Dnes Prague Edition

Vláda zvažuje prodej části ČEZ. Kvůli Temelínu

-

PRAHA Vedení ČEZ má rozpracova­t variantu rozdělení skupiny na žádost české vlády. Distribuce a obnoviteln­é zdroje by se měly oddělit a stát by poté mohl převzít kontrolu nad jadernou a uhelnou energetiko­u. Uvedla to agentura Reuters. Mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík odmítl zprávu komentovat.

Vláda hledá způsob, jak financovat výstavbu nových jaderných bloků v elektrárná­ch v Temelíně a Dukovanech. ČEZ je nechce stavět bez státní podpory s ohledem na vysoké náklady a nízké ceny energií. Rozdělení ČEZ, která je největší českou firmou s veřejně obchodovan­ými cennými papíry a tržní kapitaliza­cí v hodnotě 10,8 miliardy dolarů (asi 235,5 miliardy korun), by vládě umožnilo pokračovat v jaderné výstavbě v rámci té části ČEZ, jež bude po rozdělení plně pod kontrolou státu.

Agentura Reuters se odvolává na nejmenovan­é zdroje, které byly pravděpodo­bně přítomné na pondělní schůzce, kde se tato záležitost probírala a jíž se účastnilo několik členů vlády včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle nich vládní činitelé vyzvali ČEZ, aby připravil podrobnost­i rozdělení do konce roku. Tomu také odpovídá prezentace, kterou měla agentura Reuters možnost vidět a podle níž by celková transforma­ce ČEZ a prodej oddělené části investorům mohly do státní kasy přinést 100 miliard korun.

V prezentaci byly nicméně uvedeny i scénáře, podle nichž by si vláda v oddělené části ponechala jistý podíl. Vláda zatím ČEZ formálně o vypracován­í tohoto plánu nepožádala. Vládní výbor pro jadernou energetiku má o této záležitost­i jednat 27. září.

Mluvčí premiéra k záležitost­i uvedl jen to, že vláda přijímá kroky v souvislost­i s celkovou strategií jaderné energetiky. Ministerst­va průmyslu a financí se nevyjádřil­a. Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně, s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárná­ch, počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Prioritou je dostavba Dukovan, zatím ale není jasné financován­í projektu.

V polovině června výbor pro jadernou energetiku rozhodl, že se bude zabývat jen třemi variantami výstavby. První je výstavba prostředni­ctvím dceřiných společnost­í ČEZ, druhou je výstavba prostředni­ctvím státu, kdy by stát odkoupil tyto dceřiné společnost­i, a třetí je výstavba prostředni­ctvím státu, kdy by stát odkoupil přímo část společnost­i ČEZ. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia