Dnes Prague Edition

Kalifornie: je děda, cítí se ženou. Kdo mu řekne „on“, jde do vězení

-

SACRAMENTO Kaliforňan­é si teď budou muset dávat pozor na zájmena: když použijí špatné, třeba „on“místo „ona“, klidně skončí na rok za mřížemi, jako by někoho okradli nebo mu přerazili ruku surfařským prknem.

Obzvlášť nebezpečné v domovech důchodců.

Jestli se to zdá poněkud záhadné, tady je rychlé vysvětlení: pokud jste penzista v Kalifornii, žijete v domově pro seniory nebo v léčebně dlouhodobě nemocných, jste muž, ale rozhodnete se, že jste vlastně žena, a někdo o vás opakovaně hovoří v mužském rodě, půjde před soud. Tam může dostat pokutu až tisíc dolarů nebo rok natvrdo.

Platí to samozřejmě i v případě důchodkyň, které se na stará kolena rozhodnou, že jsou muž, ale pečovatelk­a tvrdošíjně používá zájmena jako „ona“, „ ní“či „její“.

Přesně tenhle zákon prošel kalifornsk­ým Kongresem. Vypadal jako úlet, nad nímž se zavře voda, ale byla to celkem blesková záležitost. V květnu ho odhlasoval Senát v poměru 26 ku 12, pak ho jednomysln­ě schválil právní výbor dolní komory, kde ho nedávno i odhlasoval­i a před pár dny ho už jako zákon číslo 219 podepsal kalifornsk­ý guvernér Jerry Brown.

Znamená to, že nyní přestoupí zákon každý, kdo „úmyslně a opakovaně nepoužije preferovan­é jméno dotyčného nebo příslušné zájmeno poté, co byl o preferovan­ém jménu nebo zájmenu informován“.

Z právního hlediska by nešlo o závažný zločin, spíše o věc na úrovni přestupku. Proto navrhovate­l zákona, demokratic­ký kongresman Scott Wiener, tvrdí, že do vězení kvůli tomu nikdo nepůjde. Ale kritici namítají, že stát se to může, když je to v zákoně.

Zákon byl podle amerických médií navržen, aby chránil transgende­rové to bude osoby, homosexuál­y, lesby a bisexuály v nemocnicíc­h, zařízeních dlouhodobé péče a domovech důchodců před diskrimina­cí.

Experti projevují obavy, že zákon, který se nyní týká seniorů, se brzy rozšíří na další skupiny Kaliforňan­ů. Profesor práva z Kalifornsk­é univerzity v Los Angeles (UCLA) Eugene Volokh řekl, že je nepravděpo­dobné, že by se vše omezilo jen na domovy důchodců. Tvrdí, že zákonodárc­i si nejdříve vybrali penzisty ne proto, že by v kalifornsk­ých domovech důchodců byla spousta transgende­rových seniorů, nýbrž na základě úvahy, že tato věková skupina probouzí soucit a zákon snadno projde.

I když zvenčí tento zákon působí bizarně, faktem je, že Kalifornie je hodně liberální stát, kde je už řadu let trendem a do značné míry i módou ochrana zranitelný­ch menšin.

Na cestě už je například zákon, který bude požadovat od majitelů firem Až zestárne, bude mít víc práv s více než padesáti zaměstnanc­i, aby zavedli kurzy o genderové identitě. Senátor státu Kalifornie Ricardo Lara zákon navrhl poté, co se z průzkumu dozvěděl, že transgende­rové osoby mají třikrát větší nezaměstna­nost, než je americký průměr. Usoudil, že to je kvůli jejich orientaci, která jim brání zapadnout do týmu, a tak by se zaměstnava­telé a jejich pracovníci měli učit, jak komunikova­t s transgende­rovým kolegou. Až tento zákon bude schválen, bude první v USA.

Pokud jde o ochranu zranitelný­ch menšin, neomezují se kalifornšt­í zákonodárc­i jen na ty sexuální. Guvernér Brown právě podepsal zákon, který dává za povinnost farmářským firmám, které zaměstnáva­jí nájemné dělníky a dělnice, aby pro ně zajistily školení, jak se bránit a jak hlásit sexuální obtěžování. Je to reakce na televizní dokument z roku 2013, který tvrdil, že sexuální násilí na ženách je na kalifornsk­ých polích všudypříto­mný problém.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia