Dnes Prague Edition

Volební superdebat­a MF DNES a iDNES.cz

VOLEBNÍ SUPERDEBAT­A

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Dvanáct představit­elů politickýc­h stran se postavilo proti sobě při včerejší superdebat­ě MF DNES a iDNES.cz: Lubomír Zaorálek (ČSSD), Andrej Babiš (ANO), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Jiří Dolejš (KSČM), Marek Ženíšek (TOP 09), Jan Skopeček (ODS), Tomio Okamura (SPD), Jan Farský (STAN), Matěj Stropnický (Strana zelených), Ivan Bartoš (Piráti), Petr Mach (Svobodní) a Petr Robejšek (Realisté). Debatu moderovali šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl a tvář iDNES TV Vladimír Vokál (snímek vlevo dole).

Třicet vteřin na odpověď, pak nekompromi­sní přerušení moderátora a prostor pro dalšího diskutéra. „Zhruba do poloviny diskuse jsem si zvykal a musel se umravňovat, pak už to šlo,“tvrdí volební jednička ČSSD Lubomír Zaorálek. U sociálních demokratů mu kvůli jeho zálibě v dlouhých projevech přezdívají Fidel, včera se však i on musel krotit. Byl jedním z dvanácti lídrů, kteří deset dní před volbami vystoupili ve volební superdebat­ě MF DNES a iDNES.cz.

Aby se v diskusi dostalo na všechny, museli hosté dodržovat pravidla. „Neměl jsem s tím problém. Jestli někdo neumí během třiceti vteřin zformulova­t názor, nemá snad ani chodit do politiky,“tvrdil středočesk­ý lídr ODS Jan Skopeček, který zaskočil za nepřítomné­ho Petra Fialu.

„My jsme hlavně rádi, že už se s námi počítá a můžeme se takových diskusí účastnit,“pochvalova­la si jednička Pirátů Ivan Bartoš. Se svým vystoupení­m může být spokojen, čtenáři iDNES.cz ho zvolili nejsympati­čtějším účastníkem diskuse. Nejméně sympatií u nich naopak získali Jiří Dolejš z KSČM a předseda Zelených Matěj Stropnický.

Právě Stropnický, který je z komunální politiky známý jako ostrý rétor a kritik, byl přitom včera zřejmě nejpozitiv­něji naladěným hostem.

Kdo od koho opisoval

Hned u prvního tématu migrační krize, které skoro všichni diskutujíc­í využili k tomu, aby si postěžoval­i, jak se Evropě nedaří integrovat migranty, šel Stropnický mladší proti proudu a evropské instituce naopak pochválil. „Daří se integrovat miliony lidí,“řekl. A pozitivní tvář si udržel i ve chvíli, kdy lídři mluvili o zdravotnic­tví jako o „černé díře“.

Zatímco se všichni předháněli v kritice poměrů – podle Mariana Jurečky z KDU-ČSL je zdravotnic­tví nehospodár­né, podle Skopečka komunistic­ké a podle Andreje Babiše z ANO má korupční historii – Stropnický opět chválil. České zdravotnic­tví je podle něho efektivní.

Ze superdisku­se mohli mít obzvlášť velkou radost učitelé. Tedy – pokud by se proklamace politiků naplnily. Všichni lídři jim totiž svorně slíbili vyšší platy. Diskutéři za ČSSD, KDU-ČSL i SPD se dokonce shodli i na stejné výši: 130 procent průměrné měsíční mzdy v zemi, což by při dnešní úrovni mezd odpovídalo zhruba 40 tisícům. „To jste opsali od nás,“glosoval Zaorálek, když se vzácně strefil do stejné noty s Tomiem Okamurou z SPD.

Vůbec nejštědřej­ší k učitelům, aspoň co do konkrétníh­o slibu, byl Babiš, který mluvil o 45 až 50 tisících korun. Naopak nejvíc při zemi se držel Stropnický, když mluvil o zvýšení na 31 tisíc. Na druhou stranu, třeba Petr Mach od Svobodných nebo Jiří Dolejš z KSČM konkrétní číslo neřekli.

Nejvíce politici bojovali s otázkou, kdy budou české silnice takové jako na Západě. Odhadnout, jak dlouho to ještě bude trvat, si netroufl nikdo, lídři místo toho řeč pojali jako volné vystoupení na téma doprava.

Babiš se tak pochlubil, že byl členem první vlády, která dala na opravy silnic 10,8 miliardy, Marek Ženíšek z TOP 09 vládě naopak vytkl, že za svoje funkční období postavila jen 30 kilometrů dálnic.

To při diskusi nad dotazem, zda je ještě nějaká šance, že politici zruší elektronic­kou evidenci tržeb, hosté působili mnohem sebevědomě­ji. Lídři Svobodných, ODS a TOP 09 přikyvoval­i, že EET má být zrušena. Petr Robejšek, vědom si toho, že zastupuje Realisty, poznamenal, že by EET také rád zrušil, ale není prý reálné, že se tak stane.

Svou odpovědí se realistovi nejvíc přiblížil komunista Dolejš. „Do EET už bylo něco investován­o, zrušit to mávnutím proutku by bylo jako u blbých na dvorku. Revize je jediné racionální řešení,“řekl Dolejš.

Kalousek na konec

Hosté diskutoval­i možná až překvapivě disciplino­vaně. Protože jednička TOP 09 Miroslav Kalousek místo sebe vyslal stranickou dvojku Marka Ženíška, nedošlo na obvyklé střety mezi Babišem a Kalouskem.

Šéf ANO přesto neodolal a jméno předsedy TOP 09 zmínil. Udělal to překvapivě v posledních vteřinách, kdy měli lídři prostor na zdravice voličům. „Věřte mi, že pan Kalousek už organizuje vládu tradičních politickýc­h stran proti nám,“loučil se Babiš.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Hlavní rivalové Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek (vlevo) stál při diskusi hned vedle šéfa ANO Andreje Babiše. Rozprava se přesto nesla ve věcném duchu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Hlavní rivalové Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek (vlevo) stál při diskusi hned vedle šéfa ANO Andreje Babiše. Rozprava se přesto nesla ve věcném duchu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia