Dnes Prague Edition

Babiš převzal obvinění

Dva hlavní představit­elé hnutí ANO jdou do voleb s policejním obviněním

- Ondřej Leinert reportér MF DNES S přispěním Josefa Kopeckého

Kandidát na premiéra a hlavní favorit voleb, šéf hnutí ANO Andrej Babiš, se bude ucházet o hlasy voličů s policejním obviněním z dotačního podvodu. „Převzal jsem usnesení o zahájení trestního stíhání v pseudokauz­e Čapí hnízdo,“přiznal včera serveru iDNES.cz Babiš. Obvinění už si převzal také druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Kvůli kauze Babiš na jaře skončil ve vládě Bohuslava Sobotky, už teď je však jasné, že obvinění Babišovi pořádně zavaří i při vyjednáván­ích o příští vládě. Obviněný předseda vlády, to tady ještě nebylo. A volební lídři ČSSD, KDU-ČSL, ODS, Pirátů nebo STAN už také řekli, že s někým takovým by do koalice nešli. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek koalici s Babišem odmítá dlouhodobě, představit­elé KSČM a SPD jasné ne neřekli, koalici s těmito dvěma subjekty však zase vylučuje samotný Babiš.

V politickýc­h kuloárech nicméně zaznívají i dva hypotetick­é scénáře, které však v tuto chvíli – a to je nutno připomenou­t – všichni hlavní aktéři odmítají. Podle jednoho by příští koalice, v níž by ANO opět zasedlo s ČSSD, mohla vzniknout i za zády volebního lídra sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka. A to v případě, že by sociální demokraté pod Zaorálkový­m vedením ve volbách propadli.

Druhý scénář mluví o záložním plánu ANO, které by mohlo nabídnout kompromisn­ího kandidáta na premiéra. Favoritem je ministr životního prostředí a místopředs­eda hnutí Richard Brabec. Babiš mu důvěřuje, ostatně Brabec po něm také převzal pozici vicepremié­ra. Muž, který má v ANO členskou průkazku s číslem 002, si navíc díky svým diplomatic­kých schopnoste­m získal dobrou pověst i u politické konkurence.

Jak Babiš, tak Brabec tuto variantu teď vylučují. „Ani nevím, odkud se to začalo šířit, vůbec o něčem takovém neuvažuji,“řekl MF DNES Brabec. Nicméně, nejvyšší představit­elé hnutí dávají jasně najevo, že za šéfem, který je vede do voleb, stojí. Nemají tedy teď důvod říkat, jak by to vypadalo bez Babiše.

Kromě toho, že by tím kauze dodali na závažnosti, by to pro ně nebylo taktické ani směrem k politické konkurenci, která by ANO bez Babiše viděla ráda.

Dotace na rodinný podnik

V současné kauze Čapího hnízda, kterou vyšetřuje tým pod vedením komisaře pražské hospodářsk­é kriminálky Pavla Nevtípila, jde o údajné zneužití padesátimi­lionové dotace z evropských fondů.

Vše začalo před jedenácti lety, kdy firma Imoba spadající pod holding Agrofert nakoupila pozemky a zchátralou usedlost ve středočesk­ých Olbramovic­ích.

Babiš pak podle vyšetřovat­elů „s vědomím“, že společnost Imoba nesplňuje definici malého ani středního podniku, které mohly žádat o příslušnou dotaci, nechal se svými kolegy účelově zřídit malý podnik s anonymními držiteli akcií. Až v roce 2014, kdy skončila lhůta, během které úřady kontrolují podmínky udělení dotace, se Farma Čapí hnízdo stala opět součástí společnost­i Imoba, a tedy i Agrofertu.

Babiš dlouho nechtěl říct, komu akcie patřily, až loni při mimořádné schůzi Sněmovny prozradil, že farmu spravovala jeho žena Monika nebo její bratr Martin Herodes. Mlčení pak Babiš omlouval tím, že chtěl chránit svoji rodinu. V minulosti přitom převádění majetku na příbuzné u politiků kritizoval.

Převedení Čapího hnízda pod koncern Agrofert zase zdůvodnil tím, že farma měla finanční problémy. Od začátku však odmítá, že by šlo o předem připravený plán, jen za účelem získání dotace.

Brání se tím, že podobně postupoval­y i další firmy. Kauzu označuje za účelovou, cílem prý má být poškodit ho před volbami. Proti policejním­u obvinění podle svých včerejších slov podal stížnost.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Obviněni Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš si převzali obvinění v kauze Čapí hnízdo.
Foto: Dan Materna, MAFRA Obviněni Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš si převzali obvinění v kauze Čapí hnízdo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia