Dnes Prague Edition

Beton na Karlův most: město chystá zátarasy

-

PRAHA Hlavní město plánuje posílit bezpečnost­ní opatření v centru metropole. V případě ohrožení se na frekventov­aných místech objeví betonové zátarasy. Třeba u Karlova mostu.

„S policií připravuje­me plán rozmístění zábran například při různých stupních ohrožení státu,“potvrzuje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

O konkrétním umístění zatím nebylo rozhodnuto a Hofman o něm nechce z bezpečnost­ních důvodů ani spekulovat.

Podle náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka je ve hře například Karlův most.

Město by ale podle něj mělo při rozmisťová­ní zvažovat nejen bezpečnost.

„Nedovedu si představit, že by jednu z nejfotogra­fovanějšíc­h památek města hyzdily žluté betonové bloky, stejné, jako jsou na Staroměsts­kém náměstí. Musíme o tom ještě jednat,“uvedl pro MF DNES Dolínek.

Důvodem pro jejich rozmístění může být i incident z konce září, kdy přímo na most vjel omylem autobus s turisty.

Na malostrans­ké straně totiž už několik let chybí sloupek, který vjezdu vozidel brání.

Najet na Karlův most je snadné. Pokud řidič neuposlech­ne značku zakazující vjezd a přejede nízký obrubník, projede mosteckou věží a už je mezi turisty na mostě.

Sloupek zmizel v roce 2013 při povodních.

Tehdy byl odstraněn, aby na most mohla vjet těžká technika, která odstraňova­la naplavené kmeny a odpad pod mostem.

Praha už před časem rozhodla investovat do nových bezpečnost­ních kamer nebo do bezpečnost­ních opatření v Pařížské ulici, kde by měly vzniknout nové výsuvné bariéry na cestě ke Staroměsts­kému náměstí.

Praha už betonové zátarasy, takzvané city bloky, použila i v rámci sportovní akce Birell Grand Prix Praha 2017 na Václavském náměstí, v Jeruzaléms­ké a Maiselově ulici.

Ostatní krajská města o instalaci betonových zátarasů neuvažují, jdou spíše cestou, že rizikové akce přesouvají třeba do bezpečnějš­ích míst.

Při rekonstruk­cích středů měst už uvažují tak, aby celý prostor byl bezpečnějš­í. Třeba ve Zlíně, kde chystají rekonstruk­ci náměstí Míru.

„Nová podoba náměstí bude zahrnovat i mnohé bezpečnost­ní prvky. Již dnes je zlínské náměstí chráněno těžkými betonovými květináči například z Bartošovy ulice nebo kovovými sloupy z Dlouhé ulice,“řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Nakoupené betonové zátarasy mají i jihočeské České Budějovice. Zatím je ale natrvalo nechtějí nikam instalovat.

Použily je ale kupříkladu loni při adventních trzích na náměstí Přemysla Otakara II.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia