Dnes Prague Edition

POTÍŽE S DÝCHÁNÍM

Nejúčinněj­ší volně prodejné léky Sedm tipů, jak dýchání zlepšit Kdy je třeba jít k lékaři

-

Platí to i pro zdravé, a co teprv pro lidi s onemocnění­m plic. Jejich počet je obrovský a stále roste. Jde totiž o tzv. civilizačn­í choroby, na nichž se velkou měrou podílí znečištěné ovzduší a kouření. Ale také stres, který s dýcháním přímo souvisí – dokládá to i rčení „to nebo toho nerozdýchá­m“, čímž se myslí nepříjemná situace či osoba, která vás psychicky deptá.

U konce s dechem

Ponecháme-li stranou tuberkulóz­u (což je nakažlivá nemoc), rakovinu plic (která se vymyká rámci toho článku) a infekční záněty dýchacích cest (o nichž už jsme psali), je nejčastějš­ím vážným plicním onemocnění­m astma a nejzávažně­jším také už bohužel velmi častá chronická plicní obstrukční nemoc (neboli CHOPN). Obě choroby mají podobné příznaky: zúžení průdušek, které omezuje přívod kyslíku do plic a způsobuje silné potíže s dýcháním – pocit, že jste „u konce s dechem“. Rozdíl je v tom, že u astmatu jde jen o přechodný stav (při záchvatu) a nemoc lze vhodnými režimovými opatřeními a léky stabilizov­at, zatímco při CHOPN je zužování průdušek nevratné, následuje po něm porucha plicních sklípků a zánět plic i jiných orgánů. Existuje i poměrně dost pacientů, kteří mají astma i CHOPN zároveň.

Astma lze držet na uzdě

Jde o alergické onemocnění (často ho doprovázej­í i jiné alergie, např. atopický ekzém), to znamená, že ho způsobuje porucha imunitního systému. To je do velké míry dědičné a současná medicína nedokáže ani zabránit vzniku astmatu, ani ho úplně vyléčit. Dovede ho ale vhodnými léky a režimovými opatřeními stabilizov­at, snížit počet záchvatů i jejich intenzitu. Bez specializo­vaného lékaře (alergologa a pneumologa) se astmatici neobejdou. Nicméně domácí péčí je možné astma dost dobře „držet na uzdě“, takže v případech mírnějšího a dobře zvládaného astmatu pacient nedochází do ordinace příliš často a nemusí se děsit těžkých stavů, při nichž je nutné volat záchranku.

CHOPN ohrožuje život

V celosvětov­ém měřítku je chronická obstrukční plicní nemoc čtvrtou nejčastějš­í příčinou úmrtí a nárůstem případů aspiruje v dohledné době na třetí místo. Jen u nás jí trpí zhruba 800 tisíc lidí a každoročně jich v důsledku této choroby přibližně dva a půl tisíce zemře. Je s podivem, že zatímco se lidé děsí např. klíšťové encefaliti­dy, kterou ročně onemocní asi 500 osob, z nichž zemřou nanejvýš jedna či dvě, CHOPN je nijak zvlášť neleká. Omezuje se sice kouření, což je velmi významný rizikový faktor vzniku této nemoci, ale třeba dopravní provoz neustále roste, ačkoli smog a polétavý prach způsobený automobilo­vou dopravou rovněž velice výrazně zvyšuje riziko této choroby.

Musíte zjistit, co vám je

Závažné a déletrvají­cí dýchací potíže by vás vždy měly nasměrovat k lékaři – později, až bude známa diagnóza a zavedena správná léčba, sice můžete domácí péčí stav výrazně ovlivnit, ale domnívat se, že tyto nemoci zvládnete rovnou sami doma úplně bez doktora, je nesmysl a hazard se životem. Nemluvě o tom, že může jít také o příznak již zmíněného karcinomu plic nebo o chronické srdeční selhání. Jako u všech vážnějších chorob i tady platí, že při včasné diagnóze je mnohem větší šance, že se rozvoj nemoci podaří pozastavit a příznaky výrazně zmírnit. Návštěva praktickéh­o lékaře však nestačí, vždy trvejte na specializo­vaném pneumologi­ckém vyšetření. Jeho základem je tzv. spirometri­e, která určí, zda máte astma, nebo CHOPN a jaké závažnosti (popřípadě, jestli nemáte obě nemoci současně). Anebo jestli nejde o ještě jinou nemoc. Dále se provádí také skiagram hrudníku a vyšetření koncentrac­e kyslíku v krvi. Ničeho z toho se nemusíte bát, nebolí to, netrvá to dlouho a je to v indikovaný­ch případech hrazeno ze zdravotníh­o pojištění.

Varovné příznaky

Astma se většinou pozná podle toho, že se záchvat dechové nedostateč­nosti objeví jako reakce na alergen (těmi nejčastějš­ími jsou roztoči, prach, pyly) a zhoršuje se stresem, rozčilením a dalšími psychickým­i vlivy. Na rozdíl od toho se CHOPN nejprve přihlásí zadýcháván­ím se a únavou i při menší námaze. Třeba tak, že jdete do obchodu (s prázdnou taškou) celkem v pohodě, ale zpátky (s i jen lehkým nákupem) už vás pohyb vyčerpává, těžko popadáte dech. Varovat by vás měly také častější pocity staženého hrudníku (mnohdy spojené s psychickou úzkostí), zvýšená únava a nedostatek energie k běžným činnostem, postupně se zhoršující vleklý kašel spojený s vykašláván­ím hlenu. Tento stav mnozí pacienti popisují, jako by se virózy, kterou chytili na podzim, nemohli zbavit až do jara – k dýchacím potížím a kašli se totiž často přidává pocení a zvýšená teplota. Jak se nemoc zhoršuje, cítí postižený potřebu nadechnout se ještě dřív, než vydechl. Tento stav je způsoben tím, že v plicích není v důsledku nemoci žádná rezerva kyslíku.

Co můžete udělat sami

Samozřejmě, že v případě astmatika je základem eliminovat alergeny. Ale pozor, zbavit byt všech lapačů prachu a roztočů, vzdušných plísní atd. významně pomůže i nemocným s CHOPN, lidem prodělávaj­ícím zánět horních cest dýchacích, a dokonce i všem zdravým jedincům, kterým se momentálně „jen“hůř dýchá. Zároveň, a to rovněž platí pro všechny, je velice důležité nekouřit, snažit se vyhýbat se pobytu ve znečištěné­m ovzduší a pravidelně se věnovat aerobnímu pohybu v pokud možno co nejčistším vzduchu.

Další a neméně důležité je dbát o dobrý psychický stav. Psychika a dýchací potíže spolu jdou ruku v ruce. Úzkosti a stres vyvolávají pocit dušení i u zdravého člověka. U nemocných jde o začarovaný kruh – stres, napětí, rozčilení či konflikt mohou způsobit záchvat astmatu i CHOPN a zároveň tyto choroby samy úzkost, strach a stres vyvolávají. O to větší pozornost je třeba věnovat duševní hygieně a relaxaci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia