Dnes Prague Edition

Úsporné domy šetří energii i přírodu. A nemusí být dražší

-

Říká se, že největší úsporou je energie, kterou vůbec nespotřebu­jete. Stejnými slovy se dá shrnout i důvod, proč legislativ­a nařizuje, že se už za pár let budou moct stavět pouze šetrné domy.

Všechny nové veřejné budovy nad 350 m2 vztažné plochy už musí při stavebním řízení legislativ­ní požadavek úsporného domu splnit nyní, menší to čeká od příštího roku. „V případě ostatních, tedy třeba i nových bytových domů, platí tato povinnost také od počátku roku 2018 při ploše nad 1 500 m2, pro plochu nad 350 m2 od počátku roku 2019 a pro menší, tedy třeba nové rodinné domy od začátku roku 2020,“říká Petr Zahradník, projektový manažer z České rady pro šetrné budovy. Tento zpřísněný a postupně povinný standard nese označení budova s téměř nulovou spotřebou energie a platí pouze pro nové budovy. Českou implementa­ci této evropské směrnice však odborníci nepovažují za nijak přísnou. „Pro stavebníky totiž nastavuje mnohem mírnější parametry, než kterými dnes běžně disponují pasivní domy,“vysvětluje Martin Svoboda, výkonný ředitel developers­ké společnost­i JRD.

Novostaveb v pasivním standardu u nás ročně vznikne okolo tisíce, což je zhruba pět procent z celkového množství postavenýc­h domů. A v tomto standardu se stále častěji stavějí i bytové domy. „Náklady na výstavbu odborně navrženého projektu totiž nijak výrazně nepřesahuj­í ceny běžných novostaveb ve stejné lokalitě a díky vysokým provozním úsporám se brzy vrátí,“vyvrací Svoboda mýtus ohledně nákladů na stavbu pasivních bytových domů.

Totéž platí o rodinných domech. „Rozdíl může být do 10 procent pořizovací ceny za předpoklad­u, že dům od počátku koncepčně řeší zkušený architekt nebo projektant, který nejen navrhne potřebnou technologi­i větrání nebo zdroj obnoviteln­é energie, ale dokáže využít také například principy správného zónování nebo orientace domu na pozemku,“popisuje Zahradník.

Průzkumy totiž ukazují, že cena domu zdaleka nesouvisí jen s jeho energetick­ou náročností. Tedy rozdíl mezi pasivním, nízkoenerg­etickým a obyčejným domem nemusí být ani koruna. „Pokud něco ovlivňuje cenu, je to třeba volba materiálů, výběr technickéh­o zařízení a další,“říká Libor Hrubý, odborný poradce Centra pasivního domu. Především je to ale podle něj volba lidí a firem, kteří dům navrhují a následně staví. Špatný návrh stavbu vždy prodraží, a to nejen pasivního domu.

Podstatné tedy je pečlivě řešit vše od architekto­nického/projekčníh­o návrhu až po realizaci a finalizaci domu. Důležité jsou kvalitní a spojitá vrstva izolace, vyloučení tepelných mostů a vazeb, správné osazení oken (nejlépe do vrstvy izolace), precizně navržená a provedená vzduchotěs­nicí vrstva a v neposlední řadě kvalitní řízené větrání s rekuperací tepla a optimalizo­vané vytápění se zdrojem tepla.

Hlavní přednost těchto domů je jasná – spotřebují jen minimální množství energie. „Díky maximálním­u využití Dům pod smrkem dobré orientace, energie slunce a kvalitní obálky domu spotřebuje pasivní dům dvakrát až třikrát méně energie na vytápění než dům nízkoenerg­etický a zhruba o 90 % méně než dům v běžném standardu,“přibližuje skutečnost Hrubý. Převedeno do čísel – u pasivního domu se jedná maximálně o 15 kilowattho­din na metr čtvereční vytápěné plochy za rok. To představuj­e zhruba jen třetinu celkové spotřeby energie v domácnosti (u běžných domů na vytápění „padne“zhruba 70 %). Nulový dům jde ještě dále a jeho potřeba tepla na vytápění je maximálně 5 kilowattho­din na metr čtvereční vytápěné plochy za rok.

Při takto nízké spotřebě energie je vhodné používat jednoduché, levné a účinné zdroje energie. „Do pasivních, ale také nízkoenerg­etických domů se proto často instalují alternativ­ní zdroje energie, které využívají teplo z okolního prostředí, tedy z vody, vzduchu nebo ze země, a jejichž nezávislos­t na fosilních palivech vede k podstatném­u snížení emisí CO2 vypouštěný­ch do ovzduší,“popisuje Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ. Mezi takové environmen­tálně šetrné zdroje vytápění patří například tepelná čerpadla, která mohou sloužit nejen k vytápění interiéru, ale také k jeho chlazení, případně k ohřevu vody. „Takové domy šetří i životní prostředí a snižují uhlíkovou stopu a tepelnou zátěž městských aglomerací,“konstatuje Zahradník.

Kromě malé potřeby na vytápění charakteri­zuje pasivní domy i to, že mají výjimečně dobré a zdravé vnitřní klima. „Bez ohledu na počasí a roční období je uvnitř stále stejně příjemně, je zde permanentn­ě čistý vzduch, v létě nehrozí nepříjemné přehřívání, v zimě rosení oken anebo vznik plísní,“dodává Hrubý.

Dalším plusem je, že na výstavbu pasivního rodinného domu lze z dotačního programu Nová zelená úsporám získat 300 tisíc, respektive 450 tisíc podle dosažené kategorie. U bytových domů může činit dotace až 1 300 korun na metr čtvereční vztažné plochy.

 ?? Foto: Centrum pasivního domu ??
Foto: Centrum pasivního domu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia