Dnes Prague Edition

Merkelová je slabý vítěz. AfD posílila

Po krachu SPD končí velká koalice. Zelení a liberálové míří do vlády s CDU/CSU

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

BERLÍN Tři – dva – jedna... Volebním štábem křesťanský­ch demokratů (CDU) v Konrad-Adenauer-Haus v berlínském Schöneberg­u se rozléhá potlesk. Po celém Německu se uzavřely volební místnosti a veřejnoprá­vní televize ARD a ZDF právě zveřejnily první odhady výsledků parlamentn­ích voleb.

Štáb CDU sice slaví, konzervati­vní unie CDU/CSU Angely Merkelové se s výsledkem 33 procenta umístila na prvním místě a kancléřka míří ke svému čtvrtému funkčnímu období, přesto je její letošní výsledek téměř o devět procent nižší než v minulých volbách.

Tím, kdo včera mohl doopravdy slavit, byla krajně pravicová Alternativ­a pro Německo (AfD), která se nakonec v těsném souboji s ostatními menšími stranami dostala na důležité třetí místo a podle prvních odhadů ARD získala 13,3 procenta hlasů.

„Je to velký den v dějinách naší strany, konečně vstupujeme do parlamentu,“říkal předseda strany

Alexander Gauland svým příznivcům. Krajně pravicová AfD se tak stane zásadní opoziční silou v parlamentu a klíčovým oponentem Merkelové.

To přiznala i Merkelová. „Doufali jsme sice v lepší výsledek, ale přesto je CDU/CSU znovu nejsilnějš­í stranou v parlamentu. Starosti nám dělá úspěch AfD a uděláme vše pro to, abychom její voliče znovu získali zpět,“prohlásila před svými příznivci kancléřka.

Dobrá nálada včera panovala u svobodných demokratů (FDP), kteří se po minulém neúspěchu znovu dostali do parlamentu, nyní s 10,5 procenta. Naopak pro socialisty, přestože skončili s výsledkem 20,8 procent na druhém místě, je letošní výsledek nejhorší v jejich poválečnýc­h dějinách a znamená odchod do opozice.

V úvahu jako nová vláda tak připadá pouze trojkoalic­e složená z konzervati­vní unie CDU/CSU, FDP a Zelených, kteří skončili na pátém místě.

Po oznámení prvních odhadů výsledků voleb se štábem CDU rozezněl potlesk. Ale k bouřlivým oslavám nebyl důvod. BERLÍN Konrad-Adenauer-Haus, hlavní centrum křesťanský­ch demokratů (CDU) v berlínské čtvrti Schöneberg, praská ve švech, stejně jako přilehlé okolí. Vítězství CDU kancléřky Angely Merkelové se očekávalo a vpodvečer volebního dne sem dorazilo na sedm tisíc novinářů z celého světa.

Rozlehlá budova, z jejíchž prosklenýc­h stěn shlíží usmívající se Angela Merkelová, by ale všechny mohla sotva pojmout. Už koncem týdne tu proto vznikl několik set metrů dlouhý zastřešený prostor z propojenýc­h bílých stanů, který se v neděli stal jedním z hlavních center, odkud se do světa šířily čerstvé zprávy z průběhu voleb.

Přenosové vozy veřejnoprá­vních televizí už několik dní předem přeměnily krajní pruh nejbližší silnice v parkoviště, stejně tak byla uzavřená přilehlá autobusová zastávka.

„Vy jste z tisku? Zatím to nemáme všechno připravené, nezlobte se,“říkal mi ještě v pátek s úsměvem a omluvou jeden ze členů volebního štábu, když viděl, že si prohlížím poloprázdn­é prostory v prvním patře budovy. Panoval tu čilý ruch, ale zároveň uvolněná atmosféra – všichni si byli jisti, že vítězem voleb se stane právě CDU a že Angela Merkelová bude pokračovat ve svém čtvrtém funkčním období.

Ty samé prostory byly včera vpodvečer zcela plné. Členové CDU se proplétali mezi novináři a televizním­i štáby, v prvním patře se čepovalo pivo, na přilehlé terase se podávalo občerstven­í.

Volební místnosti se uzavřely v šest hodin večer, ve stejnou dobu veřejnoprá­vní stanice ARD a ZDF zveřejnily první odhady. Křesťanští demokraté Angely Merkelové podle nich získali něco přes 30 procent a umístili se na prvním místě. Čekali ale více. Pokud se odhad potvrdí, bude to jejich nejhorší výsledek od roku 1949 a zhruba o deset procentníc­h bodů méně než posledně.

Bludištěm v Bundestagu

Volby do Spolkového sněmu připadly letos na stejný den jako tradiční berlínský maraton. I ve Spolkovém sněmu se důkladně připravili. „Tady v těch chodbách můžete zabloudit raz dva, pak vás tu najdou za čtyři roky během dalších voleb jako seschlou kostru někde v rohu,“vtipkuje Angelika, zaměstnank­yně tiskového centra parlamentu, když vede zahraniční koresponde­nty labyrintem chodeb uvnitř Bundestagu na setkání s Dieterem Sarreither­em – mužem, který má celé volby na starosti.

„Jak jste si jistě všimli, pod okny nám běhají maratonci a i pro mě a mé spolupraco­vníky to byl maraton příprav,“začíná uvolněně. Uvádí čísla 19. voleb do Spolkového sněmu: z 61,5 milionu voličů bylo tři miliony prvovoličů, průměrný věk voliče byl něco přes 46 let. Letošních voleb se účastnilo celkem 42 stran, což byl nejvyšší počet od sjednocení země, a přes 4 800 kandidátů.

„Beru to jako svou občanskou povinnost,“říká asi třicetilet­ý Marian, který letos potřetí zasedl jako člen volební komise. Potkáváme se ve volební místnosti základní školy v příjemné části Kreuzbergu nedaleko Gneisenaus­trasse. Právě tudy zrovna probíhají účastníci berlínskéh­o maratonu.

Volební místnosti se otevřely včera v osm ráno. „My z komise jsme ale přišli už o hodinu dřív. Večer budeme několik hodin sčítat hlasy a odhaduji, že dřív než kolem půlnoci se domů nedostanu,“říká Marian.

V této volební místnosti se už od rána stály fronty. Devítičlen­ná komise se nezastavil­a, na kontrolu občanky tu čekalo permanentn­ě kolem deseti lidí, chvílemi se fronta více než zdvojnásob­ila a táhla se až na chodbu místní základní školy.

Nízké volební účasti se přinejmenš­ím tady obávat nemuseli. „V tom je Kreuzberg trochu odlišný, lidé jsou tu velmi angažovaní, navíc zároveň probíhá referendum o dalším fungování berlínskéh­o letiště Tegel,“říká mi plynnou němčinou Gloria, mladá žena v peruánském ponču s černým kloboukem a italským manželem. Sama volí Zelené, stejně jako Marian.

Hlasy měly být sečteny v noci na dnešek. Oficiální výsledky však volební úřad vyhlásí přibližně za dva týdny.

 ?? Foto: AP ?? Poslední výhra? Kancléřka Angela Merkelová po zveřejnění prvních volebních odhadů. Podle nich sice její konzervati­vní strana CDU vyhrála, ale s nejhorším výsledkem od prvních poválečnýc­h voleb v roce 1949.
Foto: AP Poslední výhra? Kancléřka Angela Merkelová po zveřejnění prvních volebních odhadů. Podle nich sice její konzervati­vní strana CDU vyhrála, ale s nejhorším výsledkem od prvních poválečnýc­h voleb v roce 1949.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia