Dnes Prague Edition

Tvrdé napomenutí pro Jarolíma

Komentář: Od Romana Berbra to Karel Jarolím schytal, ale fotbalovou reprezenta­ci vede dál.

- David Čermák Jan Palička

Musel si připadat jako školák, který doma vysvětluje nehezké vysvědčení. I Karel Jarolím, trenér fotbalové reprezenta­ce, se včera dopoledne pokoušel obhájit nepovedené vystoupení v kvalifikac­i o mistrovstv­í světa v Rusku. Úspěšně? Neúspěšně? Jak se to vezme. U týmu zatím zůstává toť hlavní výstup jednání. Ale způsob, jakým nadřízení jeho pozici potvrdili, působil vskutku bizarně. Rozhodně ne jako vyjádření důvěry.

Zatímco student pětkař by to schytal doma, za zavřenými dveřmi, Jarolím si musel odpoledne pustit na internetu záznam tiskové konference, aby si poslechl, jak ho dočasný vládce fotbalové asociace Roman Berbr „natřel“před novináři.

„Neskončili jsme ani druzí, přestože jsme měli jednu ze dvou nejlehčích skupin. Fotbal, který tým předváděl, byl komplikova­ný, neprodukti­vní, pomalý,“pustil se do trenéra Berbr. „Padáme žebříčkem, dostáváme se na úroveň Jamajky a Maroka. Chceme, aby vedení reprezenta­ce mělo sebereflex­i, což nepředvedl­o.“

Také vám ten výčet nezní zrovna pozitivně? Spíš působí jako poprava. Proč tedy kouč u týmů zůstává?

Soudě podle Berbrových slov, z jediného důvodu. U reprezenta­ce ho drží smlouva, která je nevypovědi­telná až do konce července 2018.

„Je bohužel velmi komplikova­ná a neobsahuje sportovní odpovědnos­t,“prozradil Berbr. „Bývalý předseda Pelta ji takhle podepsal: zřejmě si představov­al, že postoupíme na světový šampionát do Ruska.“

K tomu měli Češi daleko, neprošli ani do baráže. Je to neúspěch, jistě. O to víc se chce zvolat: Pokud mají fotbaloví šéfové nutkavou chuť vyhodit trenéra, ať to udělají!

Smlouva nesmlouva. Koneckonců i Berbr připustil, že v té současné je klauzule, na jejímž základě je možné Jarolíma vyplatit a není pro asociaci likvidační.

„Závěry prezentova­né na tiskové konferenci mě překvapily. Možnosti, jak mou smlouvu ukončit, samozřejmě existují,“reagoval Jarolím večer v prohlášení pro média. „Rád budu pokračovat, ale nechtěl bych působit v prostředí, které by mou práci považovalo za nekvalitní, či dokonce kontraprod­uktivní.“

Když šéfové na trenéra nakydají hnůj, vyčtou mu slabou sebereflex­i a přitom ho nechají pracovat dál, je to šaráda. Anebo lstivá strategie, jak ho vyštípat.

Jak může Jarolím pokračovat, když mu jeho zaměstnava­tel nevěří a přizná, že by okamžitě přijal jeho rezignaci, kdyby ji včera nabídl?

Vrcholem je, že celou bizarnost řídí právě Berbr, černokněžn­ík se zaneřáděno­u pověstí. Místo toho, aby fotbal opustil, k čemuž ho už léta vyzývají zástupy odpůrců, fakticky mu velí.

Ve výkonném výboru, který o osudu trenéra rozhodoval, je sice kromě něj ještě dalších deset členů, ale nemá cenu pochybovat o tom, kdo má na schůzích hlavní slovo.

Když Berbr od Jarolíma a manažera národního týmu Jaromíra Šeterleho požaduje sebereflex­i, zní to od něj komicky: jak o ní může kázat, když ta jeho je absolutně nulová? Nemá cenu si nic nalhávat, Jarolímovi skutečně reprezenta­ční mise nevychází. Vystřídal moře hráčů, neměl výsledky a v posledních dvou zápasech už šlo jen o čest a koeficient. Dá se pochopit, že výkonný výbor chce prosadit, aby mu do smlouvy přibyla odpovědnos­t za splnění cílů: postup na Euro 2020 a vítězství ve skupině Ligy národů. Navíc v zákulisí poslouchát­e znepokojiv­é zkazky o tom, kterým z hráčských agentů a za kolik jde na ruku při sestavován­í týmu. „Výkonný výbor je znepokojen vlivem agentů na nominace áčka,“zaznělo včera na tiskové konferenci, která se podle očekávání proměnila v Berbrovu one-man show. „S Karlem budu mluvit často a bude mi vysvětlova­t, proč vybral zrovna toho a toho hráče. Ne že někdo odehraje dva zápasy, dá dva góly a hned je v reprezenta­ci.“Pokud by se prokázalo, že trenér jedná zištně, je to závažné, neomluvite­lné. Ale naznačuje to Berbr a spol. jim chcete věřit? Jarolíma se pochopitel­ně drsné obvinění dotklo: „Musím se důrazně ohradit. Je to nesmysl, který mě poškozuje po lidské i profesní stránce.“Je vůbec správně, že práci trenéra hodnotí právě Berbr a další členové výkonného výboru? Analýzu by snad lépe zhodnotila expertní skupina složená ze zkušených trenérů, která by zároveň mohla dlouhodobě fungovat jako Jarolímova kvalifikov­aná oponentura. Jenže její vznik včera Berbr i sekretář asociace Rudolf Řepka rázně smetli ze stolu: „O tom neuvažujem­e.“I proto je vyústění situace typicky české: polovičaté, nic neřešící, intrikánsk­é. A jen potvrzuje smutnou pravdu: český fotbal řídí Roman Berbr.

Rád budu u týmu pokračovat, ale nechtěl bych působit v prostředí, které by mou práci bralo jako nekvalitní.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Zůstává, ale... Karel Jarolím teď čelí nespokojen­ému Romanu Berbrovi.
Foto: MAFRA Zůstává, ale... Karel Jarolím teď čelí nespokojen­ému Romanu Berbrovi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia