Dnes Prague Edition

Jenom ne strach. Elita s právem zabíjet?

-

Kdyby se neblížily volby, nejspíš by to způsobilo větší poprask. Česká televize v neděli večer pustí 225. díl projektu GEN – Galerie elity národa s názvem Mašínovi. Osudy rodiny Mašínových přiblíží divákům Zdena Mašínová a Ctirad Mašín, děti generálmaj­ora Josefa Mašína.

Část rodinného příběhu Mašínových – útěk do Západního Berlína a především to, co mu předcházel­o v Českoslove­nsku – budí dlouhá léta vášně. Kdykoli přijde řeč na působení skupiny bratří Mašínů, rozdělí se Češi na dva tábory. Jeden říká: „Jsou to hrdinové, bojovali proti komunistům, za svobodu vlasti.“„Jsou to lupiči a vrazi,“tvrdí druhý. Ať to bylo v době, kdy se členy skupiny rozhodl vyznamenat premiér Mirek Topolánek, či ministr obrany Alexandr Vondra, vždy z toho byl poprask. V srpnu 2011 uveřejnila ČT výsledky průzkumu, podle něhož 15 % lidí mělo Mašíny za hrdiny, 27 % považovalo jejich konání za neospraved­lnitelné kriminální činy.

Patří tedy do dokumentár­ního seriálu, jehož podtitul zní Galerie elity národa, příběh s tak kontroverz­ní linkou? Je to věc názoru. A podle toho mého nepatří.

Není sporu o tom, že důstojník prvorepubl­ikové armády a člen protinacis­tické odbojové organizace Tři králové Josef Mašín, generálmaj­or in memoriam, mučený a zavražděný fašistický­mi okupanty, byl vlastenec a hrdina.

Není sporu o tom, že uchvácení moci komunisty byl zločinný akt. Že komunisti po desetiletí páchali morální genocidu na duších většiny příslušník­ů českoslove­nských národů. Znásilnili zemi, ponižovali a vraždili odpůrce svého režimu. Komunisti kradli majetky ve jménu třídní rovnosti.

Sporná je však otázka. Uděluje toto komukoli povolení zabíjet?

Nedá se říci, nakolik obecný pohled na Mašíny ovlivnila komunistic­ká propaganda. V osmém díle seriálu Českoslove­nské televize ze 70. let Třicet případů majora Zemana, v epizodě nazvané Strach, tvůrci po svém zpracovali události ze září roku 1951, kdy skupina bratří Mašínů přepadla dvě stanice Sboru národní bezpečnost­i. Tvůrci si dali záležet, v seriálovém pojetí tříčlennou skupinu tvoří dvojice ustrašenýc­h mladíků a přímočaře sadistický vrah.

Slovo „strach“najdeme i v názvu knihy Otakara Rambouska, která u nás vyšla v roce 1990. Publikace Jenom ne strach je sledem vzpomínek Ctirada Mašína, který vypráví o osudech své rodiny a podrobně popisuje činy odbojové skupiny. Včetně akcí, při kterých tekla krev. Finále neúspěšnéh­o přepadení stanice SNB v Chlumci nad Cidlinou, při němž byl zastřelen Oldřich Kašík, popisuje vypravěč takto: „Na nic jsem už nečekal. Vytáhl jsem z rukávu ocel a vedl prudkou ránu na zátylek. K mému překvapení se esenbák zvolna, nemotorně otočil čelem k nám a snažil se vytáhnout pistoli z pouzdra. Pepa okamžitě dvakrát vystřelil. Esenbák padl na zem. Bylo nám jasné, že celá akce selhala.“

O dva týdny později se skupina vydala uloupit zbraně na služebnu Bezpečnost­i v Čelákovicí­ch. Esenbáka Jaroslava Honzátka vylákali na místo, kde se měla odehrát nehoda, odzbrojili jej a v ukradené sanitce odvezli na služebnu. Když našli zbraně a munici, rozhodli se, že příslušník­a SNB musí odstranit. Z toho popisu mrazí. „Položil jsem ho na kavalec a chloroform­em uspal. Chyba z Chlumce se nesměla opakovat. Museli jsme se vyvarovat střelby. Nyní byl čas uplatnit zkušenosti ze záškodnick­ého kurzu. A tak jsem vytáhl skautský nůž, který jsem měl u pasu, a uplatnil poučku o zneškodňov­ání hlídek.“

Je to strhující čtení. Četlo by se to dobře. Kdyby to byla fikce.

Každá firma se snaží šetřit, logicky. Na technice pro své zaměstnanc­e, nákladech na služební cesty, na pronájmech kancelářsk­ých prostor, roamingu, na energiích. A co na vodě? Napadne ji vůbec, že s ní třeba nenakládá zrovna hospodárně? A že ji to může stát až miliony ročně?

Z vlastní praxe mohu potvrdit, že často ne. Podle našeho interního průzkumu s vodou plýtvá 85 procent českých firem. Přitom o mrhání vodou se mluví prakticky jen v souvislost­i s domácnostm­i a jejich rozpočtem.

Pochopitel­ně, na každodenní­ch příkladech se cokoliv demonstruj­e nejlépe. Každý z vás splachuje WC, sprchuje se nebo koupe, čistí si zuby, holí se. A tudíž si alespoň letmo dokážete představit, kolik vzácné tekutiny vám zmizí v odpadu.

A teď začněte násobit a dostanete se k plýtvání v průmyslu a zemědělstv­í.

Jen pro představu: jak zveřejnil britský deník The Guardian, pro produkci 1 kilogramu masa se spotřebuje 5 až 20 tisíc litrů vody. A v energetice či chemickém průmyslu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia