Dnes Prague Edition

Policie ví, kde je hledaný Vaškůj. Je však na něj krátká

-

ZLÍN, VÍDEŇ České úřady už přes rok pátrají po odsouzeném podnikatel­i Romanu Vaškůjovi, na kterého byl loni v záři vydán evropský zatykač.

Vědí, že Vaškůj žije ve Vídni a cestuje do některých jiných evropských zemí. Přesto se jim nedaří to podstatné: postarat se o vydání Vaškůje do České republiky.

Kontroverz­nímu podnikatel­i, který byl v roce 2008 potrestán 7,5 roku vězení za podvody s lehkými topnými oleji za půl miliardy korun, nahrává totiž fakt, že ve většině evropských zemí není trestné to, za co má jít za mříže v Česku.

Jde o maření úředního rozhodnutí, což v jeho případě znamená, že po svém odsouzení nenastoupi­l do vězení.

„Odsouzený by se měl nacházet v Rakousku nebo Lichtenšte­jnsku. Tyto státy uvedenou osobu odmítly vydat, neboť je stíhána pro trestný čin, který v jejich zemi není trestný,“potvrdila Petra Hovorková, mluvčí brněnského městského soudu, který zatykač vydal.

Vaškůj nenastoupi­l do vězení už podruhé: poprvé při odsouzení v roce 2008, policie ho zadržela o dva roky později ve Vídni. A právě proto, že tehdy do vězení nepřišel, byl v roce 2014 potrestán opět – 10 měsíci vězení. A na základě tohoto rozsudku byl na Vaškůje vydán zatykač.

„Naši kriminalis­té vědí, kde se muž nachází,“řekl mluvčí zlínské krajské policie Petr Jaroš.

Pětapadesá­tiletý Vaškůj žil řadu let ve Zlíně, kde měl i své podnikatel­ské aktivity. Kromě podvodů s LTO je aktuálně souzen i za obchody s leteckým petrolejem – a to za daňový únik ve výši 160 milionů korun.

MF DNES ho zkontaktov­ala přes Facebook, kde Vaškůj mimo jiné ve zprávě uvedl: „... kdyby mě někdo hledal, tak mě doma nebo v práci najde asi tak do pěti minut nebo při nástupu do letadla.“

Při telefonick­ém rozhovoru řekl, že nemůže jít za mříže také kvůli vážným zdravotním potížím.

A hodlá dosáhnout zrušení rozsudku, na základě kterého si má odsedět za mřížemi 10 měsíců. „Chci obnovit proces,“řekl Vaškůj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia