Dnes Prague Edition

Vláda: Prezident nemluvil za Česko

- — Josef Kopecký, ČTK

PRAHA Česká vláda se distancova­la od toho, jak se na adresu Ukrajiny vyjádřil prezident Miloš Zeman. Ten označil ruskou okupaci Krymu za uzavřenou věc. Podle něj by se Kyjev a Moskva měly dohodnout na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostředni­ctvím ropy a zemního plynu.

„Zemanův projev jsme na vládě projednali a jeho postoje, které jsou v rozporu s politikou vlády, v rámci celé koalice odmítli,“řekl ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL. Potvrdil to i šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

„Vadí mi, když něco podobného zaznívá z českých úst na adresu někoho, kdo zažívá podobnou historii, jako jsme zažili my sami,“uvedl s odkazem na roky 1968 a události předcházej­ící druhé světové válce Zaorálek. Na Krymu se podle něj projevuje vojenská síla a druhá strana nemá tu moc, aby jí čelila.

Zeman mimo jiné označil protiruské sankce za nefunkční a ruskou anexi ukrajinské­ho Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky prezident podle něj neměl k projevu mandát vlády. Zemanovy výroky na adresu Ukrajiny nejsou v souladu s postojem České republiky, doplnil šéf diplomacie Zaorálek. Ukrajinci se bouří, Rusové tleskají

Návrhy českého prezidenta označila za absolutně nepřijatel­né také ukrajinská diplomacie v oficiálním prohlášení a rozhořčeně je odmítla.

Ruští politici naopak považují návrh za faktické uznání anexe Krymu. „Prohlášení českého prezidenta zaprvé dokazuje, že on sám považuje Krym za nenávratně ruský a že jakékoliv pokusy o návrat tohoto teritoria by vedly jen k velké a otevřené válce,“cituje agentura RIA Novosti politologa Bogdana Bezpalka z prezidents­kého výboru pro mezinárodn­í vztahy. Vyjádření prezidenta Zemana podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka neznamená, že by kompenzace měly být proti vůli Ukrajiny. Obsazení Krymu považuje Hrad za anexi.

„Ukrajinská strana má samozřejmě plné právo vyjádřit své stanovisko. Názor pana prezidenta v žádném případě neznamená, že by ke kompenzaci mělo dojít proti vůli Ukrajiny ve stylu ‚o nich bez nich‘,“řekl Ovčáček.

„Reálná situace je taková, že de iure je Krym součástí Ukrajiny, de facto byl včleněn do Ruska. Pokus o změnu situace de facto je možný jen válkou s celoevrops­kými důsledky,“uvedl hradní mluvčí. Zeman prý předložil k diskusi svůj názor.

 ?? Foto: ČTK ?? Zeman na jednání Rady Evropy ve Štrasburku.
Foto: ČTK Zeman na jednání Rady Evropy ve Štrasburku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia