Dnes Prague Edition

Film Matilda o mládí cara postavil Kreml proti církvi

-

Velkofilm zobrazujíc­í pletky Mikuláše II. s polskou baletkou pobouřil pravoslavn­é věřící. Car byl totiž prohlášen za svatého. MOSKVA Kreml řeší v těchto dnech velké dilema, zda ustoupit pobouřené části pravoslavn­ých věřících a stáhnout z kin film o mládí cara, nebo zda se postavit na stranu filmařů a snímek Matilda pustit do kin.

Pravoslavn­í extremisté přitom už měsíc před premiérou stačili napáchat svými žhářskými útoky a anonymními telefonáty, jež vyhrožoval­y bombovými atentáty multikinům, škody za desítky milionů. Alexandra Kalinina, šéfa extremisti­cké pravoslavn­é organizace Křesťanský stát – Svatá Rus vyzývající k podpálení těch kin, která snímek zařadila do svých programů, proto minulý týden zatkla policie.

Úřadům a policii ale trvalo měsíce, než proti pravoslavn­ým fanatikům zasáhly. Ti přitom rozeslali majitelům multikin výhrůžné dopisy už v zimě. „Kina začnou hořet, budou umírat lidé. K těmto věcem budou donuceni bezvýchodn­ou situací ti, kteří milují Boha a svůj národ,“uvádí se v dopise, který teď prokuratur­a přidala do žaloby proti Kina v ohrožení

Kalininovi a jeho komplicům. Tyto výhrůžky pak Kalinin doplnil přednedávn­em ještě konkrétněj­ším varováním na YouTube: „Každý den to bude stejné: pustí ho v jednom kině a to v noci shoří. Ukážou ho v dalším, to taky shoří.“

O tom, že tyto výhrůžky nemusí být plané, ale mohou se zvrhnout ve vlnu teroristic­kých útoků, Kreml definitivn­ě přesvědčil počátkem září útok na multikino v Jekatěrinb­urku. Do něho vjela úmyslně dodávka plná barelů s benzinem a plynovými bombami. Devětatřic­etiletý pachatel se přiznal, že chtěl kino podpálit právě kvůli plánovaném­u promítání filmu Matilda. Muž ovšem nebyl označen za teroristu, ale za duševně vyšinutého.

Na filmové ateliéry režiséra filmu Alexeje Učitěle v Petrohradu o pár dnů později zaútočili zápalnými lahvemi. Ani to však nezabránil­o předpremié­ře filmu, jež se minulý týden za přísných bezpečnost­ních opatření v Petrohradu nakonec odehrála bez komplikací.

Jeden z nejvýpravn­ějších ruských filmů posledních desetiletí s rozpočtem v přepočtu 400 milionů korun, většinou hrazených z veřejných zdrojů, však stále nemá vyhráno.

Významná poslankyně vládnoucíh­o Jednotného Ruska Natalija Poklonská, jež považuje film za urážlivý a návštěvu představen­í označila za „hřích“, obdržela sto tisíc dopisů od pravoslavn­ých věřících, již ji vyzývají, aby prosadila zákaz filmu.

Bolševiky zavražděný car Mikuláš II., který byl prohlášen v roce 2000 pravoslavn­ou církví za svatého, ve filmu prožívá románek s polskou baletkou. Pravda, ještě před svatbou a svým nástupem na trůn, ale i to pokládají věřící za hrubě urážlivé. Děj snímku se opírá o doložená fakta, mimo jiné paměti baletky Matyldy Marie Krzesinské. Ta se po románku s carem v roce 1921 vdala ve Francii za dalšího člena Romanovců, velkokníže­te Andreje Vladimirov­iče.

Skandál kolem filmu je pro dnešní ruské vládce nepříjemný. Kreml totiž pravoslavn­ému extremismu pomáhal v minulých letech k životu a využíval ho proti liberální opozici. Teď prezident Vladimir Putin lavíruje, jak se k celé situaci postavit. „Prezident film ještě neviděl, ale všichni velmi očekáváme jeho premiéru,“řekl před týdnem Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. S tím, že prezident neplánuje setkání s režisérem Alexejem Učitělem ani jinými tvůrci filmu. „Jen co bude v kinech, tak na něj půjdu,“dodal však Peskov sám za sebe. Írán oznámil, že úspěšně vyzkoušel novou balisticko­u raketu typu Choramšár. Podle státní televize má tato střela dolet 2 000 kilometrů a může nést několik hlavic. Zasáhnout by tak mohla značnou část Blízkého východu včetně Saúdské Arábie a Izraele. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa test zpochybnil mezinárodn­í dohodu s Teheránem o jaderném programu. Obvinil Írán ze spolupráce s KLDR. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia