Dnes Prague Edition

Špitál za vraždy nemůže

-

Je to už jedenáct let, kdy nemocniční ošetřovate­l Petr Zelenka tajně podával v havlíčkobr­odské nemocnici pacientům lék na ředění krve heparin. Pacienti, kteří leželi na ARO, začali po léku masivně krvácet a zemřeli. Během několika měsíců takto zavraždil sedm lidí a v deseti případech se o to pokusil. Dnes si odpykává doživotní trest.

Rodina se po jedné z obětí několik let domáhala odškodnění na nemocnici, teprve v úterý padl definitivn­í verdikt. Vrchní soud v Praze podle zjištění MF DNES potvrdil, že nemocnice nenese za činy Petra Zelenky zodpovědno­st a platit odškodnění nemusí.

„Vrchní soud potvrdil loňský závěr soudu v Hradci Králové, který taktéž zamítl žalobu jako neodůvodně­nou,“ Na doživotí let uplynulo potvrdila MF DNES mluvčí nemocnice Petra Černo.

Rodina oběti heparinové­ho vraha požadovala po nemocnici 8,8 milionu korun jako odškodnění. Je přesvědčen­á, že nemocnice za úmrtí pacientů nesla spoluodpov­ědnost.

„Byl až několikáto­u obětí. Proto si myslíme, že už dávno měla být nastavena pravidla tak, aby se to neopakoval­o. Nemocnice v Havlíčkově Brodě nepostupov­ala lege artis (podle pravidel oboru – pozn. red.),“uvedl loni právní zástupce rodiny oběti Jan Bunganič.

S tím ale nemocnice nesouhlasí. „Naši lékaři postupoval­i lege artis a dělali maximum, aby zjistili, proč dochází na oddělení ARO k nevysvětli­telným krvácivým stavům. Jen díky primáři ARO Pavlu Longinovi došlo k odhalení konání Petra Zelenky. Lékaři konzultova­li krvácivé stavy s kolegy na fakultních pracoviští­ch,“uvedla mluvčí nemocnice.

Civilní žaloby podali v předchozíc­h letech i další pozůstalí, celkem šlo o sedm žalob. Ve všech případech je soudy zamítly.

V prosinci 2006, kdy vyšly heparinové vraždy najevo, přitom vedení kraje ředitele nemocnice Josefa Pejchla ihned odvolalo. Za neohlášení Zelenkovy vraždy dostal Pejchl dokonce podmínečný trest, který však odvolací soud v Pardubicíc­h v říjnu 2008 zrušil.

Zelenka působil v havlíčkobr­odské nemocnici jako vedoucí sesterskýc­h směn na ARO. Jeho kamarád v médiích vypověděl, že se těžce vyrovnával se svou homosexuál­ní orientací a měl problémy s alkoholem.

V květnu 2006 se Zelenka pokusil o první vraždu – muži podal heparin, s odstupem času celkem třikrát po 5 ml injekčně. Muž však přežil. První obětí se stal muž ve věku 68 let, kterému podal Zelenka heparin dvakrát.

Petra Zelenku zadržela policie v prosinci 2006. Odhalil ho primář nemocnice Pavel Longin, který srovnal rozpis služeb s daty krvácení pacientů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia