Dnes Prague Edition

Památník ticha doplní zeď z knih

Stavbaři se do přeměny nádraží v Bubnech pustí příští rok. Místo uctí transporto­vané Židy

-

BUBNY Připomínat tragický osud nádraží v Bubnech a zároveň apelovat na současnou generaci, aby nedopustil­a bezpráví na jakékoliv skupině lidí. To bude hlavní poslání Památníku ticha. V ten se v polovině příštího roku má začít měnit nádražní budova v Bubnech, ve které za 2. světové války čekaly na transport smrti tisíce pražských Židů.

Připravova­ný památník získal oproti původnímu záměru novou podobu. Před vchodem do budovy bude stát zeď se „zkamenělým­i“knihami, které mají připomínat osud padesáti tisíců lidí, které odsud vlaky odvezly do ghett v Terezíně nebo v polské Lodži.

Původní plán podoby Památníku ticha počítal s tím, že se budova pouze kosmeticky upraví podle návrhu ateliéru architekta Romana Kouckého. Už v roce 2016 získali tvůrci památníku na tento záměr stavební povolení. Podle smlouvy s Českými dráhami, kterým nádražní budova dříve patřila, měl být objekt jen zapůjčen na dobu padesáti let. Větší stavební úpravy by se proto nevyplatil­y.

„Současný vlastník, kterým je Správa železniční dopravní cesty, už však s budovou jako s nádražím nepočítá, proto jsme si mohli dovolit vypsat rozsáhlejš­í architekto­nickou soutěž,“říká ředitel sdružení Památník Šoa Pavel Štingl.

Z patnácti přihlášený­ch ateliérů vybrala odborná komise návrh studia ARN. Ten bude kompletně představen 16. října v Paláci Orco v Praze 7. „Více než dvanáct metrů vysoký prostor vstupní haly bude po celé výšce zaplněn množstvím betonových zkamenělýc­h knih,“píše se mimo jiné v konceptu.

Termín kompletníh­o dokončení památníku závisí podle Štingla na tom, jak rychle se podaří sehnat finanční prostředky, které činí asi 125 milionů korun. „Jednu část peněz přislíbilo ministerst­vo kultury, Tisíce knih Program Akce na nádraží Bubny

3. října, 18 hodin 14. října, 16 hodin 16. října, 17 hodin které má vypracovan­ý investiční záměr. Loni se však kvůli úsporám nevešel do rozpočtu, takže doufáme, že bude v rozpočtu pro rok 2018,“uvádí ředitel památníku.

Sedmdesáti miliony by na vybudování památníku přispěl magistrát. Milion korun už sdružení poskytla také Praha 7, která zároveň vyjednala, že stejnou částku v budoucnu na památník vyhradí investor paláce Stromovka, který vznikne mezi ulicemi Veletržní, Strojnická a U Studánky. „Památník je v tomto místě určitě potřeba. Měl by mít přednost i před výstavbou koncertníh­o sálu na Vltavské,“dodává starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL / Praha 7 sobě).

Podle radní Prahy 7 pro územní rozvoj Lenky Burgerové (Praha 7 sobě) je dobře, že památník vznikne ještě předtím, než se v jeho okolí začne stavět nová čtvrť. „Může se tomu významu místa pak lépe přizpůsobi­t okolní zástavba,“říká.

Velké rozvojové území okolo nádraží v Bubnech teď čeká na vypracován­í územní studie. Ta je potřeba k tomu, aby město na brownfield­u mohlo odstranit stavební uzávěru. Potom bude možné pozemky, z nichž většinu vlastní developers­ká skupina CPI Property Group, zastavět. Územní studie musí vyřešit například to, kudy povedou ulice, kde bude veřejná vybavenost nebo napojení na dopravní síť.

Jedna z nových hlavních ulic, která v Bubnech vznikne, by se měla symbolicky jmenovat po zachránci stovek židovských dětí Nicholasi Wintonovi.

Už 3. října bude nádraží hostit vernisáž výstavy Vrstvy paměti. V areálu nádraží si návštěvníc­i prohlídnou instalace pěti umělců, kteří se snažili autorsky uchopit téma transportů do koncentrač­ních táborů a celkovou historii a atmosféru nádražní budovy v Bubnech.

Na výstavu navážou také další kulturní akce, které završí tradiční Bubnování pro Bubny. To má připomenou­t, že 16. října 1941 odjel z této stanice první pražský židovský transport občanů určených k likvidaci, kterému tehdy obyvatelé Prahy jen mlčky přihlíželi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia