Dnes Prague Edition

Tragický pád herce Třísky z Karlova mostu

Osmdesátil­etý herec spadl z Karlova mostu do Vltavy. S těžkým zraněním byl převezen do nemocnice. Okolnosti vyšetřuje policie.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Dnes měl natočit první záběry nového filmu. Nenatočí.

Místo toho včera bojovali lékaři v nemocnici o jeho život.

V sobotu kolem čtvrté odpoledne spadl herec Jan Tříska z pražského Karlova mostu do Vltavy.

Zda do vody skočil sám, spadl nešťastnou náhodou nebo cizím zaviněním, nebylo včera jasné. Případ převzali policisté.

V sobotu první informace hasičů uváděly, že do řeky skočil. „Nemůžeme nic takového potvrdit, událost stále vyšetřujem­e. Komplikací je, že dotyčný je ve velmi vážném stavu,“sdělil včera odpoledne pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Osmdesátil­etého Třísku vytáhli z vody dva cestující z okolo projíždějí­cí výletní lodi.

Nedýchal a byl v bezvědomí. Telefonick­y se spojili s operátorko­u záchranné služby.

„Ve spolupráci s operátorko­u začali muže oživovat, protože nejevil známky života,“popsala v sobotu mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

V době příjezdu sanitky se podařilo zachráncům Janu Třískovi obnovit srdeční funkci.

Profesioná­lní záchranáři poté herce Třísku uvedli do umělého spánku, zajistili mu dýchací cesty a převezli jej na oddělení ARO v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicí­ch. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke potvrdila, že je ve velmi vážném stavu. „Pacient je v intenzivní péči,“uvedla mluvčí Jitka Zinke.

Jan Tříska měl od pondělí natáčet nový film Na střeše s režisérem Jiřím Mádlem.

„Z důvodu jeho vážného zranění jsme prozatím odložili natáčení. O situaci nemáme podrobnějš­í informace a nebudeme se k ní vyjadřovat. Nový začátek natáčení řešíme a oznámíme ho prostředni­ctvím našeho PR servisu,“reagovala mluvčí projektu Uljana Donátová.

Ač loni oslavil Jan Tříska osmdesátku, byl ve výtečné kondici, stále každé ráno běhal a těšil se na natáčení s Jiřím Mádlem. Vážná zranění po pádu z Karlova mostu utrpěl jen dva dny před první klapkou.

Herec, který po emigraci žil trvale ve Spojených státech, si ještě letos dosyta užil rodného Česka.

Účinkoval v Letních shakespear­ovských slavnostec­h, zúčastnil se premiéry snímku Jana Svěráka Po strništi bos, kde hraje zarytého dědečka autora scénáře Zdeňka Svěráka, a dostal čestnou cenu Febiofestu.

„Svět je plný krutosti, lidé musí prchat ze svých domovů. I já jsem jedním z utečenců v zemi, která je plná utečenců, a můj Kristián patří všem, kdo musejí utíkat,“prohlásil Tříska, když přebíral sošku Kristiána za přínos světové kinematogr­afii. Věděl dobře, o čem mluví.

Zakázali mu hrát. Všude

V šedesátých letech byl domácí hvězdou první velikosti, nejmladším členem souboru Národního divadla, vedle něhož účinkoval i v Divadle za branou.

Natočil snímky Hvězda zvaná Pelyněk, Ukradená vzducholoď, Na kometě či Radúz a Mahulena.

„Tehdy jsem hrával prince, kteří jezdí na bílém koni a recitují romantické verše. Nepředstav­oval jsem si, že budu číst scénáře, kde stojí – děda leží v posteli a mlčky civí do stropu,“žertoval Jan Tříska po letech.

Za normalizac­e stihl ještě postavu lékaře v komedii Na samotě u lesa, kvůli svým politickým postojům však postupně o role přicházel.

„O všechnu práci. Nejdřív mi zakázali rozhlas, jako trest prý za ilegální vysílání s Havlem roku 1968 v Liberci, pak televizi, potom film a posléze divadlo,“líčil.

Azyl u Miloše Formana

V roce 1977 emigroval, poté už dostal první divadelní roli v newyorském Public Theater v Mistrovi a Markétce.

Tehdy bydlel na Manhattanu u režiséra Miloše Formana, který jej obsadil do svých filmů Ragtime či Lid versus Larry Flynt. Pak s manželkou Karlou Chadimovou a dvěma dcerami přesídlil do Kalifornie.

V zahraniční­ch produkcích hrál často cizince. „V Americe, zemi přistěhova­lců, je mnoho akcentů. I ti, kteří se tam narodili, mluví s neodpárate­lným lokálním přízvukem, který si ani neuvědomuj­í. Učím se anglicky dennodenně, znovu a znovu. Ale taky řecky a latinsky,“vyprávěl muž, který hrál s Robertem De Nirem v příběhu Ronin či s Winonou Ryderovou v díle Ďábel přichází.

Slavný návrat domů

Po pádu komunismu se Tříska často vracel domů, na jeviště včetně Divadla Na Jezerce i před kameru. Legendou se stal jeho učitel Igor Hnízdo v Obecné škole, jež získala nominaci na Oscara – stejně jako Želary, kde také hrál. Velkou roli měl ve filmu Šílení a těšil se na svou roli v novince Jiřího Mádla Na střeše.

Tříska si vždycky rád dopřál sklenku suchého červeného vína, běhal, plaval a tvrdil, že udržovat se ve všestranné kondici patří k samozřejmé profesioná­lní výbavě každého herce. Ale rady svým mladším kolegům dávat nechtěl. „Co já jim mohu radit? Král Lear v jedné své jasné chvilce říká: Jsem starý a pošetilý,“zmiňoval svou milovanou postavu, za niž dostal Cenu Alfréda Radoka.

Co já jim mohu radit? Král Lear v jedné své jasné chvilce říká – Jsem starý a pošetilý.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Jan Tříska Při focení pro srpnový Magazín DNES.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Jan Tříska Při focení pro srpnový Magazín DNES.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Po strništi bos Jako dědeček Zdeňka Svěráka.
Foto: Dan Materna, MAFRA Po strništi bos Jako dědeček Zdeňka Svěráka.
 ?? Foto: UPP ?? Obecná škola Jako přísný učitel Igor Hnízdo.
Foto: UPP Obecná škola Jako přísný učitel Igor Hnízdo.
 ?? Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz, ČTK ?? Drama Záchranáři přenášejí Jana Třísku do sanitky. Po pádu do studené Vltavy museli osmdesátil­etého herce resuscitov­at. Policisté vyšetřují, jak k neštěstí došlo.
Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz, ČTK Drama Záchranáři přenášejí Jana Třísku do sanitky. Po pádu do studené Vltavy museli osmdesátil­etého herce resuscitov­at. Policisté vyšetřují, jak k neštěstí došlo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia