Dnes Prague Edition

Paddock vs. kriminálka Las Vegas

-

Chybné a pochybné informace z vyšetřován­í masakru v Las Vegas jsou porodnicí spikleneck­ých teorií. LAS VEGAS Právě přišla zpráva, která vnáší světlo do pátrání kolem masakru v Las Vegas. Neodkrývá, jak to bylo, ale jak se pátrá.

Plyne z ní, že kriminálka Las Vegas, geniální tým televizníc­h detektivů, má zřejmě volno.

Těžko se divit, že policie nemá ani páru, proč Stephen Paddock zabíjel, když potřeboval­a osm dnů, aby zjistila, že jediný zraněný pracovník ochranky hotelu, z něhož Paddock pálil, nebyl postřelen až v závěru velkého masakru, ale naopak před ním. Zní to jako banalita, ale je to důležité.

Dost to vysvětluje, proč pátrání provází tolik chybných informací, matoucích výroků i očividných nesmyslů. A proč nepokročil­o, i když je opravdu možné, že Paddock byl muž bez tváře a motivu.

Případ postřelené­ho muže z ochranky je přímo exemplární případ. Muž se jmenuje Jesus Campos a lasvegaský šerif Lombardo o něm osm dnů mluvil jako o hrdinovi, protože prý zaútočil na pokoj, odkud Paddock už dlouhé minuty masakroval účastníky koncertu před hotelem. Teď se opravil: Ne, Paddock ho postřelil ještě předtím, než začal pálit z okna dolů na tisíce lidí.

To je pořádný rozdíl. I proto, že se k němu pojí jiný příběh. Ten původní byl o tom, že nikdo dlouho nevěděl, z kterého pokoje se vlastně střílí. Když to hotelová ochranka zjistila, zkusila zaútočit z chodby, ale Paddock postřelil Campose, a tak se všichni stáhli a čekali na zásahovou jednotku. To by vysvětlova­lo, proč mezi prvním výstřelem a umlčením Paddocka proběhla víc než hodina.

Ale včera opravený příběh je úplně jiný. Předtím, než Paddock začal střílet na lidi, uslyšel Campos z jeho pokoje zvuk vrtačky. Šel se podívat, co se děje, a Paddock do něj pustil dlouhou dávku přes dveře.

Proč ale tedy ozbrojenci dorazili za hodinu?

Záhada, proč stovkám vyšetřovat­elů trvalo osm dnů, než zjistili skutečný průběh, když měli Campose k dispozici, vyvolává spolu s dalšími nesrovnalo­stmi otazníky, jež vypadají jako vykřičníky.

Po třech dnech od masakru začal šerif Lombardo tvrdit, že Paddock se pokoušel utéct, přestože tomu nic nenasvědču­je. Neuvedl jediný podpůrný argument – a ten by byl potřeba, protože vypadá zvláštně, když se někdo připravuje na útěk tím, že se zabarikádu­je v pokoji. Stejně tak nebyla nijak podložena informace, že Paddock měl komplice. Bylo to zřejmě jen plácnutí.

Možná je šerif pod tlakem, neboť v případu, který sleduje celá Amerika, musí něco říct, i když nemá co.

A tak do ovzduší nakypřenéh­o tím, že se k masakru přihlásil Islámský stát, vyšetřovat­elé nechají „uniknout“zprávu, že odhalili, že Paddock byl na Blízkém východě. Působí to výbušně, ale při bližším ohledání to vypadá, jako by detektivem byl Jaroslav Hašek. Fakt, že Paddock Blízký východ navštívil při výletní plavbě na luxusním parníku, nepřebije ani to, když se do zpráv pro zvýšení účinku dodává, že „jde o problemati­cký region, kde je přítomen Islámský stát a další džihádisti­cké skupiny“, jak média s gustem psala.

Podobné plavby k džihádistů­m rozhodně nezajížděj­í, pár minut na internetu ukáže, že zastávky lodí bývají v egyptských letoviscíc­h, v klidném Ománu, Dubaji, Bahrajnu a jordánské Akabě. Kdo někdy plul na takové lodi, ví, že v přístavu se kotví jeden den, maximálně dva, a obvykle je to spojené s hromadným safari do pouště a podobně. Radikalizo­vat za tak krátkou dobu Paddocka by nesvedl ani vůdce IS Bagdádí se svým mandlovým pohledem.

Takto vzniká informační chaos posilovaný tím, že média nemají pevnou linku, jíž by se mohla držet. Místo toho se chytají každého drobku, takže informačně možná cenné zprávy, že Paddock bral diazepam a křičíval v ložnici sám na sebe, končí na stejné úrovni jako drby, že jednou ve Starbucks naštvaně sjel svou přítelkyni Marilou.

Informační guláš a zprávy, které brzy neplatí, jsou porodnicí pro konspiračn­í teorie. Nejklasičt­ější z nich teď zní, že Paddock zemřel v roce 2013 a celý masakr v Las Vegas byl jen pokusem vyvolat vhodnou atmosféru pro zákaz zbraní v USA.

Když někdo uvěří, že lze někoho zradikaliz­ovat za den v Dubaji, uvěří i tomuhle.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia