Dnes Prague Edition

Za osm minut u pacienta

Ředitel záchranky Petr Kolouch chce mít ještě více záchranářů i více výjezdovýc­h míst v Praze

-

PRAHA Nové sídlo na Palmovce, simulátory a více posádek pro Prahu. Tak vypadají plány Petra Koloucha, ředitele Zdravotnic­ké záchranné služby hl. m. Prahy.

První zkušenosti na záchrance Petr Kolouch získával téměř před třiceti lety, v době, kdy ještě studoval medicínu a na záchranku šel na praxi sanitáře.

„Během mojí praxe došlo k legislativ­ní změně, která určovala, že střední zdravotnič­tí pracovníci musí mít zdravotnic­kou maturitu. Tu jsem tehdy neměl, měl jsem vystudovan­é gymnázium. Tak jsem si ji zároveň se studiem medicíny za rok a půl na zdravotní škole dodělal,“vzpomíná dnes s úsměvem Petr Kolouch. Záchranka a urgentní příjem je obrovský rozdíl. Tam, kde práce lékařů na urgentním příjmu začíná, záchranář svou práci končí. Ta práce je tedy v mnohém jiná, ale stále vede ke stejnému cíli, k záchraně života. Je to práce, která mě bavila a stále baví. Na urgentu stále sloužím dvě denní směny do měsíce. Je to tak. Jsem anesteziol­og a mám i atestaci z urgentní medicíny. Považuju za přínosné, když lékaři záchranné služby mají stálý kontakt s nemocnicí a nemocniční praxí. To kolegům lékařům na záchrance i doporučuji. Pro mě je to navíc přínos v tom, že mám přímou návaznost na práci záchranářů. Při službách na urgentním příjmu od kolegů běžně přebírám pacienty, takže vidím jejich práci. Mohu přímo reagovat na to, co a jak dělají, služby v nemocnici si napracováv­ám. Práce v terénu Sloužím dvakrát do měsíce, v pátek v noci, ve vrtulníku, ten má základnu na letišti v Ruzyni. Vrtulník operuje pro území Prahy a Středočesk­ého kraje, v noci i pro celé Čechy. Je velmi poučné vidět práci i jinde a spolupraco­vat napříč ČR. V autě nejezdím, denní směny na záchrance podle zákoníku práce zatím sloužit nemohu, ale třeba se to do budoucna změní. Chtěl bych navýšit počet záchranářů. Nyní jich máme okolo 350 a potřeboval­i bychom do budoucna zhruba ještě padesát navíc. Od mého nástupu jsem jich přijal kolem čtyřiceti, dalších padesát až šedesát bych jich ještě přijmout chtěl do pěti let. Personálně je záchranka stále poddimenzo­vaná. Posádky sanitek mají za den kolem dvanácti výjezdů, což je moc. Ideální by bylo, kdyby vyjížděly tak k osmi případům za 12 hodin. Lékař vyjíždí za den pětkrát až šestkrát. Mám v plánu navýšit i počet výjezdovýc­h stanovišť. Nyní jich je v Praze devatenáct, do konce roku by měla dvě přibýt. Do pěti let by mělo být ve městě 25 výjezdních míst. Kromě toho bych rád stále více propojoval práci záchranářů a hasičů. Už nyní je posádka záchranářů v hasičské základně v Radotíně, Jinonicích, na Petřinách i na Pražském hradě. Do konce roku by měla být i v hasičské základně v Průběžné ulici a následně i v Holešovicí­ch. Jde o budování logických celků. Propojenos­t a úzká spolupráce je výhodná pro záchranáře, hasiče a v konečném důsledku i pro pacienty.

Vozy hasičů a záchranky jedou často ke stejným případům. Jeden bez druhého třeba při nehodách nemohou pracovat. Každý z nich má své technické vybavení a na místě zastává konkrétní úkol. Hasiči i záchranáři se setkávají ve vyhrocenýc­h situacích, musí spolu vycházet a spolupraco­vat. Je dobré, když se znají i ze základny. Navíc hasičské stanice jsou dobře vybavené včetně posiloven a možnosti úklidu vozů. Do nových prostor by se měl přesunout celý dispečink, který je nyní v ulici Korunní. Bude tam i administra­tivní část. Kromě toho na Palmovce zřídíme simulační centrum. Na to se moc těším, nic takového k dispozici nemáme, všude jsme v provizorní­ch prostorách a v nájmu. Chceme, aby záchranáři měli simulátor vrtulníku, záchrannéh­o vozu, studny, výtahové šachty, domovních schodů, šikmé stěny, po kterých je možné se učit bezpečně slaňovat, a podobně. To všechno záchranáři mohou následně uplatnit v praxi. Kromě toho je to dobrá motivace k tomu, aby záchranáři nevyhořeli, aby je práce bavila a odváděli v terénu dlouhodobě dobrou práci. Dojezdy pražské záchranky jsou u případů, kde dispečerka vyhodnotí život či zdraví ohrožující stav, do osmi minut od přijetí tísňové výzvy. U výjezdů, kde pacient není ohrožen přímo na životě, je dojezdová doba 12–13 minut, zákonný limit je 20 minut. Plníme tedy na více než výbornou. Za to našim lidem děkuji. Poté posádka vozu na místě poskytuje první pomoc, ta trvá kolem deseti dvaceti minut podle stavu a potřeby pacienta. Následuje přejezd do nemocnice. Takže do hodiny by měl být pacient předán lékařům. Vzhledem k tomu, že v Praze přibylo urgentních příjmů, které jsou kromě motolské nemocnice i ve vojenské nemocnici ve Střešovicí­ch a ve vinohradsk­é nemocnici, je předávání pacientů výrazně zrychlené. I díky tomu jsou výjezdy pražské záchranky jedny z nejkratšíc­h v celé České republice. Do Egypta jsem odjížděl jako vedoucí týmu českých zdravotník­ů. Vzhledem k tomu, že stále probíhá vyšetřován­í, ale především podle přání rodiny ženy se k případu více vyjadřovat nemohu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia