Dnes Prague Edition

Německo čeká „jamajka“, tedy velmi složitá vláda

-

BERLÍN Karibský ostrov Jamajka, proslavený svými sprintery, a Spolková republika Německo budou mít v příštích letech společného mnohem více než kdy dřív.

Národní barvy Jamajky, které má na své vlajce (viz obrázek), budou totiž v příštích letech pravděpodo­bně i barvami nové vládní koalice v Berlíně. Tu spolu po včerejším výsledku voleb mohou sestavit prakticky jen tři strany: „Černí“křesťanští demokraté a sociálové (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové, „žlutí“liberálové (FDP) a ekologicky zaměření Zelení.

Po oznámení sociálních demokratů, že po hubeném výsledku jen těsně přes dvacet procent odcházejí do opozice, čímž padá možnost opakování dosavadní velké koalice s CDU/CSU, zůstává „jamajka“jedinou možnou variantou většinové vlády. A to proto, že s Alternativ­ou pro Německo (AfD) nechce spolupraco­vat žádná z dalších parlamentn­ích stran. Nepředstav­itelná je vláda CDU/CSU či FDP s postkomuni­stickou Levicí, což je překážka pro další teoretické většinové vlády.

„Mám radost, že jsme dosáhli svých strategick­ých volebních cílů, CDU/CSU se stala nejsilnějš­í frakcí v parlamentu, můžeme vytvořit vládu a nikdo nemůže vytvořit vládu proti nám,“prohlásila Merkelová.

Druhou stranou mince však je, že jí samotné se většinový kabinet bude sestavovat jen velmi těžce. A to přesto, že pro „jamajku“vytvořila Merkelová v minulých letech několik důležitých předpoklad­ů.

Tím klíčovým byl odchod od atomové energetiky ohlášený Merkelovou po havárii ve Fukušimě v roce 2011. Ukončení využívání atomu byl do té doby jeden z hlavních bodů programu Zelených. Poměrně blízko má Merkelová i k výrazně prouprchli­cké politice Zelených.

S FDP, tradičním koaličním partnerem, se CDU/CSU shoduje v daleko více bodech. „Jsme připraveni jednat o vládě,“uvedl už včera šéf liberálů Christian Lindner. Největší problém nové koalice ale mohou být obrovské rozdíly programů liberálů a Zelených. „Budou to obtížná jednání,“dala už ostatně tato strana včera najevo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia