Dnes Prague Edition

Katarské plány se stadionem: nejdřív fotbal, potom svatby

-

Al Wakrah je přesně tím, co si představít­e jako „město kdesi v poušti“. Nic mimořádnéh­o, v létě lokalita až k nepřežití. Bydlí tu kolonie dělníků, kteří severně odsud staví monumentál­ní katarskou metropoli Dauhá. Ale cosi se mění. Kvůli fotbalu. Slavná architektk­a Zaha Hadidová vyprojekto­vala arénu, jež připomíná loď lovců perel. Právě zde se odehrají duely fotbalovéh­o mistrovstv­í světa 2022 a po něm si tu místní budou užívat své životní „ano“. Ne, to není vtip. I ve chvílích, kdy se finalizuje seznam účastníků pro fotbalový šampionát v Rusku v příštím roce, se hodí podívat se na chvíli na ten přespříští. Katar zažije mnohé premiéry: poprvé na Blízkém východě, poprvé v poušti, poprvé v listopadu a prosinci, neboť dříve by to kvůli klimatu nešlo. A také se (patrně) poprvé jeden ze stadionů využije následovně.

„Zapojili jsme místní komunity a ptali se jich: Co vám chybí?“popisoval pro New York Times Hassan al-Thawadi, katarský funkcionář zodpovědný za „dědictví“šampionátu. „A tady nám řekli, že se zde koná řada svateb, ale musí se kvůli nim až do Dauhá. Takže jsme v rámci projektu vytvořili prostor pro svatební hostiny. Jinde to jsou třeba školy.“

Toto je recept jedné z nejbohatší­ch zemí planety na boj s „bílými slony“, zbytečnými stavebními pohrobky sportovníc­h megaakcí. Aréna pro šampionát

A další důkaz o tom, co velkého se chystá. Mistrovstv­í světa v Rusku neoplývá velkou atraktivit­ou, zvlášť ne ve srovnání s předchozím­i šampionáty v JAR 2010 a Brazílii 2014, jakkoli i ty měly spoustu problémů. To Katar chce být ve fotbale takový jako v realitě: vstoupíte-li na jeho půdu, ocitnete se v často fantaskním světě, kde zisky ze zemního plynu a ropy umožní proměnit i nejsmělejš­í plány v reálné projekty. Ale jen peníze vše nezaručí. Problém číslo jedna: už teď je jasné, že se Katar stane první pořadatels­kou zemí, která si na turnaji odbude premiéru. Tým ještě nikdy neuspěl, ani v aktuální kvalifikac­i.

„Člověk musí snít a věřit, ale také být dobře připraven. To je nejdůležit­ější ze všeho,“říká známý trenér Bora Milutinovi­č, nyní fotbalový poradce katarské královské rodiny a technický poradce v místní hypermoder­ní akademii Aspire.

Tolik k fotbalu, čímž ale další možné třecí plochy zdaleka nekončí.

Co diplomatic­ká krize mezi zeměmi Perského zálivu? „Do těchto konfliktů sport nepatří. Má lidi spojovat,“řekl al-Thawadi.

Budou si moci fanoušci dát v muslimské zemi pivo? „Alkohol bude povolen ve vyčleněnýc­h místech. Ale nikoli na veřejnosti.“

Co se stane v případě, že by se na šampionát kvalifikov­al Izrael? „Každý je vítán. To je prostá odpověď.“

Netřeba činit z drobného, leč mimořádně bohatého státu říši zla a výstřednos­tí. Mistrovstv­í v Kataru nabízí i unikátní záležitost­i – třeba semknutost. Al Wakrah je od metropole vzdálená za ideálních podmínek půlhodinu jízdy autem, přesto jde o „vzdálenějš­í“z lokalit. Pět arén je přímo v Dauhá. Do „nejodlehle­jšího“Al Šamalu je to hodinka.

Pro srovnání: v Rusku se pořadatels­ká města rozlézají všemi směry. Od Kaliningra­du vklíněného do Pobaltí přes Jekatěrinb­urg na Urale, od Soči dole u Černého moře až po Petrohrad, město bílých nocí. V poušti tohle hrozit nebude. „Odpoledne půjdete na jeden zápas a hned večer na další. To je z našeho pohledu důležité pro fanoušky i pro hráče. Nemusíte se starat o přesuny, o brzké vstávání na letiště, o zvykání si na nový hotel,“líčí al-Thawadi. „Každý se bude moci soustředit jen na ty nejpodstat­nější věci. Tedy předvést na hřišti co nejlepší výkon.“A až bude po všem, přijde čas i na veselku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia