Dnes Prague Edition

Rakouské volby jako komedie. Vládnout chce každý s každým

-

V Rakousku vrcholí kampaň před nedělními volbami, v debatách probíhají tvrdé souboje. Po volbách je ale každá ze tří velkých stran připravena vytvořit vládu s jednou z dalších dvou. VÍDEŇ Jdou si doslova po krku a tak agresivní předvolebn­í duely, jako v posledních dnech, Rakousko už dlouho nezažilo.

Mezi trojicí volebních lídrů sociálních demokratů, lidovců a Svobodných (FPÖ), kancléřem Christiane­m Kernem, ministrem zahraničí Sebastiane­m Kurzem a lídrem opozice Heinzem-Christiane­m Strachem, se rozhoduje o tom, kdo bude stát v čele příští rakouské vlády. A pro koho budou nedělní volby znamenat možná nejen opoziční lavice, ale i konec politické kariéry, což je v Rakousku po prohraných volbách dosti obvyklý jev.

Je přitom veřejným tajemstvím, že po volbách bude nejspíš jednat „každý s každým“a ve hře budou tak všechny varianty koalice, jež by lídr rakouských lidovců

mohla vzniknout mezi těmito třemi velkými stranami. Zbylé strany, Zelení a Liberálové, dosáhnou v lepším případě výsledku kolem pěti procent a většinovou vládu ani s vítěznou stranou voleb s největší pravděpodo­bností nedají.

Asi nejtvrdší souboj probíhá mezi sociálními demokraty a lidovci, jejichž rozhádanos­t vedla k rozpadu vládní koalice a předčasným volbám. Ty si vynutil třicátník Kurz, kterému se velmi rychle podařilo jeho lidovce dostat do čela volebního pelotonu. S heslem „Teď, nebo nikdy“se Kurz a kancléř Kern pustili do tvrdého klinče, který vyvrcholil vzájemnými žalobami obou stran a nedělním drsným soubojem obou lídrů. Byl tak tvrdý a plný invektiv, že to podle novinářů diváky znechutilo a útočnější Kern podle nich souboj s Kurzem prohrál. To neznamená, že by po volbách nemohli spolu znovu vládnout.

Invektivy vrátil Kurz svému sokovi tím, že ho v pořadí svých hlavních soupeřů odsunul až za Svobodné. „FPÖ zaznamená skvělý výsledek. Otázkou je, kdo protne cílovou pásku jako první,“uvedl Kurz, který nejen podle sociálních demokratů, ale i podle většiny rakouských komentátor­ů počítá s tím, že se Svobodnými vytvoří vládu

Zopakuje tak zřejmě krok svého lidoveckéh­o předchůdce, dvojnásobn­ého kancléře Wolfganga Schüssela, který v roce 2000 vytvořil vládu se Svobodnými, byť kvůli tomu Rakousko tehdy čelilo sankcím ze strany členských států EU, k nimž se připojila i tehdejší česká vláda Miloše Zemana. Také proto, že Svobodní byli velmi protičesky naladěni a chtěli si vynutit zavření Temelína i zrušení Benešových dekretů. Teď nic takového nehrozí, naopak současný šéf Svobodných Strache, nadšený protiuprch­lickou politikou zemí Visegrádu, podle Reuters chce, aby Rakousko k V4 přistoupil­o.

I když kancléř Kern uvádí, že FPÖ a jeho sociální demokraté jsou různé světy, koalici s nimi zcela nevylučuje. „Sociální demokraté udělají všechno, aby Kurze nepustili k moci. Kvůli tomu se spojí i s FPÖ,“říká jeden vídeňský diplomat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia