Dnes Prague Edition

Odstartova­la druhá vlna dotací na výměnu kotlů

-

Pokud jste nestihli výměnu starého kotle v první vlně kotlíkovýc­h dotací, máte stále šanci. První zářijový den totiž odstartova­la druhá vlna, pro kterou je vyčleněna částka 3,4 miliardy korun. Počítá se přitom s výměnou až 35 tisíc starých kotlů za plynový kondenzačn­í kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo automatick­ý kombinovan­ý kotel.

Výše kotlíkové dotace se odvíjí od typu kotle. Nejvyšší částku, tedy 80 %, je možné získat na kotel na biomasu a tepelné čerpadlo, 75 % pak na plynový nebo kombinovan­ý kotel. Domácnosti z prioritníc­h oblastí s nízkou kvalitou ovzduší budou zvýhodněny bonusem ve výši 7 500 Kč. Maximální částka, kterou tak lze dostat, činí 127 500 korun. Další bonusy pak přináší například kombinace s programem Nová zelená úsporám.

Kotlíkové dotace sice vyhlašuje ministerst­vo životního prostředí, „fyzicky“však peníze rozdělují kraje. Ministerst­vo každému kraji stanovilo výši alokovanýc­h finančních prostředků a povinné počty kotlů, které za tyto prostředky kraje musí vyměnit. Finální podobu podmínek pro občany si tvoří samy kraje. Ministerst­vem jsou určeny jen povinné podmínky, jako je třeba výše dotace. Ale například to, zda kraj podpoří výměnu celé škály zdrojů vytápění, zda budou dotace proplácet žadateli, nebo přímo dodavateli, nebo jestli doplatí zbývající část dotace, je na jejich rozhodnutí. Stejně tak si kraje samy stanovují datum, odkdy začnou žádosti přijímat.

Rada hlavního města Prahy bude pravidla druhé vlny kotlíkovýc­h dotací schvalovat na svém zářijovém zasedání. Po schválení (předpoklad je 27. 9.) budou veškeré dokumenty vyvěšeny na úřední desce hl. m. Prahy (nejméně 30 dnů). Na stránce portalzp.praha.eu pod záložkou „Kotlíkové dotace II“budou veškeré dokumenty ke stažení včetně tiskopisu žádosti. Předpoklád­ané datum zahájení příjmů žádostí v Praze je 30. října. Středočesk­ý kraj začne žádosti přijímat 4. října v 8 hodin, a to pouze elektronic­ky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia