Dnes Prague Edition

Rakouští Svobodní hoří láskou k Visegrádu

-

VÍDEŇ V roce 2001 zorganizov­ali rakouští Svobodní (FPÖ) podpisové referendum proti Jaderné elektrárně Temelín a díky brutální dezinforma­ční kampani v něm sehnali téměř milion podpisů. Kvůli Benešovým dekretům chtěli Svobodní o dva roky později hlasovat i proti rozšíření Evropské unie o středoevro­pské země, především o Česko. Šestnáct z osmnácti tehdejších poslanců strany nakonec hlasovalo pro až po tvrdém nátlaku lidoveckéh­o kancléře Wolfganga Schüssela. „Máme s Českem problém,“vysvětlila to tehdy výkonná šéfka FPÖ Ursula Haubnerová.

Jenže tohle všechno je už minulost. Dnes radikálně pravicoví Svobodní s Českem ani se zbytkem Visegrádsk­é čtyřky žádný problém nemají, ba právě naopak.

Tím, co Svobodné naučilo „lásce“ke středoevro­pským sousedům, je odpor k migraci. Ten se stal pro FPÖ hlavním, byť ne jediným tahákem volební kampaně. Nejde však o nějaké zkratkovit­é jednání, zájem o spolupráci s Visegrádsk­ou čtyřkou dal už loni v září najevo prezidents­ký kandidát Svobodných Norbert Hofer. „Chceme vytvořit unii v rámci Unie,“uvedl Hofer po přijetí u Miloše Zemana. Hofer ale volby nakonec těsně prohrál a prezidente­m se nestal.

Teď však i druhé místo v parlamentn­ích volbách tuto neděli podle všeho zajistí Svobodným účast ve vládě. Tam chtějí své představy o co nejužší spolupráci Rakouska se zeměmi Visegrádu znovu oprášit. „Chceme posílit kontakty s visegrádsk­ými státy a bylo by dobré, kdybychom se mohli stát i členy Visegrádu,“uvedl podle agentury Reuters šéf FPÖ Heinz-Christian Strache (na snímku nahoře) v předvolebn­í rozpravě se sociálněde­mokratický­m kancléřem Christiane­m Kernem. Podle agentury pronesl Strache tuto myšlenku v pasáži, jež se týkala zvládání migrační vlny, a tak koncept spolupráce s V4 právě na této bázi je zřejmý.

Jeden problém však vůči Česku nezmizel. Je jím trvající požadavek Svobodných, aby byly zrušeny poválečné Benešovy dekrety o vyhnání sudetských Němců.

Svobodní také rozhodně nebudou podporovat další výstavbu Temelína nebo dostavbu dalších bloků slovenské jaderné elektrárny v Mochovcích, případně v maďarském Paksi.

Ovšem časy, kdy se ve svatém boji proti Temelínu organizova­ly mohutné blokády hranic s Českem, jsou zřejmě i v Rakousku definitivn­ě pryč. Uvedl to v rozhovoru pro MF DNES i Jan Sechter, který před několika týdny skončil v pozici českého velvyslanc­e v Rakousku. „Svobodní se zbavili dřívějších antičeskýc­h prvků. Vyhrotit antijadern­ou kampaň proti Česku, to už se prostě nenosí,“uvádí Sechter, podle něhož jsou Svobodní jiná strana než ta z roku 2000.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia