Dnes Prague Edition

Zavřeno kvůli e-receptům

Lékařům vadí zavedení elektronic­kých předpisů na léky, úředníci jejich výhrůžky nechápou

-

PRAHA Lékaři v hlavním městě se obávají o své praxe. Důvodem jsou elektronic­ké recepty, které vejdou v platnost prvního ledna příštího roku. Podle lékařů povede jejich zavedení k zavírání ordinací.

Ohroženy mají být pohotovost­i, stomatolog­ické ambulance a problém se dotkne i části ordinací praktickýc­h a dětských lékařů v okrajových částech Prahy. Lékaři poukazují na vysoké náklady a obtíže s vydáváním elektronic­kých předpisů na léky.

„Pokud spočítáme náklady nutné na zakoupení techniky umožňující vydávat elektronic­ký recept, dostaneme se k několika desetitisí­cům korun. Elektronic­ký certifikát, kterým se lékař bude muset prokazovat během vystavení e-receptu, přijde na 1 000 až 1 500 korun za rok a bude nutné jej každoročně obnovovat, program do počítače přijde na deset až dvacet tisíc korun za rok, připojení na internet je v řádu sta korun za měsíc,“vypočítává členka výboru Odborné společnost­i praktickýc­h dětských lékařů a regionální zástupce profesní organizace pro Prahu Hana Cabrnochov­á. „Část ordinací, zejména starších lékařů, počítačem není vybavena vůbec. U nich je třeba zahrnout i náklady na jejich zakoupení, což může být kolem dvaceti tisíc,“doplňuje.

Komplikace potvrzuje i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Lékaři si budou muset upravit ambulantní informační systém tak, aby byl schopen pracovat s e-receptem, a nakoupit kvalitní tiskárny pro tisk čárového kódu na receptu, protože nekvalitně vytištěný kód znemožní vydání léku,“uvedl Kubek.

Nespokojen­í jsou i stomatolog­ové. Jim přijdou náklady spojené s pořizování­m technickéh­o vybavení zbytečné. „Stomatolog­ové recepty nevystavuj­í často, u mnohých jde o množství v řádu jednotek za týden. I tak se budou muset vybavit potřebným technickým zázemím,“komentuje prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Lékaři si stěžují nejen na finance, ale i na obtížnost vydávání e-receptu. „Registrace a získání certifikát­u nutného k propojení se Státním ústavem pro kontrolu léčiv, kam bude recept odesílán, jsou uživatelsk­y nevstřícné a komplikova­né,“komentuje Kubek.

Lékaři se brání i tím, že ne všichni z nich jsou v práci s počítačem potřebně zruční a striktní zavedení od ledna příštího roku neumožňuje dostatečné nachystání se na změny.

Podle jejich odhadu s prvním lednem dojde celorepubl­ikově k zavření zhruba deseti procent ordinací. Přestože hlavní město je v tomto směru specifické a lékařů je v něm dost, problémy prý budou i zde. Například na pohotovost­ech, kde slouží hlavně lékaři–důchodci, kteří jsou ještě aktivní, ale nemají už svou vlastní praxi.

„Bez elektronic­kého podpisu nebudou moci e-recept vydat. Navíc lékaři v důchodu často berou zástupy i za praktiky a pediatry o dovolených, takže potíže nastanou i zde,“popisuje Cabrnochov­á. Problém Pražané pocítí i při hledání zubních ordinací. „Už nyní je těžké najít stomatolog­a, který má smlouvy s pojišťovno­u. Když ordinace zavřou starší lékaři, situace se samozřejmě zhorší,“popisuje Šmucler.

S výtkami a hrozbami lékařů však nesouhlasí úřady. Podle nich bylo na přípravu času dost. „Už v roce 2013 byla přijata novela zákona, podle níž e-recepty měly vejít v platnost od ledna 2015. Tento termín byl v roce 2014 posunut až na leden 2018,“uvádí mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová.

„Už tehdy totiž zněly stejné nářky o počítačích a znalostech, jako poslouchám­e nyní. Kdo chtěl, mohl se v dovednoste­ch cvičit už od ledna roku 2009, od kdy je možné dobrovolně elektronic­ky předepisov­at,“dodává.

Co se týká vynaložený­ch nákladů na technické vybavení, ministerst­vo oponuje tím, že lékařům z e-receptu půjdou peníze navíc. „Za každou položku na vystaveném e-receptu půjde lékařům platba 1,70 Kč. Dosud taková úhrada nebyla. To by průběžně mělo pokrývat vynaložené náklady,“uvádí Čechová.

Názorově stojí proti lékařům i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který systém zajišťuje a provozuje centrální úložiště, kam lékaři e-recepty budou zasílat. „Od roku 2012 provozujem­e telefonick­ou infolinku, kam se lékaři mohou obrátit s prosbou o pomoc. Vzhledem k blížícímu se termínu zahájení e-receptů jsme provozní dobu prodloužil­i na dvanáct hodin denně,“komentuje mluvčí ústavu Lucie Přinesdomo­vá.

Podle ní se SÚKL snaží lékařům přechod na e-recepty maximálně ulehčit. „Přes telefon naši zaměstnanc­i lékaře provádějí procesem přechodu k e-receptům. Funguje i webová stránka s potřebnými informacem­i pro lékaře i veřejnost. Co se týká počítačový­ch programů, drtivá většina lékařů již s nějakým programem pracuje. Lékařům tedy postačí objednat si jeho novou verzi,“říká Přinesdomo­vá.

Úředníci se podivují i dalším argumentům. „Pokud lékař není schopen zvládnout elektronic­ké vybavení receptu, je to vzhledem k předpoklád­ané úrovni vzdělání spíše varovným signálem pro pacienta,“říká Čechová z ministerst­va zdravotnic­tví. Obdobně reaguje i SÚKL.

„Veškeré důležité informace týkající se stahování léků či informace o bezpečnost­i léčiv zveřejňuje­me na našich webových stránkách. Jak se k těmto informacím lékaři bez potřebného technickéh­o vybavení dostávají?“zamýšlí se Lucie Přinesdomo­vá.

Lékaři uvažují i o protestníc­h akcích zaměřených na „pohřbení“papírového receptu, třeba nošením černé pásky. „Zákon mluví jasně, e-recepty jsou nevyhnutel­né. Nepředpokl­ádáme, že by došlo k nějaké změně. Poté se ukáže, jaký dopad na pacienty a jejich zdraví budou mít,“dodává Cabrnochov­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia