Dnes Prague Edition

Kde je nejsnazší získat řidičák

- Jakub Pokorný reportér MF DNES S přispěním Darka Štalmacha

Velký přehled úspěšnosti při závěrečnýc­h zkouškách v autoškole. Rozdíly mezi městy jsou obrovské. Roli hraje i to, kde jezdí tramvaje. PRAHA Ve Zlíně udělalo loni jízdy v autoškole 85 procent žáků. V Ostravě je naproti tomu úspěšných jen 35 procent žadatelů.

Rozdíl je překvapivě obrovský. MF DNES získala od ministerst­va dopravy a od radnic unikátní, nejspíš nikdy nepublikov­anou statistiku, jakou máte v různých krajských městech průměrně šanci, že uděláte bez problémů napoprvé zkoušku v autoškole. Obecně jsou testy lehčí než jízdy. A čím větší město, tím menší pravděpodo­bnost, že jízda proběhne hladce. Jsou-li tam tramvaje, zkoušku to rovněž ztěžuje.

Úspěšnost u zkoušek dál ovlivňují kvalita autoškol v daném místě a přístup zkušebních komisařů. Někteří jsou vyhlášeni svou přísností. „Máme čtyři komisaře a já si nemohu na žádného stěžovat. Ale u jednoho z nich nikdy nevím, kam pojedu. Ti ostatní mají čtyři až pět tras, které sice nějak obměňují, ale v podstatě se jich drží. Máme tu řadu autoškol, které učí žáky jen těch pět tras, a když přijde ten nevyzpytat­elný komisař, tak už rovnou straší žáky, aby si zrušili termín zkoušky,“vypráví Petr Weber, který vyučuje v autoškole v Hradci Králové.

Samozřejmě nikdo lidem neradí, aby chodili dělat autoškolu do „nejlehčího“města, ale určitě stojí za to se zajímat, jaké je ve vyhlédnuté autoškole a městě skóre. „Uvažovalo se o tom, že bychom zřídili krajská zkušební centra, aby byly podmínky u zkoušek rovnější. Nevíme ale zase, jestli je dobře, když budeme lidi honit daleko od jejich bydliště. Pan ministr chce, aby vznikla profesní komora autoškol a sama dohlížela na jejich kvalitu,“sdělil mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Průměrně loni uspělo v Česku u testů 80 procent žáků. Jízdy absolvoval­o 66 procent. Neúspěšní mohou ke zkouškám opakovaně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia