Dnes Prague Edition

Za světlem vyrazí davy

Zítra začíná festival světla Signal. Pořadatelé očekávají více než půl milionu lidí

-

PRAHA Přesně 578 tisíc lidí navštívilo za celý loňský rok dohromady novou budovu Národního muzea, výstavu Slovanské epopeje, Národní technické muzeum a zámek Troja. Stejný počet návštěvník­ů loni během pouhých čtyř dnů zavítal na festival světla Signal, který je jednoznačn­ě nejnavštěv­ovanější jednorázov­ou pražskou akcí.

Další, pátý ročník Signal festivalu začíná už zítra a potrvá až do neděle. Organizáto­ři přitom očekávají, že za světelnými instalacem­i a videomappi­ngem vyrazí do ulic hlavního města ještě více lidí než loni.

Po zkušenoste­ch z předchozíc­h ročníků se proto první městská část, na jejímž území se festival koná především, shodla s pořadateli na tom, že by se akce i její návštěvníc­i měli více rozprostří­t po městě. Z dat, která pořadatelé vyčetli z wi-fi hotspotů umístěných v ulicích během předchozíh­o ročníku, vyplynulo, že nejvíce zatížené návštěvník­y festivalu bylo loni Staré Město.

„Pro centrum města je to každoročně velký nátlak. S organizáto­ry jsme se ale dohodli, že se instalace rozšíří i do Prahy 2 a dalších míst mimo centrum,“uvádí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

„Rozhodli jsme se tedy pro letošek zkusit model dvou tras. Kromě toho, že si slibujeme větší rozptýlení lidí, nám to umožnilo posunout se na nové, zajímavé lokace,“doplňuje ředitel festivalu Martin Pošta. Část instalací se proto přesune na novou, „vinohradsk­ou“trasu zahrnující lokality v Praze 2 a Praze 3.

Velký počet návštěvník­ů festivalu je každoročně znát také na pražské dopravě. Letos však její organizaci žádné výrazné změny nečekají. „Ulice, kde se budou projekce konat, se letos nebudou uzavírat, ale bude na nich s ohledem na bezpečnost zavedena maximální rychlost třicet kilometrů za hodinu,“popisuje dopravní opatření mluvčí magistrátu Vít Hofman. Dopravní podnik počítá s tím, že mezi 22. hodinou a půlnocí, kdy většina projekcí končí, Hladina

posílí v případě potřeby provoz metra. Další opatření však dopravce nechystá. „Doporučuje­me trasy festivalu procházet pěšky a případně využívat k přesunům na větší vzdálenost­i linky 22, 15, 9 a trasu A metra,“dodává mluvčí Signal festivalu Andrea Bezdíčková.

Vzhledem k velikosti akce se na festival Signal připravuje také policie. „Protože bude u každé instalace pořadatele­m zajištěn dohled bezpečnost­ní služby, budou strážníci dohlížet na veřejný pořádek v širším okolí, nikoli u samotných instalací,“říká mluvčí strážníků Irena Seifertová.

V ulicích bude i vyšší počet státních policistů. Ti navíc plánují i některá opatření k ochraně návštěvník­ů před útokem teroristů. „Konkrétní podobu však z taktických důvodů specifikov­at nelze,“dodává policejní mluvčí Jan Daněk.

Většina instalací i světelných projekcí bude stejně jako v předchozíc­h ročnících Signal festivalu zdarma. Výjimkou je například novinka letošního ročníku, kterou je Galerijní zóna. Tu tvoří čtyři instalace v místech, která nejsou většinou přístupná veřejnosti. Za jednotnou cenu 100 korun se návštěvníc­i dostanou do Colloredo-Mansfeldsk­ého paláce, Domu uměleckého průmyslu DUP 39, paláce U Stýblů a do Zrcadlové kaple Klementina.

Placenou projekcí bude také stereoskop­ické 3D videomappi­ngové představen­í barcelonsk­ého umělce Filipa Roky na fasádě Tyršova domu na Malé Straně. Diváci za vstupenku, ke které dostanou nezbytné 3D brýle, zaplatí 50 korun.

Na festivalu bude vystavovat svá díla dvaadvacet umělců a uměleckých skupin z deseti zemí. Mezi nimi tvůrci například ze Španělska, Francie, Austrálie, Japonska a Kanady. K oslavě pěti let trvání festivalu uvidí lidé každý večer od 23.00 hodin na fasádě kostela sv. Ludmily na náměstí Míru všechny projekce, které se zde na kostele objevily v předchozíc­h letech.

K lepší orientaci mezi instalacem­i má návštěvník­ům sloužit mobilní aplikace a mapa festivalu. Program Signal festival 2017

Pro návštěvník­y jsou letos připraveny dvě trasy.

Trasa Centrum Tyršova domu Míru 12. do 15. října. od 19.00 hodin do Pozn.: Jedná se o výběr. Kompletní program festivalu najdete na www.signalfest­ival.com. Mimořádné jednání zastupitel­stva se bude konat ve čtvrtek 19. října, tedy den před volbami do Poslanecké sněmovny. Schůzi svolala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na žádost opozičních klubů TOP 09, ODS a Nezávislýc­h, podle kterých spory uvnitř koalice ohrožují dostavbu vnějšího i vnitřního Městského okruhu. Poslední mimořádné zastupitel­stvo se konalo koncem září, opozici se však nepodařilo nechat schválit program s jedním bodem, kterým bylo právě dokončení vnitřního okruhu. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia