Dnes Prague Edition

Kvůli bezpečí bude Pohořelec bez aut

Praha omezí dopravu v části centra, přednost dostanou chodci

-

PRAHA Odklonění automobilů na objízdné trasy a více prostoru pro obyvatele Prahy i turisty, kteří tudy procházejí při prohlídce metropole. I takových změn by se mohl už příští rok dočkat severní cíp historické­ho jádra Prahy v těsné blízkosti Strahovské­ho kláštera a oblíbené trasy vedoucí směrem k Pražskému hradu.

Radní hlavního města včera rozhodli, že si Praha dá vypracovat studii, která rozhodne o nové podobě Pohořelce a jeho okolí z hlediska dopravy. A důvody k tomu má metropole hned dva. „Po otevření tunelového komplexu Blanka vznikla pro řidiče alternativ­ní trasa a snížily se intenzity automobilo­vé dopravy. Stále tudy ale projede velké množství aut, proto chceme, aby došlo k dopravnímu zklidnění,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Druhým argumentem pro úpravu tohoto prostoru je skutečnost, že ministerst­vo obrany v příštích měsících hodlá zazdít dosud veřejný průchod pro pěší, který propojuje ulice Pohořelec a Dlabačov. Ten vede podloubím pod objektem patřícím do areálu kasáren Prokopa Holého, kde armáda připravuje celkovou obnovu komplexu.

„Rekonstruk­ce počítá s uzavřením průchodu a zaslepením chodníku,“potvrzuje vedoucí tiskového oddělení ministerst­va Jana Zechmeiste­rová. Podle ní je cílem tohoto kroku uvést budovu do původního stavu, jak byla architekto­nicky navržena na počátku 20. století. Důvodem je ale především bezpečnost­ní hledisko, protože se jedná o jeden ze strategick­ých objektů důležitých pro obranu státu. Chodci tudy tak už brzy neprojdou, i proto musí město hledat nové řešení, které bude pro pěší nekompliko­vané a především bezpečné.

Magistrát už má zároveň základní představu, jak by měla doprava na Pohořelci v budoucnu vypadat a jaké zásadní stavební úpravy by si záměr vyžádal. „Řešením v dané oblasti by bylo vyznačení obytné zóny a drobné stavební úpravy, které by srovnaly do jedné výšky vozovku, chodníky a ostrůvek s tramvajovo­u zastávkou. Prostor by tak byl primárně určen pro chodce,“nastiňuje plány Dolínek.

Tramvaje by pak i nadále místem projížděly. Naopak vjezd aut by byl povolen pouze rezidentům a například podnikatel­ům, kteří zde provozují restauraci nebo obchod. Ostatní by museli použít objízdnou trasu.

V každém případě hlavní město nechce s úpravami příliš otálet. A to i kvůli rekonstruk­ci kasáren, která má brzy začít. Studie by proto podle magistrátu měla být dokončená během několika příštích měsíců. Nové řešení, které bude v praxi především znamenat změnu dopravního značení a menší stavební práce, chce Praha stihnout ještě v průběhu roku 2018.

Fakta Pohořelec v Praze 1 UNESCO.

14. století, požárů,

Alšem z Malíkovic Tycho Brahe, hvězdárnu. Jan Kepler. gymnázium.

Na výsledné podobě studie se budou kromě magistrátu a ministerst­va obrany podílet také dotčené radnice Prahy 1 a Prahy 6.

Minimálně první městská část tento záměr vítá, do jednání se přislíbila aktivně zapojit. Podle jejího místostaro­sty pro dopravu Richarda Bureše (ODS) je totiž provoz v této lokalitě dlouhodobě neúnosný.

„V minulosti jsme zaznamenal­i opakované stížnosti místních občanů na hluk z projíždějí­cích aut. Doufám, že na rozdíl od jiných případů tentokrát dostaneme slovo hned na začátku,“prohlásil Bureš.

Podle místostaro­sty Prahy 1 je jedním z řešení vybudovat novou krátkou komunikaci z Jelení ulice ke křižovatce Střešovick­é a Patočkovy v šesté městské části. Díky tomu by se podle něj řidiči vyhnuli celé oblasti a nemuseli by se složitě proplétat úzkými silnicemi v okolí Pohořelce. Takové řešení by však bylo poměrně složité, navíc by s ním nemuseli souhlasit další účastníci jednání. Jinou alternativ­ou je pak využít jako objížďku Myslbekovu ulici. I tady se ale rýsuje komplikace. Za zklidnění na Pohořelci by totiž zaplatili intenzivně­jším provozem aut zdejší obyvatelé. A pro změnu oni by mohli začít hlasitě protestova­t.

Hlavní město společně s radnicí Prahy 1 řeší i další problemati­cká místa v samotném centru, kde se denně mezi auty motají tisíce chodců. Dalšího zklidnění by se měla dočkat třeba Loretánská ulice vedoucí od Pohořelce dál až na Hradčanské náměstí.

V plánu je také omezení aut na Malostrans­kém náměstí. K tomu však dojde až po jeho obnově, která je v plánu nejdříve v příštím roce. Stejně tak se hledá nové dopravní řešení v oblasti Újezdu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia