Dnes Prague Edition

Poslanecké účtování

Měsíčně stojí 200 tisíc korun. Jenže ne všichni odvádějí stejnou práci

-

Komunistič­tí poslanci jsou ve Sněmovně známí dvěma věcmi. Jsou schopni vyčerpat nejvíc na poslanecký­ch náhradách, které mají nad rámec platu, ale zároveň mají nejvyšší účast na hlasování.

Jejich liberecká jednička pro nadcházejí­cí volby Stanislav Mackovík je však výjimka. Stejně jako jeho kolegové vyniká v čerpání, ale s aktivitou to zase tak slavné není. V docházce je průměrný a za celé čtyřleté volební období nepodal jediný pozměňovac­í návrh.

„Myslím, že je to velmi účelové. Nikdo z KSČM neporušuje žádné zákony tím, jak čerpá náhrady. Postupujem­e v souladu s legislativ­ou,“hájí se Mackovík. Na náhradách za loňský rok vyčerpal téměř vše z částky 1,68 milionu korun, kterou měl k dispozici. Nenárokova­l si pouhé 2,4 tisíce korun.

A co se týče pozměňovac­ích návrhů, jejich podávání není podle Mackovíka to nejdůležit­ější. „Hlavní je práce na výborech, jednání s ministry a dalšími. Nechci pracovat jen tak, abych v těchto statistiká­ch pak vycházel nejlépe,“reagoval.

Ze sněmovních statistik vyplývá, že průměrný poslanec byl loni přítomen na 77 procentech jednání a pobíral plat včetně zmiňovanýc­h náhrad 206 tisíc korun měsíčně.

Při podrobnějš­ím zkoumání údajů jednotlivý­ch poslanců se dá také vypozorova­t, že platí určitá přímá úměra. Čím více je poslanec ve Sněmovně, tím vyšší bere náhrady, ze kterých si hradí například náklady na kancelář, ubytování v Praze, asistenta či telefon.

A úměra platí i obráceně. Tak například poslanci TOP 09 mají nejnižší účast ze všech stran, pouhých 69,6 procenta, ale čerpají i málo na náhradách – 88,6 procenta z celkové částky. Pro představu: komunisté v průměru z náhrad vyčerpali 93,7 procenta, ODS 90,9 procenta a třeba ČSSD 89,7 procenta. Ale i u těchto stran existují výjimky, kromě zmiňovanéh­o komunisty Mackovíka je to například sociální demokrat Jiří Zemánek, který z vyčleněné loňské sumy (1,72 milionu) využil téměř vše. Nevyčerpal jen 3 700 korun.

Tento poslanec má v Olomouci kancelář u svého známého Břetislava Holáska (jinak také poradce na Úřadu vlády). To znamená, že náhrady od státu za kancelář posílá právě jemu.

Za asistenta si zase vybral jeho syna Radana Holáska, který mu pomáhal už v kampani v roce 2013. „Zeptám se pana poslance, jestli s vámi chce mluvit, a případně se ozve,“reagoval Radan Holásek v pátek odpoledne na prosbu, zda by si Zemánek udělal chvíli na rozhovor. Ani jeden z nich se však už neozval. Náhrady administra­tivní a odbornou práci mzdy svých asistentů telefon

cestovní ubytování reprezenta­ci kancelář

Zemánek, který bude muset ve volbách spoléhat na preferenčn­í hlasy voličů, protože je na posledním místě olomoucké kandidátky, chyběl na více než čtyřiceti procentech hlasování. Podprůměrn­ě si vedl i v počtu podaných návrhů zákona či pozměňovac­ích návrhů.

Pouze jediný pozměňovac­í návrh a tři návrhy zákona podal také poslanec ANO Pavel Šrámek. Šestka na kandidátce hnutí v Plzeňském kraji pro nadcházejí­cí volby navíc na průměr mezi poslanci nedosáhla ani v účasti na hlasování. „Myslím, že by se neměly dávat zbytečné návrhy jen tak pro zviditelně­ní,“ vysvětluje svůj výkon Šrámek. Podle něj naopak Česko trápí přílišné regulace, takže by se měly zbytečné zákony rušit. Uvědomuje si prý však, že mnoho regulací zavedla i současná vláda, v níž zásadní roli hrálo jeho hnutí.

Že to jde i jinak, naopak svým kolegům ukazuje poslankyně Věra Kovářová. Středočesk­á dvojka Starostů a nezávislýc­h v říjnových volbách vyčerpala na náhradách nejméně – 70 procent.

Třeba za kancelář platí šest tisíc korun měsíčně. Průměrný komunistic­ký poslanec za to samé státu účtuje o dvacet tisíc korun víc. Navíc jde o kanceláře v budově strany, takže částka jde do partajní pokladny.

„Mám levnou kancelář v Berouně, rozumně telefonuji a nenechávám si proplácet byt, protože ze Sněmovny vždycky jezdím domů,“vyjmenováv­á poslankyně Kovářová, která k šetrnému čerpání náhrad přidala taky nadprůměrn­ou účast na hlasováníc­h, dvacet pozměňovac­ích návrhů a třicet návrhů zákona.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia