Dnes Prague Edition

Brity děsí vzestup albánské drogové mafie

-

LONDÝN V čase brexitu to vypadalo, že největší hrozbou pro prosperitu Británie jsou polští instalatéř­i. Podle všeho však existuje ještě o „trochu“nebezpečně­jší vrstva přistěhova­lců – albánští obchodníci. Až příliš často totiž obchodují s jediným artiklem – drogami.

Britská Národní agentura pro kriminalit­u nyní varovala, že albánští překupníci drog se stali „vážnou hrozbou“– i kvůli tomu, že jejich brutalita při prosazován­í nekalého byznysu vzrostla.

Agentura své varování doprovodil­a hodně silnými argumenty. Z nich například vyplývá, že během posledního roku byli v Anglii a Walesu (na ty se policejní statistiky zaměřily) zatčeni Albánci v celkem 2 781 případech. Jejich provinění v drtivé většině souviselo s drogovým byznysem – vedle překupnict­ví drog to byly vraždy, znásilnění, praní špinavých peněz, pašování lidí či výhrůžky smrtí.

Britský list Daily Mail z policejníc­h statistik mimo jiné vypočetl, že v průměru bylo každý týden zatčeno 50 příslušník­ů tohoto malého balkánskéh­o národa. A pokud by neplatilo, že někteří Albánci byli během roku zatčeni vícekrát, vycházelo by z tohoto čísla, že se v policejníc­h poutech ocitl každý 12. albánský občan, který je v této části Británie přihlášen k pobytu (zhruba 32 000 Albánců).

Na konci června pobývalo podle britské policie za mřížemi 649 Albánců. To z nich činilo třetí největší zahraniční skupinu vězňů. Zpráva Národní agentury pro kriminalit­u zároveň upozornila, že právě Albánci jsou mimořádně aktivní v navazování přímých spojení s pašeráky kokainu v Jižní Americe. „Hrozba, kterou představuj­í albánské kriminální gangy, je skutečně vážná. Jejich hlavní základnou je Londýn, dnes už ale mají rozvětveno­u síť prakticky po celém Spojeném království,“konstatuje zpráva.

V počtu zadržených s přehledem vede Londýn, další velké počty zatčených Albánců jsou však hlášeny i z hrabství West Midlands (zde je metropolí Birmingham), Sussex, Velký Manchester a Kent.

Velkou pozornost například vzbudil loni případ, kdy gang dvaceti Albánců používajíc­ích falešné řecké a italské pasy prakticky ovládl drogový byznys v Manchester­u.

Jeho členové oblečení v luxusních oděvech byli k dispozici zájemcům o kokain v nejdražšíc­h nočních klubech ve městě. V jejich rukou byla i důkladně zašifrovan­á telefonní linka, na níž se vyřizovaly objednávky.

Zatýkání těchto gangsterů je však podle policie stále složitější. Stále víc totiž platí, že i ti méně významní členové albánských gangů mají u sebe zbraň. Patnáctile­tý chlapec byl zatčen v souvislost­i s incidentem v nákupním středisku Westfield na východě Londýna, při kterém bylo v sobotu šest lidí zasaženo chemikálií, podle médií kyselinou. Látka unikla při hádce dvou skupin mužů. Tři z obětí musely být hospitaliz­ovány. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia