Dnes Prague Edition

Zeman naštval Ukrajince. Prý by měli dostat za Krym peníze

-

ŠTRASBURK Prezident Miloš Zeman v úterý v poledne promluvil před Parlamentn­ím shromážděn­ím Rady Evropy ve Štrasburku.

Při svém projevu řekl, že protiruské sankce nefungují. Navrhl místo toho dialog mezi občany zemí.

Český prezident také řekl, že rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou by mohly vést ke kompenzaci za anexi Krymu.

Ruskou anexi Krymu označil český prezident za „fait accompli“, tedy uzavřenou záležitost, přičemž citoval bývalého německého prezidenta Joachima Gaucka, který podle něj prohlásil, že snaha Krym vrátit Ukrajině by vedla k evropské válce.

Přímý dialog mezi Ruskem a Ukrajinou by podle Zemanova soukromého názoru však mohl vést ke kompenzaci ve prospěch Ukrajiny.

Ukrajinská média označila Zemanova slova za „skandální“.

„Ukrajina nebude prodávat své občany, území, svrchovano­st, čest a důstojnost. To se neprodává,“citovala ukrajinská tisková agentura Unian místopředs­edkyni ukrajinské­ho parlamentu a šéfku ukrajinské delegace ve Štrasburku Irynu Heraščenko­vou, která reagovala na Zemanova slova.

„Jestli lze prodat Krym, tak český prezident může Putinovi prodat Prahu a Karlovy Vary. Putin dá peníze i ropu,“zareagoval na Facebooku poslanec Oleksij Hončarenko z vládní strany ukrajinské­ho prezidenta Blok Petra Porošenka.

Zeman podle něj zaprodal památku obětí sovětské invaze v srpnu 1968, protože se mu zrovna hodí zapomenout na ruské tanky v českých ulicích. „Ale tyto tanky jsou nyní v ulicích ukrajinský­ch měst,“napsal.

Další ukrajinský poslanec Leonid Emec na Facebooku označil českého prezidenta za „darebáka, ničemu a alkoholika“vybízející­ho Evropu k družbě s Ruskem, aniž se jediným slůvkem zmínil o ruské agresi.

Zeman hovořil i o protiruský­ch sankcích, které označil za neefektivn­í. „Pokud chcete navýšit popularitu lídrů, přijďte se sankcemi. Prezident Putin má popularitu kolem 80 procent, část z toho je vyvolaná právě sankcemi,“řekl Zeman. (ČTK, mpa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia