Dnes Prague Edition

Program odhalí majetek mafie. Ne v Česku

-

Detektivov­é elitní protimafiá­nské centrály NCOZ dostali před několika týdny nabídku. Mohli začít využívat program, který umí rozklíčova­t obchodní vztahy a vlastnictv­í firem po celém světě, a to díky databázi čítající přes dvě stě milionů společnost­í. Orbis, jak se program jmenuje, detektivům nabídli zástupci softwarové firmy Bureau van Dijk, která patří pod renomovano­u agenturu Moodys.

„Nechali nás si to vyzkoušet. Dost by nám to usnadnilo práci například s žádostmi o právní pomoc v zahraničí,“řekl MF DNES jeden z detektivů pod podmínkou anonymity. Pokud totiž dnes chtějí policisté zjišťovat informace například o majitelích firem v daňových rájích, musí se obracet na příslušný stát oficiálně cestou právní pomoci. A jak policisté přiznávají mimo záznam, kvůli zdlouhavos­ti tohoto procesu se pak může stát, že informace, které do Česka dorazí, už nemusí být aktuální.

Program Orbis však centrála mít nebude. „Bylo nám řečeno, že je to moc drahé, protože licence pro jeden počítač vyjde přibližně na několik milionů korun ročně,“dodal již citovaný policista. Když si jeho slova chtěla redakce ověřit oficiální cestou, mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej pouze poznamenal, že „takové informace útvar neposkytuj­e“.

Nedávno navíc na NCOZ zanikl respektova­ný tým počítačový­ch analytiků, který původně působil pod protikorup­ční policií. Přechod pod novou centrálu, která vznikla před rokem, přežil jen půl roku. Někteří z detektivů, kteří v něm působili, sice dál pracují u policie, už však netvoří celistvý tým. „Je to problém hlavně při domovních prohlídkác­h, protože často nemáme experta, který by udělal takzvaný otisk pevného disku, takže většinou výpočetní techniku musíme odvážet k nám, což pochopitel­ně většina lidí snáší nelibě,“řekl detektiv NCOZ. Policistům tak často asistují experti z krajských policejníc­h ředitelstv­í.

S přístupem k informační­m technologi­ím to detektivov­é neměli jednoduché v minulosti. Před třemi lety zjistil server Lidovky.cz, že na služebně protikorup­ční policie v Dlážděné ulici v Praze, kde se konaly například i výslechy Marka Dalíka nebo Davida Ratha, bylo jen pár počítačů s internetem. Detektivov­é tak na ně museli stát frontu. A ti, kteří potřeboval­i přístup rychleji, museli chodit na internet do nedaleké kavárny. Poté, co se o situaci dozvěděl ministr vnitra Milan Chovanec, pozval si policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. „V objektu je zavedeno celkem pět připojení k internetu, policisté mají volně k dispozici tři tablety s přístupem na internet. V tuto dobu se již řeší zasíťování celého objektu wi-fi sítí,“řekl tehdy Chovanec.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia