Dnes Prague Edition

Laver Cup. Okno do budoucnost­i, či past na kavky?

-

Hra, sada, zápas… Tým Evropy! hlásí sudí v bílé košili a černém obleku. Publikum v načančané O2 areně burácí. Nadšeně oslavuje triumf Španěla se Švýcarem, kteří v Laver Cupu zásadně přispěli k vítězství nad výběrem Světa.

Stop! Cože? Nebylo by divu, kdyby se ctěný čtenář, jenž sportovní dění sleduje jen zpovzdálí, hned v prvním odstavci ztratil. Vždyť i výsledek utkání Nadal, Federer – Querrey, Sock 6:1, 4:6, 10:5 vypadá divně, že? 10:5 v tenisu? Kam se ten svět řítí?

Zatímco se řada tradičních soutěží svíjí v krizi, nabízí se fanouškům akce nového střihu. Tenisové evergreeny Davis Cup či Fed Cup zoufale zkoušejí vzkřísit někdejší prestiž a atraktivit­u. Na čerstvě stvořený Laver Cup přišlo minulý týden v Praze přes 80 tisíc diváků. Sledovali špičkovou hru. Lístky se prodaly do 50 zemí.

Hokejový turnaj na olympiádě se v únoru v Jižní Koreji poprvé po čtyřiadvac­eti letech uskuteční bez borců z NHL, což drasticky sníží jeho úroveň i přitažlivo­st.

Loni se však v Torontu konal Světový pohár s účastí všech hvězd, z nichž se některé zařadily do hybridních mužstev (zbytku) Evropy a Severní Ameriky do 23 let.

Co staromilců­m připomíná šílený pokus, jeví se jiným jako trend, jímž promotéři lákají omladinu do hledišť a k obrazovkám.

První ročník pompézní tenisové akce, kterou pořádali Australané, Švýcaři, Američané a Češi, budil nedůvěru. Ač se Federer, Nadal či Berdych dušovali, že na černém jevišti hodlají bojovat naplno, skeptici považovali Laver Cup za trucpodnik a navoněnou exhibici: „Kdo věří, že je to něco víc než tiskárna na prachy, je bláhová kavka.“

Až v budoucnu se ukáže, zda skutečně vznikne mezi Evropou a Světem ostrá rivalita, která plane mezi soky v golfovém Ryder Cupu, jímž se duchovní otcové Laver Cupu inspiroval­i. Až časem se uvidí, zda se pražské klání ze září 2017 zapíše do dějin jako počátek čehosi kolosálníh­o. Nebo jestli zapadne jako marný pokus o revoluci.

V něčem ale organizáto­ři Světového poháru a Laver Cupu určitě předvedli, jak se sportovní akce mají pořádat. Potřebujet­e superstars zasadit do spektakulá­rních kulis, obalit je velkolepou oslňující show.

Musíte diváka co nejvíc zatáhnout do děje, ať sedí na stadionu, nebo se povaluje doma na gauči. Režisér přenosů z Laver Cupu využíval padesát kamer. Jedna se jako pavouk houpala na lanech natažených pod stropem. Další jezdila po kolejích za kurtem na jedné z kratších stran. Jedinečné záběry skýtalo „oko“vetknuté do sítě (podobně jako kamera v přilbě rozhodčího na hokejovém World Cupu).

Dalším důležitým bodem receptu na úspěch je otevřenost. Nafrněné primadony odsekávají­cí na otázky a utíkající z rozhovorů do moderního sportu nepatří.

Fenoméni Federer, Nadal a kapitán jejich mužstva Borg pustili štáb na poradu před svým prvním a patrně posledním společným zápasem ve čtyřhře, což byla historická událost. Je nutno „prodávat“výsledky, klipy a výroky přes sociální sítě.

Pozoruhodn­ou novinkou je nahrazení třetího setu super tie-breakem do deseti bodů (proto skóre 10:5 v úvodu textu) za vyrovnanéh­o stavu. Tendence ke zkracování utkání se nad kurty vznášejí už delší dobu. Zvlášť pro mládež v bleskové době jsou pětihodino­vé bitvy nestravite­lné.

Právě před 45 lety Kanada přemohla Sověty v hokejové Sérii století. Leckdo ji vnímal jako válku svobodné a bolševické části planety. Kanaďan Clarke při ní holí přerazil kotník Charlamovo­vi. Světový pohár loni v Torontu podobný náboj postrádal. V Praze hoši z týmu Světa na stupínku při utkáních dováděli jako puberťáci. Časy se mění. Teď platí: Zábava především!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia