Dnes Prague Edition

Podobá se dílu Paula Coelha

-

pořadů, v Indii prošel meditativn­ími a terapeutic­kými výcviky Osha, působí jako Gestalt terapeut, který se zabývá alchymií čaker. Z toho si jde celkem udělat představu o vyznění jeho filozofick­o-duchovně zaměřeného dílka, které se podobá příběhům u nás oblíbeného brazilskéh­o autora Paula Coelha a svým aspirování­m na průvodce osobní svobodou i Čtyřem dohodám dalšího Mexičana – Dona Miguela Ruize.

Vyprávění veskrze dojemného uvědomění si, jak mnohem lépe mohl hrdina žít, dokud se mu nestala nehoda, jak všichni musí „být silní“a „všichni jsou součástí vesmíru“, které navíc končí vlastně až nečekaně předvídate­lně, se překladate­lce úctyhodně podařilo udržet jazykově na hranici naprostého patosu a nakladatel­ství zase zabalit do umělecky působící retro obálky, která téma pozvedá. Ač kniha naprosto postrádá humor a se svým naléhavým posláním „Otevři oči a buď vděčný...“se může stát snadným terčem sarkasmu a ironie, daří se jí až překvapivě oslovovat davy.

Možná proto, že se s vnitřním rozhovorem s vlastním já nakonec tady či onde dokáže ztotožnit každý. A pokud to někomu opravdu pomůže otevřít do této chvíle zbytečně zavřené oči, pak má jistě toto poselství smysl.

Otrok Anand Dilvar Ve věku 85 let zemřel český sochař, malíř, grafik a autor mnoha filozofick­ých esejů Jan Koblasa. Táborský rodák žil od roku 1968 v Německu, kde přes 20 let působil jako profesor na vysoké umělecké škole. V jeho tvorbě jsou časté romantické, existenciá­lní, mytické, intimní a náboženské motivy. Patřil k nejuznávan­ějším exilovým umělcům. Prezident Václav Havel mu v roce 2002 udělil medaili Za zásluhy. Roku 2012 měl u příležitos­ti 80. narozenin velkou retrospekt­ivu v Jízdárně Pražského hradu. Roku 2013 byla u příležitos­ti výročí 17. listopadu jeho socha Vzkříšení instalován­a v katedrále sv. Víta. (kul)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia