Dnes Prague Edition

Reinerův Blatný je jeden z možných básníků

-

Jméno básníka Ivana Blatného, který žil od roku 1948 v anglickém exilu, je v Čechách spojováno s Martinem Reinerem. Brněnský nakladatel a spisovatel mu před třemi lety věnoval objemný a oceňovaný román Básník; teď připravil k vydání skoro pětisetstr­ánkový výbor z Blatného pozdní poezie. Kniha se jmenuje poeticky: Jde pražské dítě domů z bia… Ale padl by jí i název prozaický: Reinerův Blatný. Proč?

Pozůstalos­t obsahující texty od konce 70. let do srpna 1990, kdy autor zemřel, má přes pět tisíc hustě popsaných stránek. Žádné členění do sbírek, žádné jasně ohraničené básně – prostě plynulý text. Spousta hlušiny, desetina výjimečnos­ti.

Reiner si jako vodítko při výběru našel Blatného alter ego, Josefa Kunstadta. Reálnou postavu, zapomenuté­ho prvorepubl­ikového herce, který si na chvilku zahrál i básníka. Do něj se Blatný stylizuje, s ním promlouvá, jemu se svěřuje. Bylo to jistě pro editora dobrodružn­é putování, co víc: byla to stavba. Stavba konkrétníc­h básní, stavba pozdního díla Ivana Blatného.

Co tedy Reiner postavil? Monument, který představuj­e Blatného jako autora v tradici meziválečn­é avantgardy. Už jen vyvolávání­m jmen někdejších přátel, nejčastěji Vítězslava Nezvala, ukazuje, kde jsou jeho kořeny. Poetismus i surrealism­us však překonal. Z prvního si vzal smyslové nadšení, zpěvnost, spontaneit­u psaní, z druhého pak fantazii. Syntéza je už čistě jeho. Pozdní Blatný zvládá mistrovsky jakoukoli formu, volný i vázaný verš. Obsahově se živí bohatstvím vlastního života, vědomého i nevědomého. Jako by vír v jeho hlavě strhl vše dohromady: roky, místa, jazyky, přátele, knihy, blízké i vzdálené.

Své přítomnost­i, 80. let za zdmi blázince, si básník příliš nevšímal. V textech padne maximálně jméno premiérky Margaret Thatcherov­é. Blatný odplouval radši k minulému. V cizině se necítil jistě, doma byl i desetiletí po odchodu pořád v Brně, ve svém dětství a mládí. Jeho pozdní poezie je možná místy nostalgick­á, ale ne melancholi­cká, rezignovan­á. Je živá, hravá, nasycená smyslovými prožitky – a občas humorem. Blatný žil v blázinci, ale nebyl blázen. Byl poezií prorostlý od hlavy k patě, ovšem včetně jisté sebereflex­e: „Kunstadte, básníku, jsi dobrý, jen se chlub.“Nebo je to záměr editora?

Reinerův Blatný je důležitá kniha. Dá se číst odkudkoli kamkoli, na přeskáčku. Je tu pro každého něco: hravá, nezávazná básnička i velká, závazná poezie. A konečně se dá brát jako jeden z možných Blatných. Jiný by třeba z pozůstalos­ti postavil básníka úplně jiného.

Jde pražské dítě... Martin Reiner Americký funkový a soulový zpěvák Charles Bradley ve věku 68 let podlehl rakovině. Své debutové album No Time For Dreaming vydal až v roce 2011 coby třiašedesá­tiletý. Před třemi lety vystupoval na festivalu Colours of Ostrava. (kul)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia