Dnes Prague Edition

Drahoš má v týmu i stoletou dobrovolni­ci

Prezidents­ký kandidát představil volební kancelář i nové spolupraco­vníky. Radí mu Drábová či kapelník The Tap Tap

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

Jiří Drahoš se včera dopustil freudovské­ho přeřeknutí, když v jedné chvíli před novináři prohlásil: „Jako nadstranic­ký prezident nebudu říkat, koho volím.“

Jako by se už viděl na Hradě, ale prozatím se usadil v nové volební kanceláři v historické­m dvoře Ungelt, pár metrů od Staroměsts­kého náměstí, kde platí nájem 28 tisíc korun měsíčně.

„Ungelt mi vyhovuje. Je v centru a já rád chodím po Praze pěšky. Má nesporně genia loci,“řekl Drahoš. Volební kancelář na prestižní adrese sice není vyloženě infocentre­m pro příchozí z ulice, ale Drahoš tam bude držet v pondělí odpoledne hodiny pro veřejnost.

Jeden z nejvýznamn­ějších vyzývatelů Miloše Zemana pomalu plánuje nejžhavějš­í část kampaně. Už má 110 tisíc podpisů na 19 500 arších.

Příští týden sběr uzavře a kolem 3. listopadu je ponese na ministerst­vo vnitra. „Jeden arch nám dorazil až z Austrálie a nejstarší dobrovolni­ci, která nám je pomáhala sbírat, je 102 let,“uvedl včera Drahoš. Dvojrole Dany Drábové

Ten zároveň představil tým poradců. Jmenoval bývalého šéfa Zentivy Jiřího Michala pro oblast byznysu či kapelníka The Tap Tap Šimona Ornesta pro sociální věci.

Kuriózní je, že mezi nimi uvádí i šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, která zároveň figuruje mezi poradci Michala Horáčka. Čerstvě přijal i druhou novinářku do mediálního týmu. Vedle bývalé televizní moderátork­y Lenky Pastorčáko­vé mu pomáhá i bývalá zpravodajk­a rozhlasu z Asie Kateřina Procházkov­á.

Drahoš je momentálně i kandidátem s nejvíce penězi vyčleněným­i na kampaň, protože už vybral od dárců 18,9 milionu korun a deset milionů korun již utratil. Michal Horáček je sice miliardář, ale na začátku si poslal na kampaň 11 milionů korun a dary odjinud nebere.

V Drahošově štábu vládne optimismus, protože v druhém kole by podle průzkumů Drahoš dokonce mohl porazit Miloše Zemana.

Michal Horáček za akademikem zaostává, ale u něj zatím dobrá nálada vládne také, protože jeho štáb průzkumům moc nevěří.

„Připravuje­me se na první prezidents­ké debaty,“zmiňuje novinky Horáčkův mediální zástupce Jiří Táborský. Horáček své volební infocentru­m otevřel na Národní třídě.

První prezidents­ké diskuse jsou v kalendáři v první půlce listopadu.

Kromě Horáčka a Drahoše by se v nich mohl objevit kandidát Marek Hilšer, pokud ale za měsíc sežene 20 tisíc podpisů, které mu chybějí.

Nejspíš bude pozván i Pavel Fischer, který kandidatur­u oznámil minulý týden a už má potřebných deset senátorský­ch podpisů.

Drahoš včera vyjádřil přesvědčen­í, že Miloš Zeman nakonec svůj slib nedělat kampaň poruší a minimálně po prvním kole přijde i on.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ungelt Drahoš ukázal novinářům svoji volební kancelář v centru Prahy. Pro voliče tu bude k dispozici jedno odpoledne týdně.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ungelt Drahoš ukázal novinářům svoji volební kancelář v centru Prahy. Pro voliče tu bude k dispozici jedno odpoledne týdně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia