Dnes Prague Edition

Do ulic přibylo patnáct elektromob­ilů k zapůjčení

-

Nová služba sdílených elektromob­ilů funguje od včerejška. Magistrát chce v budoucnu podporovat elektrická auta také rozvojem sítě dobíjecích stanic. PRAHA Zamluvit si automobil pomocí aplikace, využít ho jen na dobu, kdy je potřeba, a nemuset se stresovat s parkováním nebo údržbou. I díky tomu získává takzvaný carsharing, tedy sdílení automobilů, u části lidí na oblibě, což dokládají i čísla Asociace českého carsharing­u. Zatímco v roce 2012 jezdilo po českých ulicích devět sdílených aut, nyní jich jezdí téměř 350.

Z průzkumu, který nedávno provedla společnost KPMG spolu s agenturou FOCUS na reprezenta­tivním vzorku 993 aktivních řidičů, navíc vyplynulo, že lidé, kteří carsharing využívají, jsou z velké části zároveň příznivci elektromob­ilů. Právě na ně by se měl zaměřit nový projekt, který včera představil­a Pražská energetika ve spolupráci s firmou Car4Way a magistráte­m.

Po hlavním městě bude rozmístěno patnáct elektromob­ilů Volkswagen e-Golf. Ty si mohou Pražané vypůjčit po registraci a uhrazení vratné kauce. Hodina vypůjčení je vyjde na 180 korun.

Elektromob­ily bude Car4Way nabízet zatím zkušebně do konce roku 2018. Podle předsedy představen­stva společnost­i Pavla Loudy by však po vyhodnocen­í provozu mohla do ulic města přibýt další vozidla na elektrický pohon.

Magistrát si od projektu slibuje, že pomůže v Praze navýšit počet vozů jezdících na alternativ­ní paliva. „Počet elektromob­ilů rychle stoupá a to je trend, který určitě chceme podporovat,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Jedno auto na carsharing může podle autorů projektu nahradit v provozu až dvanáct vozů pro osobní užívání, což by při větším rozšíření carsharing­u například znamenalo ušetření stovek parkovacíc­h míst. Elektromob­ily navíc mají tu výhodu, že při provozu neznečišťu­jí ovzduší.

O něco problemati­čtější je však jejich výroba. Složitá konstrukce baterií v elektromob­ilech totiž způsobuje, že než vyjede elektromob­il na silnici, vyprodukuj­e jeho výroba podle analýzy Evropské agentury pro životní prostředí až o 50 procent více oxidu uhličitého než v případě auta se spalovacím motorem.

„Elektromob­il nikdy nebude čistý, dokud se nebude vyrábět elektřina výhradně z čistých zdrojů. Co se ale týče lokálního zatížení ovzduší při provozu, tak tam má elektromob­il jasnou ekologicko­u převahu,“ vysvětluje Petr Vomáčka z Ustředního automotokl­ubu (ÚAMK) a dodává, že je s rozvojem carsharing­u elektromob­ilů nutné začít více řešit také síť dobíjecích stanic v Praze. „Už teď je akutní nedostatek nabíjecích stanic. Pokud budou přibývat sdílené elektromob­ily, můžeme se dostat do stadia, že je nebude kde nabíjet,“říká. V hlavním městě je dnes asi osmdesát nabíjecích stanic pro elektromob­ily. Z toho jen dvanáct tvoří takzvané rychlé nabíječky, které běžný elektromob­il dobijí zhruba za půl hodiny.

„Předpoklád­ám, že z pilotního projektu vzejde impulz pro budování většího množství dobíjecích stanic,“ uvedl Louda. Magistrát nyní chystá výstavbu dalších devětapade­sáti nabíjecích stanic. Devět z nich – pomalu nabíjecích – má sloužit řidičům na záchytných parkoviští­ch P+R. Padesát rychlonabí­ječek město umístí do vybraných často navštěvova­ných lokalit.

Patnáctku elektrický­ch automobilů od Car4Way však bude možné dobíjet jen u stanic ze sítě PRE. Těch je na území Prahy 27. „Auta jsou nastavena tak, že během dobíjení neplatíte paušální poplatek. Pokud si například rezervujet­e vůz na osm hodin, ale po tři hodiny bude auto parkovat připojené v nabíječce, platíte hodin jen pět,“popisuje manažer společnost­i Car4Way Hynek Homola.

Podle předsedy Asociace elektromob­ilového průmyslu Jaromíra Marušince jsou elektromob­ily pro carsharing vhodná volba. „Je to dobrá příležitos­t pro ty, kteří nad nákupem elektromob­ilu váhají a chtějí si ho nejprve vyzkoušet,“říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia