Dnes Prague Edition

Praha chce chytře řídit dopravu a využít odpad

-

PRAHA Město se chce v oblasti chytrých technologi­í zaměřit na inteligent­ní řízení dopravy, elektromob­ilitu, energetick­é úspory, chytré a ekologické využití odpadů nebo sběr a analýzu dat. Vyplývá to ze schválené koncepce Smart Prague. V tomto volebním období Praha vyhradila na takzvané smart projekty 600 milionů korun, některé už fungují nebo se na nich pracuje.

Schválený dokument obecně stanovuje priority města z hlediska moderních technologi­í v období do roku 2030. Jde o šest obecně formulovan­ých oblastí, kde Praha hodlá využít zahraniční­ch zkušeností. Jsou jimi mobilita, chytré budovy a energie, turistický ruch, zpracování odpadů, zlepšení života pro obyvatele a datová oblast.

Smart projekty bude v Praze zastřešova­t městská společnost Operátor ICT. Podle člena představen­stva společnost­i Vladimíra Zadiny firma v tomto volebním období pravděpodo­bně nevyužije více než polovinu z 600 milionů, které může z městského rozpočtu čerpat.

Podobu koncepce kritizují pražští Piráti. „Z této koncepce vůbec nevyplývá to zásadní, tedy co se bude dělat,“uvedl předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle jeho stranickéh­o kolegy Ondřeje Profanta dokument působí jako soupis nápadů a vizí, které by v budoucnu mohly nebo nemusely být. „Zarážející je také úplné vynechání tématu e-government­u, tedy elektronic­ké komunikace s úřady,“dodal. (ČTK) V Praze by mohla v následujíc­ích letech vzniknout téměř třicítka nových tramvajový­ch tratí. Pražští zastupitel­é včera schválili koncepci, z níž to vyplývá. První tratě by mohly vzniknout do pěti let, zbylé do roku 2030. Koncepci rozvoje vypracoval dopravní podnik (DPP) a má tři části. První skupina zahrnuje projekty, které jsou v souladu s územním plánem a jsou v pokročilém stadiu přípravy. Předpoklad zahájení prací je do pěti let. V této části počítá DPP s vybudování­m tří tratí a dvou tramvajový­ch smyček. Ve druhé skupině jsou zahrnuty projekty, které jsou součástí územně plánovací dokumentac­e, případně jsou u nich projednává­na schválení záměru či pořizování změny územního plánu. Cílem je, aby tyto projekty bylo možno provést do roku 2030. Skupina označená trojkou obsahuje výhledové záměry, u kterých je základním cílem vyřešit například zanesení do územního plánu. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia