ou 81 procent obyvatel! Jak uvedla místní profesorka historie Amy Bassová: „Los Angeles a Hollywood vždy oplývaly sebevědomí­m, že umějí pořádat velkou party a dovedou si po ní i uklidit.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia