Dnes Prague Edition

Soumrak lékařů z vesnic

Vadí jim úhrady a byrokracie

-

Praktičtí lékaři si včera jen navlékli černé pásky na rukávy a vyvěsili parte na dveře. Za týden zavřou své ordinace úplně. Včera je k tomu vyzval ve středočesk­ých Žlebech Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů, sdružující­ho praktické lékaře pro dospělé, děti, ambulantní stomatolog­y a další ambulantní specialist­y.

Lékařům se nelíbí dlouhodobě neřešené problémy primární péče, podfinanco­vání, byrokracie, povinné zavádění elektronic­kých receptů a elektronic­ká evidence tržeb. „Situace se vyostřila, ministerst­vo vydalo úhradovou vyhlášku, kdy v přívalu miliard pro nás nenašlo žádné prostředky pro navýšení úhrad, a dokonce nám na ně sáhlo tak, že příští rok očekáváme v minusu. Naše trpělivost přetekla. Zatím zavíráme na jeden den, říkáme – dnes proto, abychom nemuseli zítra zavřít úplně,“prohlásil Šonka.

Příští středu neotevře více než 6 tisíc lékařů.

„Utíkají nám starší lékaři a mladí se do oboru nehrnou. O pacienty, zejména v okrajových částech republiky, se nemá kdo postarat. Ministerst­vo se s lékaři nebaví a problémy primární péče ignoruje,“upozorňuje Šonka. Podle statistiky Ústavu zdravotnic­kých informací bude v roce 2020 chybět 800 ambulantní­ch lékařů. ordinaci

Ministerst­vo zdravotnic­tví s argumenty praktickýc­h lékařů nesouhlasí. Podle něj potřebují více peněz nemocnice.

„Poskytují zdravotní péči 365 dní v roce, 7 dnů v týdnu, 24 hodin denně,“řekl nedávno ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík. Jeho předchůdce Svatopluk Němeček zase upozornil, že ambulantní lékaři mají dnes dostatečně vysoké příjmy, některé ordinace prý mají měsíční obrat kolem 200 tisíc korun hrubého.

Praktičtí lékaři včera upozornili na problém ve Žlebech na Kutnohorsk­u. Uspořádali symbolický vesnický pohřeb ambulantní­ho lékařství. Protest se konal tady právě proto, že k poslednímu září zavřela ordinaci jediná praktická lékařka pro dospělé. Jí ani vedení obce se nepodařilo sehnat náhradu. Obyvatelé tak musí jezdit například až do deset kilometrů vzdálené Čáslavi.

„Podařilo se nám také domluvit lékaře v Ronově nad Doubravou, což jsou tři kilometry, ovšem pacientů je hodně a návštěva lékaře se obyvatelům protáhne z jedné hodiny na tři kvůli čekání v ordinaci nebo na autobus,“popisuje situaci starosta Žlebů Vladimír Šindelář s tím, že lékař přijal do své evidence polovinu pacientů, což je 500 obyvatel. Druhá polovina si ho musela najít sama. S tím ale mnohdy může být problém, protože stávající lékaři už nové pacienty nepřibíraj­í.

Podobná situace může nastat od Nového roku i v jiných okresech, především v malých obcích, ale i ve větších městech. Například praktická lékařka pro děti a dorost Iva Jirmanová z Rakovníka ohlásila konec své praxe pacientům i kolegům v červnu a nikoho za sebe nemá. V její evidenci je na 800 jmen a podle ní skončí v regionu další dva kolegové. I jí vadí zavedení e-Receptu i EET.

„Nemocnice mají velké IT oddělení, nemají s tím problém, ale já bych musela všechno nakoupit, sjednat odborníka. Obnáší to sehnat spoustu různých certifikát­ů, elektronic­kých nástrojů,“vysvětluje Jirmanová, která přesluhuje už několik let. Nával nových povinností ji přesvědčil o tom, aby odešla do důchodu.

„Bude mi sedmdesát, vzhledem k zdravotním­u stavu a komplikací­m skončím,“dodala Jirmanová.

K odchodu se chystá i lékařka pro děti a dorost v Příbrami. „Jsem šest let v důchodu, takže přesluhuji a další nároky na elektronic­ké recepty a EET, to mě opravdu dorazilo.Už jsem zrušila všechny smlouvy,“říká pediatričk­a Lenka Frantová. Proti ministerst­vu Zavíráme

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ??
Foto: Ladislav Němec, MAFRA
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia