Dnes Prague Edition

8 hlav šílenství, devátá nouze hry na umění

-

Distributo­r říká filmu 8 hlav šílenství, ve kterém herecky debutuje Aneta Langerová, „netradiční životopis“ruské básnířky Anny Barkovové. „Netradiční“je však jen opis pro jednu velkou schválnost. Bohužel obětí filmařské touhy po originalit­ě za každou cenu v každém záběru se stává sama hrdinka, bezesporu výjimečná žena, v jejímž díle vydaném česky předloni se najde přesná sebecharak­teristika - „neklidná, pyšná, samý vztek, trýznivým rozumem obdařená“.

Zprvu i přes neskrývano­u lesbickou orientaci režimem hýčkaná coby „nový Puškin“sovětské éry, posléze opakovaně posílaná do gulagu, kde strávila dvaadvacet let, vydala by Barkovová na hraný příběh i dokument, klasický či klidně animovaný, když se vezmou v potaz četné grafické prvky snímku. Jenže 8 hlav šílenství chce být „netradiční“, takže základní údaje shrne už v úvodních titulcích – a co zbude na ohlášených osm hlav čili kapitol?

Strojená, přestylizo­vaná, teatrální koláž, která spíše než Barkovové staví pomník režisérce Martě Novákové. Z každého metru čiší jediný záměr: lišit se. Což je zaručený způsob, jak podívanou zbavit přirozenýc­h emocí a divákovi ji znechutit.

Nováková výjevy z hrdinčina života nevypráví, nýbrž inscenuje, leckdy v divadelním aranžmá – jako by V gulagu

se zhlédla ve von Trierově ateliérové­m experiment­u Dogville, ale ryze formálně, bez důvodu. Takže se tu jako na nástěnce střídá defilé plynových masek v nakreslené­m parku, animace Kremlu či bodrý venkov s provařeným­i symboly Mrazíka.

Reálnější scenerie má cesta na Sibiř, kde však zarazí střídání češtiny se slovenštin­ou, a také sled okamžiků zasazených přímo do trýznivé každodenno­sti pracovních táborů, které ovšem zase diktuje zejména hrdinčino milostné vzplanutí; skoro se zdá, jako by celý film vznikl kvůli jedné lesbické pasáži.

Spíše než s herectvím počítá metoda vyprávění s posouváním lidských loutek; není pak divu, že věcnost dialogů naráží na téměř ochotnický výraz mnohých postav. Sama Langerová má nejtěžší pozici, podmračený pohled pozorovate­lky prokládá recitací, úvahami či vnitřními monology, kde sama sebe obviňuje „ty jsi blbá“. Ani podivné skoky v jazyce – „já nechcu!“– jí první hereckou šanci opravdu neusnadňuj­í.

V nadsázce by se dalo říci, že karlovarsk­ý vítěz Křižáček našel ve filmu 8 hlav šílenství svou sestřičku, spřízněnou v autorské honbě za záměrnou, okatou, sebevzhlíž­ivou jinakostí. Na rozdíl od něj má novinka k dobru alespoň pokusy o humor, byť se občas zaseknou v trapnosti, jako je třeba plakátový dovětek Moskvy budoucnost­i, plus dvě působivé jistoty: jednak milostnou poezii Barkovové v originále, jednak hudbu, jíž vévodí opět v ruštině Jevgenij Rubilin a jeho Lagernaja.

Mrtvé, nemocné, znásilňova­né vězeňkyně se objeví také, ale právě kvůli chladné odtažitost­i průvodní hry na umění tu postrádají syrovou sílu jiných skutečných příběhů z gulagu. Stačí zmínit loňský Sibiřský deník – i když ten je pro tuzemskou avantgardu asi příliš „tradiční“.

8 hlav šílenství Česko, 2017 Světoznámá mezzosopra­nistka Magdalena Kožená vystoupí dnes v Dvořákově síni pražského Rudolfina na benefičním galavečeru ve prospěch nadačního fondu, jehož cílem je podporovat české základní umělecké školy. V programu, jenž propojí hudbu španělskéh­o baroka a flamenco, se s Koženou představí dva renomované ansámbly: Private Musicke Pierre Pitzla a Compania de Flamenco španělskéh­o tanečníka a choreograf­a Antonia El Pipy. (vd)

 ?? Foto: Bontonfilm ??
Foto: Bontonfilm

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia