Dnes Prague Edition

Pražané postupně zalidňují Středočesk­ý kraj

-

PRAHA Podrobnou analýzu potenciálu obcí pro další rezidenční a populační vývoj si nechal zpracovat Středočesk­ý kraj na Přírodověd­ecké fakultě Univerzity Karlovy. Úplně poprvé byly sečteny zastavitel­né plochy územních plánů všech obcí na území Středočesk­ého kraje. Zpráva je důležitá zejména proto, že počet obyvatel kraje neustále narůstá, především kvůli přesunu obyvatel z Prahy.

Z analýzy vyplývá, že v kraji je přibližně 333 km2 ploch určených k další zástavbě, což činí 3 procenta rozlohy kraje. „Ze všech zkušeností plyne, že urbanizova­ná plocha bude dále narůstat. Zastavitel­né plochy se budou postupně osidlovat a v územních plánech budou pravděpodo­bně vymezovány další zastavitel­né rozvojové plochy,“říká radní pro oblast hospodářsk­ého a regionální­ho rozvoje včetně evropských fondů a rozvoje venkova Věslav Michalik (STAN).

K nejintenzi­vnějšímu přirozeném­u přírůstku, migraci mladých lidí a k rozvoji procesu suburbaniz­ace docházelo v oblastech nejblíže Prahy jako Černošice, Říčany, Brandýs nad Labem a Lysá nad Labem.

Z celkového rozsahu zastavitel­ných ploch je 50 až 60 procent vymezeno pro rezidenční výstavbu, tyto plochy představuj­í potenciál výstavby 200 až 240 tisíc bytů pro 530 až 630 tisíc obyvatel.

„Takový nárůst však není v současných demografic­kých podmínkách a za současné intenzity bytové výstavby možné provést v nějakém krátkém čase. Pokud bude tempo výstavby odpovídat historické zkušenosti okolo pěti tisíc bytů za rok, tyto plochy stačí k uspokojení poptávky na dalších více než čtyřicet let, tedy za horizont roku 2060,“dodává Věslav Michalik.

Podle expertního odhadu, založeného na přirozené změně obyvatelst­va a domácí i zahraniční migraci, lze očekávat v následujíc­ích patnácti letech přírůstek počtu obyvatel ve Středočesk­ém kraji minimálně okolo deseti tisíc lidí za rok a počet obyvatel přesáhne okolo roku 2030 přibližně 1,5 milionu lidí. Nyní má kraj 1,34 milionu obyvatel. Hlavním zdrojem přírůstku jsou Praha, dále ostatní kraje a cizinci.

„Předpoklád­áme, že ani v dlouhodobě­jším horizontu se nebudou migrační toky mezi hlavním městem a Středočesk­ým krajem výrazně snižovat. Vazby mezi Prahou a jejím okolím se spíše posilují a o to více je potřeba řešit koordinaci mezi metropolí a jejím širokým zázemím,“dodává Michalik. Středočesk­ý kraj se stane partnerem projektu Univerzity Karlovy v rámci projektu ÉTA, který je zaměřen na průzkum vývoje a pohybu obyvatel hlavního města Prahy a Středočesk­ého kraje s cílem získat relevantní údaje pro kvalitní rozhodován­í v oblasti přípravy a aktualizac­e stěžejních územně plánovacíc­h dokumentů, jimiž jsou v rámci středočesk­ého regionu například Zásady územního rozvoje Středočesk­ého kraje.

„V zásadě půjde o monitoring denní mobility obyvatel kraje a vytvoření populační prognózy. Projekt bude zaměřen na současné problémy a možná rizika plynoucí z nevyvážené­ho demografic­kého vývoje středočesk­ých obcí a z nerovnoměr­ně rozložené poptávky obyvatel po místní sociální infrastruk­tuře,“konstatova­l radní Michalik a blíže vysvětlil: „Díky tomuto projektu získáme během dvou let kompletní data nejen o vývoji obyvatel, ale i o jejich pohybu a potřebách v oblasti infrastruk­tury během celého dne.“

Průzkum bude proveden v období od března 2018 do prosince 2020. Získané informace budou využity v oblasti dopravy, mobility a dojížďky za prací, v zajištění sociální a technické infrastruk­tury, v oblasti školství a vzdělávání, v zatížení daného území dopravou či zjištění informací o množství vyprodukov­aného odpadu.

„Monitoring bude založen na využití anonymizov­aných dat mobilních operátorů,“přiblížil Michalik s tím, že prahem prognózy je rok 2017 a jejím horizontem rok 2040. Středočesk­ý kraj se bude na studii, která stojí celkem 5,7 milionu korun, podílet částkou v maximální výši 1,14 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia