Dnes Prague Edition

řidičák snadný

Zvládnutí zkoušky v autoškole se výrazně liší podle města. Závisí na jeho velikosti, kvalitě kurzů, ale třeba i na komisařích.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Pan Petr bydlí v Ostravě a trochu nedobrovol­ně má nové hobby – dopravní předpisy, autoškoly a řidičské zkoušky. Jeho dcera má totiž problém udělat zkoušky v autoškole. Otec jí chce pomoci a založil i facebookov­ou stránku, kde si vyměňuje zkušenosti s ostatními rodiči, shání informace a komunikuje s komisaři.

„Tady v Ostravě se to dělá třeba napopáté,“vypráví nespokojen­ý otec (redakce zná i jeho příjmení).

Jedete dobře, přijďte znovu

Petr žehrá na to, že Ostrava je rozkopaná a je těžké se tam orientovat, ale stěžuje si především na pedantské zkušební komisaře.

„Jeden z nich dokonce mojí dceři řekl po zkoušce: Jedete docela dobře, ale ještě bychom se měli jednou vidět,“vypráví otec. Uznává, že jeho dítě třeba chyby dělá, ale komisaři neodpustí vůbec nic.

„Třeba jela malou chvíli na třicítce 35 kilometrů v hodině, ale prostě jenom proto, že hned prudce nedupla na brzdu, což je ale zase dobře, protože by do ní mohl někdo nabourat,“popisuje Petr. Rozvíjí i teorii, že pro města je opakování zkoušek vlastně výhodné, protože poplatek se platí za každý pokus.

Města Karviná a Ostrava leží těsně vedle sebe. Uspět u zkoušky z jízdy v autoškole v Karviné je slušná šance 69 procent.

Zato v pětkrát větší Ostravě jízdy udělá jen 35 procent žáků, což je nejméně v celém Česku.

„Nelze srovnávat Ostravu s Frýdkem–Místkem nebo s Karvinou, zdejší provoz je podstatně složitější,“nabízí jiné vysvětlení Antonín Měsíc, vedoucí oddělení provozu autoškol a evidence řidičů ostravskéh­o magistrátu.

Těžká a lehká města

O rozdílech mezi řidičskými zkouškami v různých městech se dosud příliš nemluvilo. Až nyní je k dispozici statistika, kterou MF DNES získala od ministerst­va dopravy a částečně i od radnic.

Rozdíly jsou i v úspěšnosti u testů. V případě jízd jsou ale mnohem výraznější.

Někteří experti dokonce navrhují, aby žáci zkoušku povinně skládali ve větším městě – aby se osvědčili.

Nejsnadněj­ší zkouška z jízdy je ve Zlíně (85 procent úspěšných), tedy v jednom z nejklidněj­ších krajských měst. I v relativně malém Kladně ji udělá 64 procent lidí, tedy dvě třetiny. Další menší město, Mladá Boleslav, vykazuje úspěšnost u jízd 61 procent.

Naopak, kromě Ostravy by se na jízdu měli dobře připravit žáci v Liberci, kde ji loni zvládli jen dva z pěti adeptů. Praha se úspěšností u jízd kupodivu blíží průměru se 62 procenty úspěšných.

Jenže ani prázdné ulice malého městečka žáka nezachrání, pokud má smůlu na špatného učitele nebo přísného komisaře.

„V tomto směru panuje mezi okresy brutální rozdíl. U nás třeba trvá závěrečná jízda tři čtvrtě hodiny, ale někde to sfouknou za pět minut,“rozčiluje se Jan Bártl, který má autoškolu v Českém Krumlově a praxi v oboru čtyřicet let.

Jiní učitelé z autoškol pálí i do vlastních řad. „Tady v Hradci je 45 autoškol a do pětatřicet­i z nich bych tedy dítě nedal,“říká dlouholetý učitel autoškoly z Hradce Králové Petr Weber.

Dokonce volá po tom, aby magistráty uveřejňova­ly úspěšnost konkrétníc­h autoškol, protože tam se teprve podle Webera ukážou rozdíly.

Určitým vodítkem může být i cena za kurz.

„Moje škola patří na Olomoucku k nejdražším, ale to proto, že v ní skutečně učíme. Když někde lákají zájemce na obnos 7 500 korun, je jasné, že to ošidí. Většinou se pak ukáže, že výuku jen zahájí a další probíhá po internetu. Žák pak buď propadne u závěrečné zkoušky, nebo je na silnicích hrozbou,“míní Stanislav Svozil z Olomouce, který je učitelem v autoškole už 45 let.

Předseda Asociace zkušebních komisařů Pavel Greiner si naopak myslí, že rozdíly mezi městy velkou roli nehrají.

„Samozřejmě, Praha, Plzeň a Brno mají tramvaje. Jinde zase mají více železniční­ch přejezdů. Jinak se všude snaží nastavit stejná pravidla a komisaři jsou školení. Učí se stejnou metodiku,“ohradil se Greiner proti stížnostem na neúměrně přísné zkoušející.

Traktorist­é jsou úspěšnější

A ještě jedna kuriozita. Mluvčí karlovarsk­ého magistrátu Jan Kopál poslal jako jediný statistiku za všechny druhy řidičáků. Z ní vyplývá, že nejvíce uchazečů (60 procent) vypadne u zkoušky na osobní auto.

Když už jde někdo dělat řidičák na traktor, tak asi ví, co dělá. Traktorist­ů ve Varech napoprvé neuspělo jen 30 procent a zájemců o řízení autobusu 42 procent. s přispěním Darka Štalmacha a Ivany Karáskové

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia